Σοκολατένια φουντουκόπιτα σιροπιαστή,αυτή η φουντουκόπιτα ενώ είναι κέικ δεν έχει την υφή κέικ..ενώ είναι σιροπιαστό δεν φαίνεται πουθενά το σιρόπι..Ειναι αυτό που λένε ΑΦΡΟΣ!
Υλικά
1κουπα φουντουκια τριμμενα στο μουλτι
1,5 κουπα ζαχαρη αχνη
4 αυγα
ξυσμα ενος λεμονιου
1 χαρτακι βανιλια με αρωμα ζαχαρη λεμονι η δυο καψουλακια βανιλιας
2,5 κουπες αλευρι φαριν απ
δυο κουταλακια του γλυκου μπεικιν τα ριχμουμε μεσα στο αλευρι
100γρ.κρεμα γαλακτος
1 κουπα σπορελαιο
200 γρ. σοκολατα κουβερτουρα με γευση τζιαντουγια η πραλινα(αν δεν εχετε μπορειτε να βαλετε οτι κουβερτουρα εχετε)
1 κουταλακι του γλυκου λευκο ξυδι
σιροπι
2,5 κουπες ζαχαρη λευκη κρυσταλικη
1/2 κουπα ζαχαρη μαυρη μαλακη..αυτη που ειναι σαν αμμος
3 κουπες νερο
χυμο ενος λεμονιου και την φλουδα του
1 ξυλο κανελας
φροστινγ επικαλυψης
1 κουπα κρεμα ζαχαροπλαστικης(αν δεν εχετε δεν πειραζει)
2 κουτια μορφατ σαντιγυ..(το μεταλλικο κουτακι)
100 γρ.κρεμα γαλακτος
μισο κουτι γαλα ζαχαρουχο
χτυπαμε ολα τα υλικα για το φροστινγκ σε δοχειο καλα να αφρατεψουν και να διογκωθουν..βαζουμε στο ψυγειο μεχρι να το χρησιμοποιησουμε.
εκτελεση
προθερμαινουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους
λαδωνουμε μια φορμα με στεφανη διαμετρου 25-26 εκατοστα.στρωνουμε στον πατο αντικολλητικο χαρτι και το λαδωνουμε κι αυτο.κοβουμε λωριδα απο αντικολλητικο χαρτι λιγο μεγαλυτερη στο υψος απο το υψος της φορμας μας και ντυνομε γυρω γυρω την φορμα λαδωνοντας το κι αυτο..αφηνουμε στην ακρη.
κεικ
Λιωνουμε σε μπαιν μαρι την κουβερτουρα.αφου λιωση ριχνουμε μεσα την κρεμα γαλακτος κι ανακατευουμε με μαριζ να ομογενοποιηθουν καλα.κατεβαζουμε απο την φωτια.
χτυπαμε στο μουλτι τα φουντουκια.κανουμε σχεδον σκονη..αν μεινουν στην κορυφη του μουλτι χοντροκομενα κομματια δεν πειραζει τα αφηνουμε.βαζουμε στην ακρη.
σε ενα μεγαλο μπωλ χτυπαμε την ζαχαρη αχνη,την βανιλια το ξυδι ,το ξυσμα και τα αυγα καλα να ομογενοποιηθει το μιγμα.ριχνουμε μεσα το σπορελαιο χτυπωντας συνεχεια, την λιωμενη σοκολατα και τα φουντουκια.σταματαμε το μιξερ και ριχνουμε μεσα το αλευρι..ανακατευουμε στην αρχη με μια μαριζ να ενσωματωθει μεσα κι μετα το χτυπαμε με το μιξερ να γινη λειο μιγμα.βαζουμε το μιγμα στην φορμα και ψηνουμε στους180 προθερμασμενο φουρνο για περιπου 40-45 λεπτα..μετα απο 40 λεπτα κανουμε το τεστ με την λαμα του μαχαιριου.αν βγει καθαρη βγαζουμε το γλυκο απο τον φουρνο..ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΙΣΗ ΩΡΑ! θα κατσει το γλυκο..αυτο ισχυει για ολα τα γλυκα με μπαικιν.. αφηνο.υμε στον παγκο να ξεκουραστει λιγα λεπτα.τρυπαμε παντου με καλαμακι για σουβλακια και περιχυνουμε με το καυτο σιροπι το καυτο γλυκο..κουταλια κουταλια προσεκτικα..θα δουμε οτι το απορροφα αμεσως.
σιροπι
οσο ψηνεται το γλυκο μας βαζουμε ολα τα υλικα και τα βραζουμε 10 λεπτα περιπου να γινει πυκνο σιροπι..σβηνομε την φωτια κι αφηνουμε το σιροπι πανω στο ματι μεχρι να ψηθειτο γλυκο μας..
αφου το σιροπιασουμε και κρυωσει καλα,γαρνιρουμε απο πανω την σαντιγυ που φτιαξαμε κι πασπαλιζουμε με κουβερτουρα πραλινα η τζιαντουγια απο τον τριφτη κρατωντας τον ψηλα απο το γλυκο ,τριβοντας σοκολατα να πεφτει πανω απο την σαντιγυ..βαζουμε καλυμενο στο ψυγειο. καλη επιτυχια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. το φροστινγκ αυτο κρατειστε το και βαλτε το πανω σε cupcakes.ειναι πεντανοστιμο και κρατα την θεση του..δεν λιωνει..
Roula Psittaki απο την σελιδα της Roula’s sweet corner..
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα