Δείτε πως να καθαρίσετε τα σουέντ παπούτσια στο σπίτι σας;

Μήπως αναρωτιέστε πως να καθαρίσετε τα σούεντ παπούτσια από το σπίτι σας; Σας έχουμε την λύση. Τα σουέντ παπούτσια, είναι ευάλωτα σε γρατσουνιές και λεκέδες, και το καθάρισμα τους δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα… Μήπως λοιπόν και τα δικά σας σουέντ παπούτσια που τα φοράτε διαρκώς, έχουν αρχίσει και έχουν σημάδια; Αν ναι ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και κάντε τα παπούτσια σας να μοιάζουν με καινούργια..

Α. Εξαφανίστε τους λεκέδες και τη βρωμιά

 • Πάρτε μια σούεντ βούρτσα για να καθαρίσετε τα παπούτσια σας

Πάρτε μια βούρτσα σουέντ και βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι στεγνά πριν την χρησιμοποιήσετε σε αυτά. Καθαρίστε τα λοιπόν με ένα ειδικό βουρτσάκι, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε με ένα πακέτο καθαρισμού σουέντ. Επίσης, μπορείτε να δείτε στο ταμπελάκι που έχουν τα παπούτσια σας τη προτείνει ο κατασκευαστής.. Το σουέντ είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητο στο νερό, τόσο που η βρωμιές και οι γρατζουνιές φαντάζουν καλύτερα μπροστά του. Οπότε μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τα παπούτσια, όταν αυτά είναι στεγνά.

Δείτε ακόμη: Κάντε τα βρώμικα λευκά παπούτσια σας να λάμψουν με 2 μόνο υλικά

 •  Βουρτσίστε απαλά προκειμένου να τα καθαρίσετε 

Βουρτσίστε απαλά για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και να καθαρίσετε τα παπούτσια σας. Χρησιμοποιείστε τη βούρτσα καθαρισμού σουέντ, βουρτσίζοντας ελαφρά, καθαρίζοντας τη βρωμιά που έχει συγκεντρωθεί στα παπούτσια σας. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα ξανά και ξανά προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν θα τελειώσετε το καθάρισμα, τα παπούτσια σας θα φαίνονται σαν καινούργια..

 • Βουρτσίστε σθεναρά για να τα καθαρίσετε

Βουρτσίστε δυναμικά έτσι ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε τα γδαρσίματα. Τρίψτε τις περιοχές δυναμικά εμπρός και πίσω. Και πάλι, το καταλληλότερο είναι να τελειώσετε αυτό που κάνετε με μια βούρτσα σουέντ.

 •  Χρησιμοποιήστε γόμα 

Χρησιμοποιήστε μια γόμα για τα επίμονα  σημάδια. Τα σημάδια και οι γρατζουνιές  που δεν βουρτσίζονται συχνά μπορεί να αφαιρεθούν με το τρίψιμο μιας γόμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ειδική γόμα σουέντ που προορίζεται για αυτό ακριβώς το θέλημα. Εφαρμόστε με μέτρια ποσότητα πίεσης και με προσαύξηση ως προς τα πιο σκληρά σημάδια τα οποία το απαιτούν.

Δείτε ακόμη: Δέκα απίστευτοι τρόποι για να δώσετε πάλι ζωή στα ρούχα και τα παπούτσια σας

 • Προστατέψτε τα από τα να καθαρίσετε 

Όταν είναι καθαρά (ή όταν τα παίρνετε για πρώτη φορά), περάστε τα σουέντ παπούτσια σας με ένα σπρέι προστασίας. Με τον τρόπο αυτό, οι περαιτέρω λεκέδες καθώς και τα σημάδια μπορούν να προληφθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τα σουέντ παπούτσια, είναι ευάλωτα σε γρατσουνιές και λεκέδες, και το καθάρισμα τους δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα..

