Οδηγός κατά των λεκέδων

Ένας πλήρης οδηγός για να εξαφανίσετε όλους τους δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα!

Βασικοί κανόνες
– Ο λεκές πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου η αφαίρεσή του να είναι πιο εύκολη. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον βγάλετε.
– Ποτέ μην τρίβετε τους λεκέδες. Είναι προτιμότερο να τους ταμπονάρετε με μια χαρτοπετσέτα ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Με το τρίψιμο το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο και να χαλάσουν οι ίνες του υφάσματος, οπότε θα είναι αδύνατο να αφαιρεθεί.
– Προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε διάλυμα, δοκιμάστε το πρώτα σε ένα μη εμφανές σημείο του υφάσματος ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν θα ξεβάψει το χρώμα.
– Η χρήση σαπουνιού μπορεί να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντίθετα να σταθεροποιήσει την ουσία που λέκιασε το ύφασμα.
– Δεν ξεκινάμε ποτέ να καθαρίζουμε ένα λεκέ από το κέντρο του, αλλά από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένοι λεκέδες που θέλουν διαφορετική και ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς φεύγουν με τους πιο απρόσμενους τρόπους!
Συνηθισμένοι δύσκολοι λεκέδες και πώς να τους αντιμετωπίσετε:
Καφές: Δεν πρέπει να τον αφήσετε να στεγνώσει! Πλύνετέ τον σε χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας λευκαντικό απορρυπαντικό. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε τον σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία. Αν είναι λευκό, βρέξτε τον με οξυζενέ και μετά ξεπλύνετέ τον πολύ καλά.
Κόκκινο κρασί: Ο νωπός λεκές από κρασί διαλύεται αμέσως με ούζο! Βάλτε ένα απορροφητικό χαρτί από την πίσω πλευρά και έπειτα βρέξτε τον με το γνωστό ποτό. Απρόσμενη μέθοδος με εγγυημένα αποτελέσματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον σκεπάσετε με αλάτι και να τον βουτήξετε σε κρύο νερό, όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πλύνετε το ρούχο μέσα στις επόμενες ώρες.
Λάδι: Ρίξτε ταλκ (ή αλεύρι) πάνω στο λεκέ για να απορροφήσει μεγάλο μέρος του. Στη συνέχεια βάλτε λίγο καθαριστικό για τα πιάτα ακριβώς όπου έχει πέσει το λαδι (ή στο πίσω μέρος του) και βάλτε το ύφασμα για πλύσιμο.
Μέικαπ: Βουρτσίστε καλά το λεκέ και στη συνέχεια βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό αφήνοντάς το να δράσει. Εάν επιμένει, βυθίστε τον για 5΄ σε ένα αραιό διάλυμα αμμωνίας-νερού (αναλογία 1/100). Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.
Πλαστελίνη:Με μια βούρτσα αφαίρεσε την, και στη συνέχεια τρίψε το λεκέ με ένα μουλιασμένο πανάκι σε χλιαρό νερό και πράσινο σαπούνι.
Ούρα/ιδρώτας: Ένας λεκές που προβληματίζει ιδιαίτερα τις νέες μαμάδες! Φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και αμμωνία και σκεπάστε με αυτό το λεκέ για λίγα λεπτά. Έπειτα βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο. Εξίσου καλά δουλεύει και το μείγμα από νερό και ταλκ (ή αλεύρι), το οποίο όμως πρέπει να αφήσετε στο ύφασμα μέχρι να στεγνώσει.
Παγωτό: Μουλιάστε το ύφασμα σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού. Αν επιτρέπεται, πλύνετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αν όχι, καθαρίστε με σφουγγαράκι εμποτισμένο με χλιαρό υδατικό διάλυμα βόρακα 1,5%.
Σάλτσα ντομάτας: Βυθίστε το ρούχο σε κρύο νερό. Αν ο λεκές είναι νωπός, προσθέστε και μία στρώση από αλάτι προτού τον ξεπλύνετε.
