Ποιο είναι  το σωστό χρώμα για το βρεφικό δωμάτιο;Η  ερμηνεία των χρωμάτων

Το χρώμα που θα επιλέξουμε για έναν χώρο παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική διακόσμηση αλλά και στην διάθεση μας. Ειδικά όταν αφορά ένα βρεφικό δωμάτιο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Σίγουρα θα έχετε δει πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς και χρωματικές παλέτες που θα θέλατε να εφαρμόσετε στον δικό σας χώρο. Ποιο είναι όμως το σωστό χρώμα για το δικό σας παιδικό δωμάτιο;

Καθοριστικό ρόλο παίζει ο προσανατολισμός του δωματίου εάν είναι δηλαδή βορινό, ανατολικό, μεσημβρινό ή δυτικό. Γιατί; Γιατί απλά ο ήλιος κατά την διάρκεια της ημέρας αλλάζει θέσεις και μαζί του αλλάζει και το φως.

Άλλο φως έχουμε το πρωί όταν ανατέλλει ο ήλιος και άλλο το απόγευμα όταν δύει ο ήλιος. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα αμέτρητα ηλιοβασιλέματα που έχουμε δει με τα έντονα πορτοκάλι & κόκκινα χρώματα; Έτσι σαν ένα βασικό οδηγό θα πρέπει να έχουμε στον μυαλό μας ότι σε ένα ανατολικό δωμάτιο, επιλέγουμε παστέλ χρώματα, χρώματα που έχουν σαν βάση το λευκό δηλαδή, σε ένα μεσημβρινό μπορούμε να βάλουμε ψυχρά χρώματα, σε ένα βορινό που δεν το βλέπει ο ήλιος επιλέγουμε ζεστά χρώματα και τέλος σε ένα δυτικό αποφεύγουμε πάντα τα ζεστά και προτιμούμε ουδέτερες αποχρώσεις.

Πόσο χρώμα άραγε πρέπει να βάλω στο βρεφικό  δωμάτιο; Θα είναι αρκετά φωτεινό και χαρούμενο; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που ακούμε συχνά όσο αναφορά στην διακόσμηση του βρεφικού δωματίου. Όλοι αποζητάνε ένα χαλαρωτικό δωμάτιο για το μωρό τους, αλλά ταυτόχρονα κάτι που θα δίνει λίγη ένταση αλλά και μια αλληλοεπίδραση μέσα στον χώρο, κάτι που το επιτυγχάνουμε με σωστές δόσεις από χρώμα.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι έχει να πει το κάθε χρώμα ξεχωριστά στην ψυχολογία μας.

Κόκκινο – Πάθος, ένταση, εγρήγορση – Το κόκκινο είναι ένα δυνατό χρώμα που αποσπά την προσοχή μας. Εάν το χρησιμοποιήσουμε στο βρεφικό δωμάτιο θα πρέπει να τοποθετηθεί σαν συμπληρωματικό χρώμα, με μικρές πινελιές μέσα στον χώρο σε διακοσμητικά αντικείμενα και υφάσματα και σε καμία περίπτωση να μην το τοποθετήσετε σε μεγάλες επιφάνειες.

βρεφικό δωμάτιο_red1 βρεφικό δωμάτιο_red2 βρεφικό δωμάτιο_rred3 βρεφικό δωμάτιο_rred4 βρεφικό δωμάτιο_rred5

Πορτοκαλί – Ζεστό, οικείο, άνετο – Το πορτοκαλί είναι ένα ευχάριστο χρώμα. Αποπνέει μια χαλαρωτική και ευχάριστη αύρα που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής. Οι πιο παραδοσιακοί επιλέξτε σκούρες αποχρώσεις, ενώ όσοι θέλετε μια πιο μοντέρνα πινελιά προτιμήστε μια φωτεινή απόχρωση για το βρεφικό δωμάτιο

βρεφικό δωμάτιο_rorange1 βρεφικό δωμάτιο_orange2 βρεφικό δωμάτιο_orange3 βρεφικό δωμάτιο_orange4 βρεφικό δωμάτιο_orange5

Κίτρινο – Ενέργεια, ζωή, χαρούμενο – Το κίτρινο είναι το χρώμα του ήλιου, φωτεινό & χαρούμενο. Ακριβώς επειδή είναι τόσο φωτεινό το χρησιμοποιούμε με προσοχή σαν συμπληρωματικό στο βρεφικό  δωμάτιο καθώς μπορεί να ταράξει την ηρεμία ενός μωρού, βοηθάει όμως στην συγκέντρωση και στην μελέτη.

βρεφικό δωμάτιο_yellow1 βρεφικό δωμάτιο_yellow2 βρεφικό δωμάτιο_yellow3 βρεφικό δωμάτιο_yellow4 βρεφικό δωμάτιο_yellow5

Πράσινο – γαλήνη, αναζωογόνηση, φροντίδα – Δεν είναι τυχαία η επιλογή των πράσινων αποχρώσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε νοσοκομειακούς χώρους. Είναι η φύση του χρώματος που μας κάνει να χαλαρώνουμε και να αισθανόμαστε ασφαλείς, οικεία μέσα στον χώρο. Ιδανικό χρώμα για το βρεφικό δωμάτιο.

