Φτιάξτε σπιτικό ανακυκλωμένο υγρό σαπούνι

Σπιτικό και ανακυκλωμένο υγρό σαπούνι

Το υγρό σαπούνι έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή καθαριστικά προϊόντα στην αγορά, όχι απλώς επειδή είναι τόσο εύκολο στη χρήση αλλά και επειδή κάνει πολύ πιο εύκολο το πλύσιμο των ρούχων.

Από τότε που έγινε ευρέως διαθέσιμο, έχει τόση επιτυχία που οι περισσότεροι άνθρωποι το προτιμούν από τη συμβατική πλάκα σαπουνιού.

Ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι πολλά από τα συστατικά στο υγρό σαπούνι μολύνουν πολύ το περιβάλλον και μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν ορισμένες αλλεργίες στο δέρμα όταν έρθουν σε επαφή με αυτό.

Ευτυχώς υπάρχουν 100% φυσικές συνταγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας ή το περιβάλλον.

Χάρη στις ιδιότητες μερικών συστατικών που πιθανώς έχετε ήδη στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε ένα σαπούνι φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο είναι ανακυκλωμένο και απαλλαγμένο από επιθετικές χημικές ουσίες.

Εφόσον γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς πιθανώς ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να το φτιάχνετε, θα σας παρουσιάσουμε τα βήματα της παρασκευής του στο σπίτι.

Είστε έτοιμοι;

Σπιτικό και ανακυκλωμένο υγρό σαπούνι

Φτιάξτε σπιτικό ανακυκλωμένο υγρό σαπούνι

Η συνταγή για αυτό το υγρό σαπούνι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι απλώς επειδή εξασφαλίζει άψογη καθαριότητα στα ρούχα σας αλλά και επειδή αποτελεί επίσης έναν τρόπο να ανακυκλώσετε τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια από την κουζίνα σας.

Γνωρίζετε ήδη ότι δεν πρέπει να ρίχνετε αυτές τις ουσίες στο σιφόνι του νεροχύτη επειδή, μόλις στερεοποιηθούν, μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των σωλήνων και άλλα προβλήματα.

Αν όμως συνδυάσετε τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια με άλλα υλικά όπως το νερό και την καυστική σόδα, θα έχετε ένα προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας.

Δείτε ακόμη: DIY: Nα πώς θα Φτιάξετε «Μαρμάρινο» Σαπούνι

Υλικά

700 γραμμάρια καυστική σόδα
13 λίτρα νερό
2 λίτρα χρησιμοποιημένο φυτικό έλαιο
2 λίτρα υγρό σαπούνι φιλικό προς το περιβάλλον
500 γραμμάρια υπερανθρακικό νάτριο (προαιρετικά)

Εξοπλισμός

Γάντια και προστατευτικά γυαλιά
Ένας μεγάλος πλαστικός κουβάς ή μια μεγάλη πλαστική λεκάνη
Ένα ξύλινο κουτάλι ή ένα αναδευτήρι

Το υγρό σαπούνι έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή καθαριστικά προϊόντα στην αγορά, όχι απλώς επειδή είναι τόσο εύκολο στη χρήση αλλά και επειδή κάνει πολύ πιο εύκολο το πλύσιμο των ρούχων.

Οδηγίες

Φτιάξτε σπιτικό ανακυκλωμένο υγρό σαπούνι

 • Καταρχάς πρέπει να επιλέξετε ένα καλά αεριζόμενο σημείο που είναι εύκολο να καθαριστεί σε περίπτωση που χυθεί λίγο από το προϊόν.
 • Φορέστε προστατευτικά γάντια και γυαλιά για να αποφύγετε πιθανά ατυχήματα με τις ουσίες που θα μεταχειριστείτε.
 • Βάλτε δύο λίτρα κρύο νερό στον κουβά και προσθέστε σιγά-σιγά τα 700 γραμμάρια της καυστικής σόδας.
 • Ανακατέψτε το μείγμα με ένα ξύλινο κουτάλι ή ένα αναδευτήρι προσέχοντας να μην εισπνεύσετε τους ατμούς που προκύπτουν.
 • Όταν η καυστική σόδα διαλυθεί στο νερό, προσθέστε τα δύο λίτρα φυτικού ελαίου και συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
 • Φροντίστε το μείγμα να έχει ομοιογενή υφή και προσθέστε τα δύο λίτρα του βιολογικού υγρού σαπουνιού.
 • Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να προσθέσετε δύο λίτρα μαλακτικού υφασμάτων για να δώσετε πιο ευχάριστο άρωμα στο μείγμα.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά αιθέρια έλαια για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.
 • Τέλος προσθέστε το υπερανθρακικό νάτριο, αν θέλετε, για να δώσετε στο σαπούνι σας πρόσθετη λευκαντική δύναμη,
 • Όταν το μείγμα αποκτήσει την επιθυμητή υφή, αποθηκεύστε το σε σκοτεινό μέρος και αφήστε το στην άκρη για μία μέρα.
 • Μετά από είκοσι τέσσερις ώρες, ανακατέψτε το σαπούνι με ένα ξύλινο κουτάλι, προσθέστε ακόμα δύο λίτρα νερό και αφήστε το στην άκρη για ακόμα μία μέρα.
 • Μετά από αυτό το διάστημα θα προσέξετε ότι το σαπούνι έχει γίνει πιο παχύρρευστο και ότι η υφή του θυμίζει μαγιονέζα.
 • Προσθέστε ακόμα δύο λίτρα νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά για έξι με οχτώ μέρες, μέχρι το προϊόν να έχει υφή που θυμίζει σαμπουάν.
 • Τέλος μπορείτε να το σκεπάσετε και να το κρατήσετε για μελλοντική χρήση.

Δείτε ακόμη: Δείτε τι -άλλο- μπορείτε να κάνετε στο σπίτι με μία μπάρα σαπουνιού!

Φτιάξτε σπιτικό ανακυκλωμένο υγρό σαπούνι

Θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα με αυτό το σπιτικό υγρό σαπούνι, επειδή δεν θα χρειάζεται πλέον να επενδύετε σε ακριβά προϊόντα του εμπορίου. Κάτι ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός ότι θα ανακυκλώνετε τα παλιά μαγειρικά έλαια.

Πρόκειται για ένα τέλειο προϊόν για τον καθαρισμό των ρούχων σας, καθώς δεν βλάπτει τα υφάσματα και μπορεί να εξαλείψει τους πιο δύσκολους λεκέδες.

Επίσης έχει πολλές χρήσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των δαπέδων, της κουζίνας και άλλων χώρων στο σπίτι σας.

Δείτε ακόμη: Φτιάξε υγρό σαπούνι για το σώμα.

Θα φροντίσετε την υγεία σας και την ομορφιά του δέρματός σας, επειδή δεν θα εκτίθεστε στα χημικά πρόσθετα που περιέχονται στα σαπούνια του εμπορίου.

Μπορείτε να βάλετε αυτό το σαπούνι στο πλυντήριό σας μαζί με ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι για να εξασφαλίσετε απαλότητα στα ρούχα χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιο συμβατικό προϊόν.

Δεν το δοκιμάσατε ακόμα; Σας προσκαλούμε να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα για να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό σαπούνι χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Συγκεντρώστε τα υλικά που χρειάζεστε και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: meygeia.gr
Close