Πανφόρτε, το τέλειο Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο κέικ

Πανφόρτε (Panforte)! Το εύκολο πεντανόστιμο ιταλικό Χριστουγεννιάτικο κέικ. Μια πολύ εύκολη και πολύ γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε ένα υπέροχο εορταστικό επιδόρπιο.
Υλικά συνταγής
100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα
125 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα
150 γρ. φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
220 γρ. σοκολάτα με γέμιση κεράσι, κομμένη σε μικρά κομματάκια
3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1 κοφτό κ.γ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ. ανάμεικτα γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο σε σκόνη
150 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
2/3 φλ. τσαγιού μέλι
1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής

Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου πάρουν ελαφρώς χρώμα και βγάλουν το άρωμά τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 20 εκ.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ, το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το κακάο και τη μισή σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά.
Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, βάζετε το μέλι, τη ζάχαρη το βούτυρο και την υπόλοιπη μισή σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας και τα σιγοβράζετε ανακατεύοντας διαρκώς για 5 λ ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και λιώσει η σοκολάτα.
Κάνετε μια “λακούβα” στο κέντρο του μείγματος αλευριού ρίχνετε μέσα το μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και με την ανάποδη ενός κουταλιού, στρώνετε την επιφάνειά του πατώντας το ελαφρώς, προς τα κάτω.
Ψήνετε το πανφόρτε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-34λ ή μέχρι όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα βγει καθαρή. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε στο ταψί μέχρι να κρυώσει καλά. Το ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, το κόβετε σε λεπτά κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή: sintayes.gr
Close