Πώς να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού… παιχνιδάκι

 

Το ξέρουμε, είναι ο καθημερινός σας εφιάλτης. Οι δουλειές του σπιτιού είναι μεγάλος μπελάς, ιδιαίτερα αν πρέπει να γίνουν παράλληλα με την απαιτητική σας δουλειά ή φροντίζοντας τα παιδιά σας.
Για να κάνουμε αυτόν τον μπελά λίγο πιο εύκολο, σας παρουσιάζουμε παρακάτω 16 απλές συμβουλές για να ολοκληρώνετε γρήγορα και αποτελεσματικά τις διαφορετικές αγγαρείες και να έχετε τα πάντα στο σπίτι πεντακάθαρα πιο εύκολα και πιο «στοχευμένα».
Τρίχες κατοικιδίων
Αν έχετε κατοικίδιο, ξέρετε τι σημαίνει ένα πέρασμά του από τον καναπέ ή το χαλί σας. Αυτό που δεν γνωρίζατε είναι ότι αν έχετε εξάρτημα καθαρισμού τζαμιών μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να «περάσετε» πάνω από τα χαλιά σας, τραβώντας όλες τις τρίχες.
Λεκέδες χαλιών
 Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από ένα χαλί, αφού αναμίξετε νερό με λευκό ξίδι, τοποθετήστε το μίγμα σε ένα μπουκαλάκι με spray και ψεκάστε επί τόπου. Τοποθετήστε ένα υγρό πανί σε εκείνο το σημείο, και χρησιμοποιήστε το ηλεκτρικό σας σίδερο σε λειτουργία ατμού, σιδερώνοντας το πανί για ελάχιστα δευτερόλεπτα, μέχρι δηλαδή να δείτε τον λεκέ να υποχωρεί.
Στόρια παραθύρων 
Βαριέστε να καθαρίζετε μία-μία τις «ράγες» από τα στόρια; Κάντε το εξής: «Φορέστε» στο χέρι σας μια παλιά κάλτσα, βουτήξτε τη σε μίγμα νερού και ξιδιού, και περάστε άφοβα και γρήγορα πάνω από τα στόρια.
Μπλέντερ 
Για να καθαρίσετε το «χάος» του μίξερ ή του μπλέντερ μετά τη χρήση του, γεμίστε το με νερό και ρίξτε μέσα μία σταγόνα σαπούνι. Ανακατέψτε για να δημιουργήσετε σαπουνάδα, συνεχίστε για μερικά δευτερόλεπτα να ανακατεύετε, και τελικά αδειάστε το νερό. Η δύσκολη δουλειά θα έχει γίνει.
«Καμένα» τηγάνια 
Τηγάνια και κατσαρόλες τείνουν να σχηματίζουν ένα μαύρο «ίζημα» στον πάτο τους όταν καίγονται, είτε εξαιτίας της θερμοκρασίας είτε εξαιτίας των κομματιών του φαγητού που κολλούν στο κάτω μέρος. Αφαιρέστε αυτά τα στίγματα, γεμίζοντας το σκεύος με νερό και ρίχνοντας λίγο λευκό ξίδι. Αφήστε το νερό να φτάσει σε σημείο βρασμού και σβήστε τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέστε μερικές κουταλιές μαγειρικής σόδας. Αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια αδειάστε το σκεύος, τρίβοντας ελαφρά με ένα σφουγγάρι.
Σφουγγάρια 
Αποτελούν τον πιο βρόμικο «συγκάτοικό» σας καθώς περιέχουν χιλιάδες φορές περισσότερα βακτήρια ακόμη και από το καπάκι της τουαλέτας σας. Για να καθαρίσετε τα σφουγγάρια σας, βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα λεπτά – η απότομη «έκρηξη» θερμότητας θα σκοτώσει τα περισσότερα μικρόβια.
Ανεμιστήρες οροφής 
Αποφύγετε την σκόνη που πέφτει στα έπιπλα ή στο κεφάλι σας, όταν καθαρίζετε τους ανεμιστήρες με πανάκι, χρησιμοποιώντας μια παλιά μαξιλαροθήκη αντί πανιού. Προσαρμόστε μέσα σε αυτή κάθε έλικα και χρησιμοποιήστε το πάνω μέρος της μαξιλαροθήκης για να τον ξεσκονίσετε, όσο η σκόνη θα πέφτει στο κάτω μέρος της.
Στρώματα 
Είναι ένα από τα πιο δύσκολα στο καθάρισμα αντικείμενα της κρεβατοκάμαρας. Το στρώμα χρειάζεται ήλιο και αέρα για να «στεγνώσει», κάτι που είναι πολύ κουραστικό και επίφοβο σε περίπτωση που τα περιστέρια το θεωρήσουν την καινούρια τους… τουαλέτα. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να βάλετε λίγη βότκα σε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα και ψεκάστε ελαφρώς την επιφάνεια του στρώματος. Αφήστε το να στεγνώσει – το αλκοόλ θα σκοτώσει τα μικρόβια.
