Πεντανοστιμη μαρμελαδα φραουλα!
Μια υπέροχη, μυρωδάτη μαρμελάδα φράουλα. Και πανεύκολη!

1 κιλό φράουλες χωρίς τα κοτσάνια τους
500 γρ ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι
1 βανίλια

Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε μια πήλινη ή πλαστική ή γυάλινη λεκάνη.
Με το χέρι μας σπάμε λίγο τα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη.
Αν αποφασίσουμε να βάλουμε μπαχαρικά τα βάζουμε και αυτά μέσα στη λεκάνη. Τα φρούτα τα σπάμε όσο θέλουμε. Αν θέλουμε πιο λεία μαρμελάδα τα σπάμε πολύ, αν τη θέλουμε πιο σπιτική αφήνουμε περισσότερο ολόκληρα φρούτα.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα όσο μεγάλη είναι και η κατσαρόλα μας.
Βάζουμε τη λαδόκολλα στην επιφάνεια των φρούτων (να εφάπτεται πάνω τους).

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο της λεκάνης σε μια κατσαρόλα.
Ο κανόνας λέει η κατσαρόλα να είναι αρκετά βαθιά και να είναι με λεπτό πάτο. Αν είναι και χάλκινη ακόμα καλύτερα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Θέλουμε να γίνει γρήγορα το δέσιμο για να κρατήσει το χρώμα και τα αρώματά της η μαρμελάδα.

Το αν έδεσε ή όχι θέλει λίγο εμπειρία. Αν έχετε ένα θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 105 βαθμούς κελσίου τουλάχιστον.Αλλιώς αν δεν έχουμε θερμόμετρο μπορούμε να ελέγχουμε τη μαρμελάδα μας βάζοντας μια κουταλιά σε ένα λευκό πιατάκι από καφέ που το έχουμε κρατημένο στην κατάψυξη.Θα δείτε αν έχει δέσει η μαρμελάδα αν με το δάχτυλό σας καθώς το περνάτε από μέσα της δημιουργούνται “πτυχές” δεξιά και αριστερά.
Τέλος ρίχνουμε μέσα και το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και αμέσως την μεταφέρουμε στα βάζα που καλό είναι να είναι αποστειρωμένα. Κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα πάνω στον πάγκο. Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα.

TIP1 Για να αποστειρώσουμε τα βάζα τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί που το έχουμε στρώσει με μια πετσέτα. Βάζουμε και τα καπάκια στο ταψάκι.”Ψήνουμε” στους 110 βαθμούς για 15 λεπτά.
Πεντανοστιμη μαρμελαδα φραουλα!

TIP2 Εαν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη (min 350 γρ). Να ξέρετε όμως ότι η ζάχαρη διατηρεί την μαρμελάδα μας άρα θα έχει λιγότερη διάρκεια ζωής.

Ξέρετε ότι εάν σε κάθε µαρµελάδα που φτιάχνετε τρίβετε µέσα ½ µήλο θα δέσει πιο σωστά λόγω της µεγάλης περιεκτικότητας του µήλου σε πηκτίνη;

Tip 3 Tο μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μαρμελάδες είναι όταν τις κάνουμε σε κατσαρόλες με βαρύς πάτους. Κρατάνε τη θερμοκρασία και την αποδίδουν στο μείγμα της μαρμελάδας. Κανονικά για τις μαρμελάδες μας θέλουμε μια κατσαρόλα με λεπτό πάτο.


Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα:
Βάλτε τρία πιατάκια στην κατάψυξη. Αφού έχει βράσει περίπου 10 λεπτά η μερμελάδα, βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
(Τα άλλα δύο πιατάκια είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)

H αναλυτικη εκτελεση της συνταγης ειναι απο τον Ακη Πετρετζικη:https://akispetretzikis.com

Τις φωτογραφίες τις βρήκαμε εμείς απο το Pinterest

Close