Υπέροχη μαγειρίτσα με κοτόπουλο

Αν θέλετε μια πιο ελαφριά και υγιεινή επιλογή για το βράδυ του Μ. Σαββάτου, μπορείτε να φτιάξετε μαγειρίτσα από κοτόπουλο. Είναι πολύ νόστιμη, εύκολη και θα προετοιμάσει, ειδικά αν έχει προηγηθεί νηστεία, το στομάχι σας για την κραιπάλη της επόμενης μέρας. Εννοείται βέβαιά πως είναι και πιο ασφαλής επιλογή σε σχέση με τις συκωταριές…

Δείτε επίσης Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο

Υλικά

500 γρ κοτόπουλο (προτιμήστε έτοιμο φιλέτο στήθος/μπούτι)
μπόλικο ξύδι
ελαιόλαδο
200 γρ κρεμμύδι ξερό
2- 3 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
100 γρ λευκό κρασί
μουστάρδα απαλή
1.5 lt βραστό νερό
100 γρ φρέσκο κρεμυδάκι
1 μεγάλο μαρούλι
2 χούφτες ρύζι μπασμάτι ή πλιγούρι ή μικρό ζυμαρικό (προαιρετικά)
μια μεγάλη χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
μια μέτρια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
μυρώνια, καυκαλήθρες (αν βρείτε)
μισό ματσάκι τσουκνίδα ή σπανάκι ή σέσκουλα (ό,τι βρείτε)
ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα και βιολογικά)
2 κ.γ λευκό πιπέρι
αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
θυμάρι
3 κ.σ ταχίνι ή όπως φτιάχνετε το κλασικό αυγολέμονο

Δείτε επίσης Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για αρνι,κατσικι,κοκορέτσι στη σούβλα

Εκτέλεση
1 Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ μπολ και του βάζουμε μπόλικο ξύδι – το αφήνουμε έτσι τουλάχιστον 10 λεπτά ή μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας

2 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τοποθετούμε σε ένα πιατάκι, λιώνουμε το σκόρδο και το κρατάμε ξεχωριστά από το ξερό κρεμμύδι

3 Πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα μεγάλο σουρωτήρι – όπου σας βολεύει

4 Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι και τα σέσκουλα ή σπανάκι ή τσουκνίδα που θα χρησιμοποιήσουμε. Έπειτα τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στα φρέσκα κρεμμυδάκια

5 Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα προσθέτουμε και αυτά στο σουρωτήρι

6 Ξεπλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο. Σας προτείνω να φοράτε γάντια μια χρήσης και το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες. Το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί

7 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κομμένο κοτόπουλο. Ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να λαδωθούν καλά τα κομματάκια. Βάζουμε 1.5 lt νερο στο βραστήρα.

8 Σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει, περίπου 2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Έπειτα προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βραστό νερό και όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά – μυρωδικά. Αν θα συμπεριλάβετε και ρύζι, πρέπει αν το προσθέσετε και αυτό τώρα.

9 Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται καθώς και 3 κ.σ ταχίνι.

10 Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λεμόνι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή άνηθο

Δείτε επίσης Φυσικές και ανέξοδες συνταγές για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας!

Υπέροχη μαγειρίτσα με κοτόπουλο

Πηγή: misshealthyliving.gr
Close