βρεφικό δωμάτιο_green1 βρεφικό δωμάτιο_green2 βρεφικό δωμάτιο_green3 βρεφικό δωμάτιο_green4 βρεφικό δωμάτιο_green5

Μπλε  θεραπευτικό, αναζωογόνηση – Πολλές είναι οι ευεργετικές δράσεις του μπλε, θα πρέπει να προσέξουμε την απόχρωση που θα επιλέξουμε για να διακοσμήσουμε το βρεφικό δωμάτιο, καθώς οι μπλε – γκρι αποχρώσεις του μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα λύπης. Είναι δροσερό και για αυτό θεωρείται ένα καλοκαιρινό, αναζωογονητικό χρώμα.

βρεφικό δωμάτιο_blue1 βρεφικό δωμάτιο_blue2 βρεφικό δωμάτιο_blue3 βρεφικό δωμάτιο_blue4 βρεφικό δωμάτιο_blue5

Μωβ – Μυστήριο, πολυτέλεια, γαλήνιο – Το μωβ συνδέεται με ένα αριστοκρατικό διακοσμητικό στυλ, ειδικά οι σκούρες αποχρώσεις του ενώ οι πιο φωτεινές, όπως τα λιλά και το χρώμα της λεβάντας δίνουν ένα πιο διαχρονικό και γαλήνιο στυλ, παραμένει όμως πολυτελή.

βρεφικό δωμάτιο_lila1 βρεφικό δωμάτιο_lila2 βρεφικό δωμάτιο_lila3 βρεφικό δωμάτιο_lila4

βρεφικό δωμάτιο_

Λευκό – Καθαρό, αγνό, αθώο – Το αγγελικό λευκό κάποιοι θα πουν. Καθαρίζει την σκέψη και θεωρείτε ένα φυσικό αγχολυτικό. Κρατείστε ένα λευκό, ουδέτερο φόντο και δώστε πινελιές από χρώμα.

βρεφικό δωμάτιο_white1 βρεφικό δωμάτιο_white2 βρεφικό δωμάτιο_white3 βρεφικό δωμάτιο_white4 βρεφικό δωμάτιο_white5

Ροζ – Ρομαντικό, θηλυκό, χαρούμενο – Είναι το κατεξοχήν κοριτσίστικο χρώμα. Το ροζ έχει μια ρομαντική & ταυτόχρονα χαλαρωτική διάθεση. Είναι από τα λίγα χρώματα που και η υπερβολή του στην διακόσμηση έχει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα, καθώς δεν κουράζει.

βρεφικό δωμάτιο_pink1 βρεφικό δωμάτιο_pink2 βρεφικό δωμάτιο_pink3 βρεφικό δωμάτιο_pink4 βρεφικό δωμάτιο_pink5

Γκρι – Συναίσθημα, συγκέντρωση – Από τα αγαπημένα μου χρώματα, το γκρι σε βοηθάει να συγκεντρωθείς και να οργανώσεις τις σκέψεις σου. Ταυτόχρονα μπορεί να σε ρίξει λίγο συναισθηματικά και για αυτό σε ένα βρεφικό δωμάτιο πάντα επιλέγουμε ανοικτές αποχρώσεις του γκρι, και το συνδυάζουμε με φωτεινά χαρούμενα χρώματα. Έτσι δημιουργούμε μια ισορροπία μέσα στον χώρο.

βρεφικό δωμάτιο_gray1 βρεφικό δωμάτιο_gray2 βρεφικό δωμάτιο_gray3 βρεφικό δωμάτιο_gray4 βρεφικό δωμάτιο_gray5

Καφέ – Γήινο – Μια λέξη μόνο φτάνει για να το χαρακτηρίσει, οικείο και φυσικό αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την διακόσμηση του βρεφικού δωματίου. Ανοικτές αποχρώσεις αλλά και πιο σκούρες λεπτομέρειες δημιουργούν ένα φυσικό & γαλήνιο χώρο.

βρεφικό δωμάτιο_brown1 βρεφικό δωμάτιο_brown2 βρεφικό δωμάτιο_brown3 βρεφικό δωμάτιο_brown4 βρεφικό δωμάτιο_brown5

 Μαύρο – Δυναμισμός– Ένα σχετικά ασυνήθιστο χρώμα για να διακοσμησουμε ένα βρεφικό δωμάτιο

 

Παρόλα αυτά εμπνέει δυναμισμό και θα πρέπει να τοποθετηθεί στον χώρο σε μικρές διακοσμητικές πινελιές σε ένα φωτεινό δωμάτιο με μεγάλα ανοίγματα.

βρεφικό δωμάτιο_black1 βρεφικό δωμάτιο_black2 βρεφικό δωμάτιο_black3 βρεφικό δωμάτιο_black4 βρεφικό δωμάτιο_black5

για περισσότερες ιδέες διακόσμησης για το βρεφικό  δωμάτιο δείτε στο www.littledeco.gr

Close