Κορονοϊός: Ο σωστός τρόπος να απολυμάνουμε και να καθαρίσουμε τα ρούχα μας!

Η έξαρση του κορονοϊού υπενθύμισε σε όλους μας, ότι η τήρηση των κανόνων υγιεινής παίζει καθοριστικό ρόλο, στη ποιότητα της ζωής μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία η οποία δεν έχει εμβόλιο και θεραπεία, προς το παρόν. Αυτό σημαίνει πως ο μόνος μας σύμμαχος είναι η πρόληψη.

Παρακολουθούμε με προσοχή τυχόν συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουμε και συμβουλευόμαστε αμέσως τον γιατρό μας. Μένουμε σπίτι έως ότου να τεθεί υπό έλεγχο ο νέος κορονοϊός, πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και τα απολυμαίνουμε τόσο αυτά, όσο και τις επιφάνειες του σπιτιού μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιφάνειες που είναι περισσότερο “φιλικές” προς τον κορονοϊό, είναι οι λείες επιφάνειες που δεν έχουν πόρους, όπως είναι η επιφάνεια του τραπεζιού, το κουμπί του ασανσέρ η οθόνη της τηλεόρασης ή του laptop κοκ.

Εκτός από αυτά όμως, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ρούχα μας. Πολλές φορές γίνονται εστίες μικροβίων και φορώντας τα βοηθάμε το μικρόβιο να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί και σε άλλους ανθρώπους. Ο τρόπος που τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας.

Ρούχα και σεντόνια, είναι προϊόντα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά στην προσωπική τους ζωή. Είναι πράγματα πρωτίστης σημασίας ανεξαρτήτως από το αν  μένουμε ή όχι στο σπίτι μας. Καταλαβαίνετε ότι είναι κρίμα, να προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας μένοντας μέσα και να αρρωστήσουμε εξαιτίας της κακής υγιεινής των ρούχων και των σεντονιών μας.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο σχετικά με τη σωστή απολύμανση και τον σωστό καθαρισμό των ρούχων , των σεντονιών και οτιδήποτε άλλο μπαίνει και πλένεται στο πλυντήριο. Ο,τι πλένουμε άλλωστε στο πλυντήριο, το χρησιμοποιούμε τακτικά στη καθημερινότητα μας.

Εκτός της συχνής χρήσης τους όμως, τα σεντόνια, τα ρούχα, οι πετσέτες και τα εσώρουχα, έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Ο σωστός καθαρισμός και η σωστή απολύμανση τους λοιπόν, είναι πρωτίστης σημασίας. Δείτε παρακάτω τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε όταν θέλετε να πλύνετε ρούχα, σεντόνια, πετσέτες κοκ στο πλυντήριο:

  1. Αν μένετε μαζί με κάποιον που έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, φυσικά και μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα και τα σεντόνια μαζί με των υπολοίπων.
  2. Πρέπει να θυμάστε, πως καθώς τα τοποθετείτε στο πλυντήριο, πρέπει να φοράτε γάντια μιας χρήσεως τα οποία θα πετάξετε, αμέσως μετά την πρώτη χρήση τους.
  3. Αν στη κατοχή σας δεν έχετε γάντια μιας χρήσεως, αλλά επαναχρησιμοποιούμενα τότε είναι σημαντικό να ξέρετε ότι αυτά τα γάντια θα τα φοράτε μόνο σε ο,τι έχει να κάνει με την υγιεινή των ρούχων του αρρώστου από τον κορονοϊό. Οι υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται με αυτά τα γατιά.
  4. Τα γάντια μπορεί να προφυλάσσουν τα χέρια όμως είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά, μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αυτό, προσφέρει σε εσάς μεγαλύτερη ασφάλεια.
  5. Εάν δεν έχετε γάντια και χρειάζεται να ακουμπήσετε τα ρούχα του μολυσμένου από τον κορονοϊό, ανθρώπου, τότε είναι πολύ σημαντικό μετά την τοποθέτηση των ρούχων στο πλυντήριο, να πλύνετε και να απολυμάνετε καλά τα χέρια σας.
  6. Μην τινάζετε τα ρούχα του μολυσμένου από τον κορονοϊό ανθρώπου. Το πιθανό τίναγμα των ρούχων του, θα μπορούσε να μεταδώσει τα μικρόβια και στο υπόλοιπο δωμάτιο και σε εσάς τους ίδιους.
  7. Να θυμάστε ότι πρέπει να πλένετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Παρόλα αυτά, αν ένα ρούχο “αντέχει” πρέπει να το πλύνετε με όσο πιο ζεστό νερό γίνεται, χωρίς φυσικά να το χαλάσετε. Έχει αποδειχθεί ότι ο νέος κορονοϊός, είναι ευάλωτος στις αυξημένες θερμοκρασίες.
  8. Όταν απλώνετε τη μπουγάδα, πρέπει να θυμάστε ότι τα ρούχα πρέπει να έχουν στεγνώσει τελείως προτού τα τακτοποιήσετε. Τα νωπά ρούχα, θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα όσων αφορά τη μετάδοση του ιού.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close