Β. Απομακρύνετε τους λεκέδες νερού

 • Βρέξτε τα παπούτσια σας

Βρέξτε το σύνολο του παπουτσιού σας. Βάλτε μια ποσότητα νερού πάνω στη βούρτσα και εφαρμόστε πάνω στο παπούτσι. Το νερό ναι μεν, μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα του παπουτσιού, αλλά από την άλλη, μπορεί να απομακρύνει τους λεκέδες.

 • Xρησιμοποιήστε μωρομάντηλα

Χρησιμοποιήστε ένα μωρομάντηλο ή μια στεγνή πετσέτα, προκειμένου το παπούτσι να μην απορροφήσει νερό. Περάστε ταμποναριστά το σημείο και απομακρύνετε αποτελεσματικά τους λεκέδες.

 • Καθαρίστε στεγνά τα παπούτσια σας

Αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βάλτε τα σε ένα ξηρό, αξιοπρεπώς αεριζόμενο σημείο και αφήστε το νερό να εξαφανιστεί. Μόλις στεγνώσουν, περάστε τα παπούτσια ελαφρά με μια βούρτσα σουέντ. Αυτό θα διασώσει τα παπούτσια σας και θα διατηρήσουν την αρχική τους εμφάνιση.

Δείτε ακόμη: Δείτε πως θα κάνετε τα παπούτσια σας αδιάβροχα στο άψε σβήσε! ΒΙΝΤΕΟ

Γ. Αφαιρέστε τους λεκέδες

 • Χρησιμοποιήστε βουρτσάκι νυχιών

Αφαιρέστε το λάδι ή  τους “σκοτεινούς” λεκέδες με μια βούρτσα νυχιών. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα σουέντ για να τρίψετε το λεκέ. Σε εκείνο το σημείο χρησιμοποιήστε μια βούρτσα νυχιών για να τρίψετε τους επίμονους λεκέδες με χλιαρό νερό. Οι κηλίδες από λάδι μπορούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι να αφαιρεθούν από το σουέντ, και τα σοβαρά λεκιασμένα παπούτσια ποτέ δεν μπορούν να πάρουν την αρχική τους μορφή.

Μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή με κορν φλάουρ για τους λεκέδεςλαδιού, μόνο στη περίπτωση που ο λεκές είναι ακόμη υγρός. Ψεκάστε το πάνω από το λεκέ και μετά από αυτό αφήστε το μια μέρα πάνω. Την επόμενη μέρα απομακρύνετε το κορν φλάουρ και θολώστε το λεκέ με ένα σίδερο.

 • Aφήστε την λάσπη να ξεραθεί

Αφήστε την λάσπη να ξεραθεί πριν από τον καθαρισμό. Σκουπίστε την περίσσεια λάσπη, χωρίς να πιέζετε υπερβολικά σκληρά εναντίον του σουέτ, και στη συνέχεια, περιμένετε μέχρι να βάλετε το παπούτσι σας σε ένα ηλιόλουστο σημείο για να στεγνώσει. Όταν η λάσπη θα έχει σκληρύνει, θα έχετε  την ικανότητα να σπάσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια με τα χέρια σας. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα σουέντ για να απομακρύνετε τους επίμονους λεκέδες.

 • Παγώστε τα παπούτσια σας

Βάλτε τα παπούτσια στην κατάψυξη αν έχουν πάνω κερί και λιωμένες τσίχλες. Σε περίπτωση που έχετε τσίχλες πάνω στα παπούτσια σας, βάλτε τα στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Η τσίχλα αναπόφευκτα θα σκληρύνει ώστε να μπορείτε να απομακρύνετε τα μεγάλα κομμάτια. Ολοκληρώστε με μια βούρτσα σουέντ.

 • Χρησιμοποιήστε οξυζενέ

Απομακρύνετε τις κηλίδες αίματος με βαμβάκι και οξυζενέ. Πρέπει να βάλετε οξυζενέ πάνω στο λεκέ με ένα κομμάτι βαμβάκι μέχρι ο λεκές από αίμα να εξαφανιστεί.

 • Χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο

Σε περίπτωση που χυθεί μελάνι στο παπούτσι μας, αρπάζουμε μια πετσέτα και προσπαθούμε να το καθαρίσουμε γρήγορα. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, μπορείτε να τρίψετε το λεκέ με γυαλόχαρτο. Επίσης, το τρίψιμο με ένα βαμβάκι υγρό μπορεί επίσης να βοηθήσει σε αυτές τις επείγουσες περιπτώσεις.

Δ. Σπιτικές θεραπείες για να καθαρίσετε τα παπούτσια σας

 • Λευκό ξύδι

Εφαρμόστε λευκό ξίδι για τους σκληρούς λεκέδες. Σε περίπτωση ενός λεκέ, εφαρμόστε μια ταπεινή ποσότητα ξιδιού με ένα μαλακό πανί ή με μια πετσέτα. Περιμένετε μέχρι να στεγνώσει και κατόπιν περάστε το παπούτσι με μια βούρτσα σουέντ. Αυτό μπορεί επίσης να είναι μια καλή μέθοδος για να απομακρύνετε τους λεκέδες αλάτων

 • Ατσαλόσυρμα

Χρησιμοποιήστε ατσαλόσυρμα για τους ξηρούς λεκέδες. Βουρτσίστε το σθεναρά έναντι των λεκέδων. Πρέπει να έχετε υπόψιν σας οτι αυτό μπορεί να θέλει πάνω από μια φορά προκειμένου να απομακρύνετε το λεκέ.

 • Ατμομάγειρας

Αν δεν έχετε βούρτσα, χρησιμοποιήστε έναν ατμομάγειρα. Η υψηλή θερμοκρασία θα πρέπει να συμβάλει στο άνοιγμα των πόρων του παπουτσιού και έτσι ο καθαρισμός του θα γίνει πιο απλός.

Άλλες Χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε τα σουεντ παπούτσια σας

 • Σε περίπτωση που δεν πρόκειται να φορέσετε τα παπούτσια σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τυλίξτε τα σε απορροφητικό χαρτί και τοποθετήστε τα σε ένα κουτί παπουτσιών.
 • Αποθηκεύστε τα μακριά από την υπερβολική υγρασία και το φως, καθώς το σουέντ μπορεί να χαλάσει σε υγρές συνθήκες και το υπέροχο φως μπορεί να αποχρωματίσει τα παπούτσια σας.
 • Σε περίπτωση που αντιδράσετε γρήγορα, μπορείτε να αποτρέψετε ένα λεκέ νερού με την εφαρμογή πίεσης μιας χαρτοπεστέτας στο παπούτσι.
 • Αποφύγετε βαφές σουέντ. Σε περίπτωση που δεν είστε σε θέση να καθαρίσετε τα παπούτσια σας με οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους, οι πιθανότητες επίλυσης των θεμάτων με βαφές σουέντ είναι εξαιρετικά χαμηλές και μπορεί να βλάψουν τα παπούτσια σας περαιτέρω

Προειδοποιήσεις / Προφυλάξεις

 • Προειδοποίηση για όταν χρησιμοποιείτε το σπρέι προστασίας σουέντ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή εξαερισμό, και ακολουθήστε τις οδηγίες και προειδοποιήσεις της ετικέτας. Μερικά σπρέι μπορεί να είναι εύφλεκτα.
 • Δεν χρησιμοποιούμε διπλωμένη εφημερίδα στη θέση ενός χαρτιού στο παπούτσι. Καθώς στο σημείο όπου θα μουσκευτεί η εφημερίδα, μπορεί να προκαλέσει χρωματισμό στα παπούτσια.
 • Αποφύγετε διαλύτες στεγνού καθαρισμού. Αυτοί οι διαλύτες μπορεί να κάνουν δουλειά, αλλά περιέχουν εξαιρετικά βάρβαρες χημικές ουσίες που δεν θα αφήσουν ποτέ το σπίτι σας.

Close