Σοκολάτα: Αρχικά αφαιρέστε όση σοκολάτα μπορείτε. Στη συνέχεια τρίψτε με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε κανονικά. Εάν δεν απομακρυνθεί τελείως, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο αλλά προσθέστε, εκτός από το απορρυπαντικό, διάλυμα αμμωνίας ή και διάλυμα λευκού ξιδιού.
Φρουτόκρεμα
Οι λεκέδες από φρουτόκρεμα είναι ο εφιάλτης των νέων μαμάδων. Για να μην κααλήξεις να πετάξεις τις σαλιάρες και τα ρουχαλάκια του, μόλις λερωθεί το παιδί σου με φρουτόκρεμα, ρίξε νερό και άφησε το να μουλιάσει. Έπειτα τρίψε, με πράσινο σαπούνι, και τέλος βάλε στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα προσθέτοντας διπλή δόση λευκαντικού.
Τέμπερες, νερομπογιές
Σκουπίστε με μια χαρτοπετσέτα την ξεραμένη τέμπερα ή νερομπογιά. Βρέξτε ένα σφουγγαράκι σε διάλυμα από απορρυπαντικό πλυντηρίου και χλιαρό νερό και καθαρίστε τοπικά το ύφασμα. Αφού η μπογιά έχει μαλακώσει, αφαιρέστε όσο περισσότερη μπορείτε με ένα πιρούνι. Ξεπλύντε και επαναλάβετε μέχρι να φύγει το πολύ και στη συνέχεια βάλτε το στο πλυντήριο να καθαρίσει εντελώς.
Κηρομπογιές
Τοποθετήστε το ύφασμα με το λεκέ προς τα κάτω σε ένα στρώμα από χαρτοπετσέτες. Ψεκάστε με το ειδικό σπρέι για τοπικό καθάρισμα και αφήστε το να δράσει τον απαιτούμενο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τινάξτε το ύφασμα και ψεκάστε ξανά. Ξεπλύντε το καλά. Τρίψτε τοπικά με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα και ξεπλύντε το ύφασμα ξανά. Αν ο λεκές επιμένει, επαναλάβετε τη διαδικασία και βάλτε το στο πλυντήριο.
Κόλλα, τσίχλα, αυτοκόλλητα
Αφαιρέστε όσο περισσότερο δυνατό με ένα στρογγυλό μαχαίρι ή πιρούνι. Για να ξεκολλήσουν ευκολότερα, τρίψτε προηγουμένως με ένα παγάκι τοπικά ή βάλτε τα στην κατάψυξη για να σκληρύνουν. Απλώστε ένα λιπαντικό, όπως γλυκερίνη, για να μαλακώσουν τυχόν υπολείμματα, στη συνέχεια απομακρύντε τα με το μαχαίρι και ξεπλύντε το ύφασμα. Τρίψτε τοπικά με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα και βάλτε το στο πλυντήριο. Βάλτε το ρούχο σας σε μία σακούλα και αφήστε το για μία ώρα στην κατάψυξη. Η τσίχλα θα παγώσει και θα σπάσει πολύ εύκολα. Εάν παρ΄ όλα αυτά παραμείνουν ίχνη, θα χρειαστείτε βενζίνη.
 Αίμα: Κατ΄ αρχάς μη βάλετε πάνω του ζεστό νερό! Το αίμα μόλις έρθει σε επαφή με ζεστό νερό σταθεροποιείται και είναι αδύνατον να βγει. Ρίξτε κρύο νερό πάνω του και στη συνέχεια βυθίστε τον σε κρύο νερό (γύρω στα 4 φλιτζ.), στο οποίο έχετε προσθέσει ½ κ.γ. απορρυπαντικό πιάτων και 1 κ.σ. αμμωνία. Τρίψτε ελαφρά και από το πίσω μέρος του. Αν δεν είναι νωπός, τότε επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, αλλά προσθέστε πάνω του και μία στρώση αμμωνίας αραιωμένης με νερό.
