Ένα πεντανόστιμο πιάτο με ένα αγαπημένο υλικό. Τη πατάτα…Την αγαπημένη μικρών και μεγάλων .
Υλικά συνταγής
600 γρ. γραβιέρα ή κασέρι ή τσένταρ ή άλλα κίτρινα τυριά που λιώνουν
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες μισοβρασμένες
350 γρ. ζαμπόν σε χοντρές φέτες
250 γρ. μπέϊκον
30 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κρέμα γάλακτος 200 ml
1/3 φλ. τσαγιού γάλα
μοσχοκάρυδο σκόνη
κύμινο ή πάπρικα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε με μισοβράζουμε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και όταν κρυώσουν ελαφρώς τις κόβουμε σε μέτριες φέτες.
Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε μεγάλους κύβους και το μπέϊκον σε μεγάλες φέτες. Τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Ανακατεύουμε σε μπολ το γάλα, το υπόλοιπο βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο, κύμινο και μοσχοκάρυδο.
Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο, με λίγο από το βούτυρο, ένα πυρίμαχο σκεύος 22 Χ 32 εκ. περίπου. Στρώνουμε τις μισές πατάτες και τα μισά αλλαντικά, βάζουμε επάνω το μισό τυρί και τα περιχύνουμε με το μισό μείγμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση με την ίδια σειρά. Τελειώνουμε με στρώση τυριών και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′ λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρουμε αμέσως.
via
Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις