Στην αιώνια διαμάχη παραδοσιακός κουραμπιές ή μελομακάρονα και τα δύο γλυκά έχουν φανατικούς φίλους και εχθρούς, αλλά όλοι δοκιμάζουν και τις εναλλακτικές εκδοχές τους, έτσι για αλλαγή!

Ας πάρουμε λοιπόν τον κουραμπιέ… Το ανάλαφρο άγλυκο μπισκοτάκι με την έντονη ευωδιά από βούτυρο και την τριφτή ζύμη είναι τόσο νόστιμό όσο και μπελαλίδικο! Χρειάζεται να χτυπήσεις για ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να έχουν μία αφράτη και αεράτη υφή και να περιμένεις, να περιμένεις, να περιμένεις…

Μπισκότα κάσιους με ζάχαρη βανίλιας και σοκολάτα! Ποιος κουραμπιές…

Ποιος έχει χρόνο για όλα αυτά; Και επιπλέον ποιος δεν βρέθηκε με άλλα 10 κουτιά κουραμπιέδες που του έφεραν στο σπίτι που δεν ήξερε τι να κάνει; Πρωτοτυπήστε φέτος τα Χριστούγεννα με μία γρήγορη και ανάλαφρη εκδοχή του κουραμπιέ που έχει σαν βάση το άρωμα από το αμύγδαλο.
Ανεβαίνει όμως τα γευστικά σκαλοπάτια ακόμα πιο γρήγορα, με την προσθήκη διπλής δόσης μεθυστικής βανίλιας και του τραγανού κάσιου αντί για το παραδοσιακό αμυγδαλάκι. Το καλό είναι πως αυτά τα μπισκότα δεν θα σας ταλαιπωρήσουν και θα τα προτιμήσουν όλοι ως μία ευχάριστη έκπληξη.

Δείτε ακόμα: Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με μπισκότα και βουτυροκρεμα!!

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
24-36 κουλουράκια (ανάλογα με το μέγεθος)

Υλικά
2 ¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα βούτυρο (ανάλατο)
1/3 κούπας ζάχαρη
2 κ.γλ γάλα αμυγδάλου
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κούπα κάσιους ψημένα και ψιλοκομμένα
Για τη διακόσμηση

1/4 κούπας ζάχαρη
Σπόρους από 1/2 κλωναράκι βανίλιας
200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Δείτε ακόμα: Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με άρωμα λεμόνι!

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165 C στην ένδειξη αντίσταση-αέρας και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα στην μεσαία ταχύτητα μέχρι να προκύψει μία στεγνή ζύμη. Αν η ζύμη είναι υγρή προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά αλεύρι Αν είναι στεγνή, προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά γάλα αμύγδαλου.

Μόλις η ζύμη φτάσει στην επιθυμητή υφή, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κάσιους και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα για να ομοιογενοποιηθεί ξανά.
Κόβουμε τη ζύμη ίσα κομμάτια και πλάθουμε μισοφέγγαρα. Δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει η τελειότητα στο σχήμα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουπ-πατ αν θέλουμε.

Δείτε ακόμα: Πώς θα χάσεις κιλά μέσα στα Χριστούγεννα

Απλώνουμε τα μισοφέγγαρα στο ταψί με μικρά κενά ανάμεσα τους. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-ρόδινο χρώμα για περίπου 18-25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Τα αφήνουμε να για 10 λεπτά και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την επικάλυψη ζάχαρης με άρωμα βανίλιας.Τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφίμων τη ζάχαρη και τους σπόρους βανίλιας και χτυπάμε μέχρι η ζάχαρη να γίνει μία λεπτή σκόνη, αλλά όχι άχνη ζάχαρη!
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα πλατύ πιάτο και «γυρίζουμε» μέσα τα μπισκότα, μέχρι να καλυφτούν από όλες τις μεριές.

Αμέσως μετά τα βυθίζουμε κατά το ήμισυ στην λιωμένη κουβερτούρα ή χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να δημιουργήσουμε άστατες και ανάλαφρες διακοσμητικές γραμμές σοκολάτας.
Ακουμπάμε τα κουλουράκια σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος μέχρι να στεγνώσει η σοκολάτα. Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο.

Συμβουλές

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κάσιους με ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή φουντούκια. Η γεύση αλλάζει ανάλογα φυσικά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σοκολάτα γάλακτος ή λευκή και εννοείται πως μπορούμε να τα καλύψουμε εξ’ ολοκλήρου!

Καλά Χριστούγεννα!

Πηγή: mediamagazine