Πηλός
Αφαιρέστε όσο περισσότερο πηλό με ένα στρογγυλό μαχαίρι ή πιρούνι ή τινάξτε πολύ καλά το ύφασμα σε κάποιον εξωτερικό χώρο για να μη λερώσετε. Μουσκέψτε το τοπικά με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα και αφήστε το όλη τη νύχτα να δράσει. Βάλτε το στο πλυντήριο. Αν ο λεκές παραμείνει, χρησιμοποιήστε το ειδικό προϊόν για λεκέδες σε χρωματιστά ρούχα (ή χλωρίνη, αν είναι λευκό) τοπικά στο ύφασμα ή τρίψτε το με οινόπνευμα και ξαναβάλτε το στο πλυντήριο.
Λάσπη
Ο συγκεκριμένος λεκές απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πρέπει πρώτα να περιμένες να στεγνώσει και στη συνέχεια να την τρίψετε με μια μαλακή βούρτσα. Αν ο λεκές επιμένει αναλύστε 30 ml μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και τρίψτε τοπικά το λεκέ.
Γρασίδι
Δοκιμάστε να ταμπονάρετε το λεκέ με λίγο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια πλένετε στο πλυντήριο στους 40o.
Ρετσίνι από δέντρα
Αφαιρέστε όσο περισσότερο γίνεται με ένα στρογγυλό μαχαίρι ή πιρούνι. Τρίψτε με ένα λιπαντικό, όπως η γλυκερίνη, και αφήστε το μέχρι το ρετσίνι να μαλακώσει. Τοποθετήστε το ύφασμα με το λεκέ προς τα κάτω σε ένα στρώμα από χαρτοπετσέτες και χτυπήστε το τοπικά για να μαλακώσει κι άλλο. Ξεπλύντε το. Αν ο λεκές επιμένει, χρησιμοποιήστε το ειδικό αφαιρετικό λεκέδων, αφήστε το να δράσει όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία και βάλτε το στο πλυντήριο.
Baby oil
Είτε μικρής είτε μεγάλης επιφάνειας, ο λεκές από baby oil φεύγει εύκολα. Πρώτα πάνω στο λεκέ ρίχνεις μαγειρική σόδά ή corn flour για να απορροφήσει τη λιπαρότητα, και μετά πλένεις στο πλυντήριο κανονικα
Μελάνι
Αν το μελάνι είναι από στυλό διαρκείας, τρίψε το σημείο του λεκέ με κρύο γάλα ή με το εσωτερικό μιας φλούδας από μπανάνα, και μετά πλύνε το στο χέρι με απορρυπαντικό. Διαφορετικά, το χλιαρό γάλα και το λεμόνι είναι τα μαγικά φίλτρα που αφαιρούν κάθε λεκέ από μελάνι.
 Μαρκαδόροι
Αν είναι ανεξίτηλοι, δοκίμασε να ταμπονάρεις με ένα βαμβάκι με οινόπνευμα ή ασετόν, ενώ την ίδια στιγμή εσωτερικά ακουμπάς ένα πανί/χαρτοπετσέτα για να απορροφάει το χρώμα. Αν είναι υδατοδιαλυτοι, με λίγο νερό και απορρυπαντικό πιάτων γίνεται παρελθόν.
Μούχλά:Θα χρειαστείτε ¼ φλιτζάνι αλάτι, ¼ χυμό λεμονιού και ένα ποτήρι ζεστό νερό, το μείγμα θα μοιάζει με πηχτή κρέμα και αμέσως θα πρέπει να το τοποθετήσετε στο ύφασμα. Τρίψτε καλά το λεκέ και αφήστε την κρέμα για 30 λεπτά. Στο τέλος βάλτε το ρούχο στο πλυντήριo
Γράσσο:Ο λεκές από γράσο θα φύγει με λάδι ευκαλύπτου. Θα ρίξεις μια – δυο σταγόνες πάνω στον λεκέ και μετά θα πλύνεις το ρούχο κανονικά. Το ρουχαλάκι σου θα μοσχομυρίσει και ο λεκές θα εξαφανιστεί.
