Τεμπέλικοι Λαχανοντολμάδες

Μου έλεγε η αδερφή μου να τους κάνω αλλά εγώ είμαι του κλασικού.
Σήμερα όμως τους τόλμησα με ένα δικό μου τρόπο και πραγματικά έγινε ένα υπέροχο φαγάκι.
Γι αυτό και θα το μοιραστώ μαζί σας.
Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
2 καρότα τριμμένα
1 καρότο σε ροδέλες
μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
μια χούφτα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μπόλικο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 αυγό
μπόλικο αλατοπίπερο
Υλικά για το αυγολέμονο
3 αυγα
χυμός από 2 λεμόνια μεγάλα
1 1/2 κγ κορν φλάουρ
όλο τον ζωμό από την κατσαρόλα
Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο στην μέση.
Βγάζουμε το κοτσάνι και το Χοντροκόβουμε σε λωρίδες πάχους ένα 2 εκατοστών.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι καλά πλυμένο, το τριμμένο καρότο, το αυγό, το κρεμμυδάκι με τον άνηθο, τον Δυόσμο, το ξερό κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο, και μπόλικο αλατοπίπερο.
Τα ζυμώνουμε καλά και τ’ αφήνουμε μισή ωρίτσα.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τ’ αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε το μισό χοντροκομμένο λάχανο και αλατίζουμε λιγάκι.
Από πάνω στρώνουμε τα μπαλάκια του κιμά το ένα κοντά στο άλλο.
Μετά στρώνουμε και το υπόλοιπο λάχανο και από πάνω τα υπόλοιπα μπαλάκια του κιμά ρίχνουμε ξανά αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 1 λίτρο νερό και με μια κουτάλα το ρίχνουμε προσεχτικά στην κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει να βράζει το φαγάκι μας χαμηλώνουμε από το 9 στο 6 την εστία μας.
Προσοχή δεν βάζουμε κουτάλι στην κατσαρόλα απλά την κουνάμε κυκλικά πολύ συχνά προσέχοντας πάντα να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι.
Μέτα από 1 1/2 της ώρας το φαγακι σας είναι έτοιμο,
Βγάζουμε το φαγάκι μας από την φωτιά και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ζουμάκι από την κατσαρόλα μας.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μέσα στο χυμό λεμονιού λιώνουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά όλο τον ζωμό που βγάλαμε από την κατσαρόλα.
Μόλις βάλετε όλο το ζουμάκι περιχύνουμε το φαγάκι στην κατσαρόλα μας και κουνάμε πολύ καλά για αρκετά λεπτά να πάει παντού το αυγολέμονο μας.
πραγματικά θα σας ενθουσιάσει αν το δοκιμάσετε.

Από την αγαπημένη μου Γιαγιά Μαίρη Εν δράση

4 3 2 tempeliki-lachanomtolmades

Close