Τοίχοι Δαχτυλιές, γκρίζοι λεκέδες και στίγματα
από παπούτσια σας αναγκάζουν να βάφετε συχνότερα από το συνηθισμένο τους τοίχους σας. Μπορείτε ωστόσο να το αποφύγετε, εφαρμόζοντας λίγη κιμωλία πάνω στα στίγματα. Αφήστε τη για δέκα λεπτά για να απορροφήσει τον λεκέ, και στη συνέχεια καθαρίστε με ένα βρεγμένο πανί. Η κιμωλία μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες από λίπος και από τα ρούχα.
Φούρνος 
Αν στον φούρνο σας έχει συσσωρευτεί πολλή σκόνη και «μάκα», βάλτε μισή κούπα αμμωνία σε ένα μπολ και αφήστε το μέσα στον φούρνο όλη την νύχτα. Το επόμενο πρωί, βγάλτε το μπολ και σκουπίστε τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου – η βρομιά θα φύγει πλέον πολύ πιο εύκολα. Απλώς θα πρέπει να θυμάστε ότι όλο αυτό θα πρέπει να γίνει με τον φούρνο απόλυτα κρύο – και πως θα πρέπει να ανεχθείτε για λίγο την μυρωδιά της αμμωνίας.
Ντουλάπια 
Αν θέλετε μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική για τα ντουλάπια της κουζίνας, αντί για νερό και σαπούνι, δοκιμάστε μίγμα ενός μέρους φυτικού λαδιού και δύο μερών μαγειρικής σόδας. Εφαρμόστε το μίγμα σε ένα πανάκι και καθαρίστε – για τις άκρες και τα χερούλια, καθαρίστε με μια παλιά οδοντόβουρτσα.
«Ακανόνιστα» μπουκάλια 
Τα γυάλινα μπουκάλια που χρησιμοποιείτε για νερό συνήθως έχουν στενό στόμιο, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα το εσωτερικό τους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τα γεμίσετε με λίγο νερό, προσθέτοντας αμαγείρευτο ρίζι και μια δόση σαπουνιού. Τοποθετήστε το πώμα και κουνήστε το μίγμα – το ρίζι θα βοηθήσει να καθαριστούν τα τοιχώματα από σκόνη και βρομιά.
Επιφάνειες κοπής
Οι επιφάνειες όπου κόβετε ψωμί, κρέας ή άλλα υλικά μαγειρέματος τείνουν με τον καιρό να αποκτούν ένα πιο καφετί χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι έχει συσσωρευτεί ύλη που δεν χρειάζεται πάνω τους. Βάλτε το πώμα στον νεροχύτη, γεμίστε τον με νερό, τόσο ώστε να καλύπτει γύρω στα τρία εκατοστά σε ύψος, προσθέστε λίγη χλωρίνη και αφήστε την επιφάνεια κοπής να «μουλιάσει» για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε την από το νερό και σκουπίστε τη.
Σκουπιδοτενεκέδες
 Η μυρωδιά ενός σκουπιδοτενεκέ που αφήνεται στην τύχη του αναπόφευκτα επιδεινώνεται. Αποφύγετε την «απορρόφηση» οσμών από τον κάδο, στρώνοντας σε αυτόν εφημερίδες. Αυτές θα απορροφήσουν τυχόν υγρά και οσμές που θα ξεφύγουν από τις σακούλες σκουπιδιών και θα κρατήσουν τον κάδο καθαρό.
«Τηλέφωνο» του ντους 
Ανάλογα με την περιοχή που μένετε, το νερό μπορεί να αφήσει λιγότερα ή περισσότερα άλατα στα σημεία εξόδου του από το «τηλέφωνο» του ντους. Γεμίστε μια πλαστική σακούλα με λευκό ξίδι και αφήστε το «τηλέφωνο» μέσα για μερικές ώρες. Όταν αφαιρέσετε τη σακούλα, μαζί με το ξίδι θα φύγουν και τα ιζήματα.
Σπασμένο γυαλί 
Αν σπάσετε ένα γυάλινο ποτήρι ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος από γυαλί και ανησυχείτε μήπως μείνουν στο πάτωμα μικρά κομματάκια που θα σας προξενήσουν πληγές, σκουπίστε ως εξής: Αφαιρέστε με την σκούπα τα μεγάλα κομμάτια γυαλιού και για να εντοπίσετε όλα τα μικρότερα, «σαρώστε» το πάτωμα με ένα κομμάτι λευκό ψωμί. Κι όμως, το ψωμί θα μαζέψει μέχρι και τα πιο μικρά κομματάκια.
Πηγή: www.in2life.gr

Close