Βαφη μαλλιων(εκτος του κοκκινου)Φτιάξτε ένα καθαριστικό διάλυμα διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει 3-4 σταγόνες λευκό ξύδι.
Σφουγγίστε με νερό τοπικά το λεκέ.
Βρέξτε ένα απορροφητικό πανί με το καθαριστικό διάλυμα, στύψτε το ελαφρά και τοποθετείστε το πάνω στο λεκέ. Πιέστε νέο πανί κάθε πέντε λεπτά πάνω στο λεκέ. Ξεπλύνετε με νερό.
Με ένα απορροφητικό πανί εμποτισμένο με καθαρό λευκό οινόπνευμα απομακρύνετε το λεκέ. Αλλάξτε το πανί όσο απομακρύνει το λεκέ. -Ξεπλύνετε με οινόπνευμα και αφήστε να στεγνώσει.
Φτιάξτε ένα δεύτερο καθαριστικό διάλυμα διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει 3-4 σταγόνες αμμωνία.
Σφουγγίστε με νερό τοπικά το λεκέ.
Βρέξτε ένα απορροφητικό πανί με το καθαριστικό διάλυμα, στύψτε το ελαφρά και τοποθετείστε το πάνω στο λεκέ. Πιέστε νέο πανί κάθε πέντε λεπτά πάνω στο λεκέ. Ξεπλύνετε με νερό. Αφήστε να στεγνώσει.
Απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα του λεκέ ρίχνοντας μερικές σταγόνες οξυζενέ . Αφήστε για 1-2 λεπτά και ξεπλύνετε με νερό.
Για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα λευκαντικού εφαρμόστε πάνω στο λεκέ διάλυμα λευκού ξυδιού σε νερό σε αναλογία 1 μέρος ξύδι προς 2 μέρη νερό. Ξεπλύνετε ξανά με νερό.
Πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.
 
Βαφη μαλλιων κοκκινη:
Φτιάξτε ένα καθαριστικό διάλυμα διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει 3-4 σταγόνες αμμωνία.
Σφουγγίστε με νερό τοπικά το λεκέ.
Βρέξτε ένα απορροφητικό πανί με το καθαριστικό διάλυμα, στύψτε το ελαφρά και τοποθετείστε το πάνω στο λεκέ. Πιέστε νέο πανί κάθε πέντε λεπτά πάνω στο λεκέ. Ξεπλύνετε με νερό.
Φτιάξτε ένα δεύτερο καθαριστικό διάλυμα διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει 3-4 σταγόνες λευκό ξύδι.
Βρέξτε ένα απορροφητικό πανί με το δεύτερο καθαριστικό διάλυμα, στύψτε το ελαφρά και τοποθετείστε το πάνω στο λεκέ. Πιέστε νέο πανί κάθε πέντε λεπτά πάνω στο λεκέ. Ξεπλύνετε με νερό.
Βρέξτε ένα άλλο απορροφητικό πανί με καθαρό οινόπνευμα, στύψτε το ελαφρά και πιέστε πάνω στο λεκέ για να τον απομακρύνετε. Επαναλάβατε τη διαδικασία μέχρι να φύγει τελείως χρησιμοποιώντας άλλο πανί κάθε φορά.
Αν έχουν μείνει υπολείμματα, ρίξτε μερικές σταγόνες οξυζενέ Αφήστε για 1-2 λεπτά και ξεπλύνετε με νερό.
Για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα οξυζενέ εφαρμόστε πάνω στο λεκέ διάλυμα λευκού ξυδιού σε νερό σε αναλογία 1 μέρος ξύδι προς 2 μέρη νερό. Ξεπλύνετε ξανά με νερό.
Πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.
.

Close