Πετάξτε τα άχρηστα: Πως να αρχίσετε το πακετάρισμα του σπιτιού χωρίς να τρελαθείτε

‘Οσο δύσκολο και να είναι το πακετάρισμα είτε από συναισθηματική άποψη είτε κούρασης,είναι ανάγκη να γίνεται καθώς το σπίτι δεν χωράει ατέλειωτα πράγματα και δεν μπορούν δυστυχώς όλα να μείνουν.

Οπότε αν σκέφτεστε οτι το πατάρι σας ή η σοφίτα σας ή το υπόγειο σας ή ακόμη και κάποιο δωμάτιο ή συρτάρι σας έχει γεμίσει με πράγματα μην απελπίζεστε απλά πάρτε την απόφαση να αρχίσετε το καθάρισμα. Όλα είναι διαχειρίσιμα όπως και το πακετάρισμα και σίγουρα θα σας φύγει ένα μεγάλο βάρος όταν κάνετε ένα ξεσκαρτάρισμα. στο σπίτι σας για το τι πρέπει να μείνει και τι να φύγει.

Κάντε την αρχή κάπως έτσι:

  • Αίσθηση της πραγματικότητας

Για να πάρετε την απόφαση οτι θα αρχίσετε το καθάρισμα πρέπει πρώτα να έχετε επίγνωση του τι γίνεται μέσα στο σπίτι σας; Όταν περπατάτε μέσα στο σπίτι και επισκέπτεστε το υπόγειο σας ή τη σοφίτα βλέπετε οτι η κατάσταση είναι χαοτική; Νιώθετε στεναχωρημένοι και έχετε σταματήσει να διασκεδάζετε λόγω αυτού ”του βάρους”; Αγοράζετε συνέχεια τα ίδια πράγματα γιατί δεν ξέρετε που έχετε τα προηγούμενα; Τότε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Τέρμα οι δικαιολογίες!

Δείτε ακόμη: Πανεξυπνες ιδεες για την οργανωση του σπιτιου

  • Επικεντρωθείτε στο στόχο σας

Ορίστε το λόγο που σας έκανε να ξεκινήσετε το πακετάρισμα. Για παράδειγμα,αρχίσατε το πακετάρισμα γιατί θέλετε να βάλετε στο υπόγειο σας ένα διάδρομο γυμναστικής και δεν έχετε πλέον χώρο ούτε για μια κούτα όχι για ένα διάδρομο. Ο στόχος είναι πολύ σημαντικός καθώς θα σας βοηθήσει να είστε ήρεμοι και να μην τα παρατήσετε!

  • Ξεκινήστε με τα εύκολα όχι τα δύσκολα

Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε από τα πιο απλά για να μην απογοητευτείτε. Ξεκινήστε από ένα συρτάρι που το αμελούσατε και έχει παραγεμίσει ή ακόμη και με τα προϊόντα του μακιγιάζ σας που φαίνονται ατελείωτα αλλά σίγουρα θα τα καθαρίσετε πιο εύκολα! Μόλις δείτε πως δείχνει καθαρό το συρτάρι σας θα γεμίσετε αισιοδοξία και θα πέσετε με τα μούτρα στις δουλειές! Δοκιμάστε το ,πραγματικά πιάνει.

  • Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Δεν χρειάζεται να πέσετε με τα μούτρα στις δουλειές απλά βάλτε ένα σωστό πρόγραμμα. Αφιερώστε 10 λεπτά κάθε μέρα μετά τη δουλειά και καθαρίστε αρχικά τα πιο εύκολα σημεία όπως μια τσάντα ένα συρτάρι , την ντουλάπα σας και μετά συνεχίστε στα πιο δύσκολα. Αν τα βλέπετε όμως όλα σκούρα για να μην απελπιστείτε ζητήστε την βοήθεια από μια φίλη σας και όταν πάρετε πάλι θάρρος συνεχίστε ακάθεκτοι ”τον αγώνα σας”.

Δείτε ακόμη:10 tips από το πιο οργανωμένο σπίτι στο κόσμο

  • Βάλτε σε μια τάξη το συναισθηματικό σας κόσμο

Το πακετάρισμα αποτελεί σίγουρα ένα συναισθηματικό κομμάτι για όλους μας. Καθώς μαζεύουμε βρίσκουμε πράγματα που μας έχει δώσει κάποιο άτομο που είχε μεγάλη αξία για εμάς και να πετώντας κάτι δικό του νιώθουμε οτι γκρεμίζετε ο κόσμος μας. Δεν πρέπει όμως να αντιμετωπίζουμε έτσι τα πράγματα.

Πρέπει να τα βλέπουμε και από την άλλη οπτική γωνία. Το να πετάξουμε ένα πορτοφόλι που μας είχε δώσει η αγαπημένη μας γιαγιά δεν σημαίνει οτι πετώντας αυτό το πορτοφόλι πετάμε και τη σχέση που έχουμε με αυτό το αγαπημένο μας πρόσωπο.

Σταματήστε να παίρνετε τα πράγματα τόσο προσωπικά και πετάξτε οτι δεν σας χρειάζεται, γιατί αν δεν το κάνετε αυτό στο τέλος θα σας μείνουν όλα τα πράγματα τα ”άχρηστα πράγματα”.

  • Κάντε μια λίστα με το τι θα πετάξετε και τι θα κρατήσετε

Αρχίστε να ρωτάτε τον εαυτό σας ποιά πράγματα από αυτά που έχετε χρειάζεστε πραγματικά. Παραδείγματος χάριν χρειάζεστε πραγματικά αυτό το σωρό από περιοδικά; που έχει γίνει ένα με το σαλόνι σας; Αν όχι μην χάνετε χρόνο βάλτε το στη λίστα με τα άχρηστα και αδειάστε το χώρο σας από την σαβούρα!

”Το πακετάρισμα” είναι σημαντικό όταν το σπίτι έχει παραγεμίσει.Μην ξεχνάς οτι με το να πετάξεις κάτι που σου είχε δώσει ένα αγαπημένο άτομο δεν σημαίνει οτι θα πετάξεις και αυτό το άτομο μαζί!

  • Ξεφορτωθείτε τις ενοχές

Όταν είναι να πετάξουμε κάτι τότε είναι που αρχίζουν και οι δικαιολογίες.Νιώθουμε οτι δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τα πράγματα αυτά γιατί είτε είναι ακριβά είτε γιατί μας πάνε πολύ είτε γιατί ήταν δώρο της μάνας μας είτε ήταν δώρο της αγαπημένης μας γιαγιάς.

Σταματήστε λοιπόν τις δικαιολογίες και οτι δεν χρειάζεστε βάλτε το σε μαύρες σακούλες και δωρίστε το. Δεν θα πάει χαμένο και θα ξέρετε οτι κάποιος άλλος το χαίρετε. Τα πράγματα κάποιες φορές είναι πολύ πιο απλά από οτι νομίζετε.

  • Δείξτε σεβασμό και στο τι θεωρεί ο άλλος σημαντικό

Μην αρχίζετε να πετάτε οτιδήποτε χωρίς να ρωτήσετε τον άνδρα σας ή τα παιδιά σας, καθώς αυτό που θέλετε εσείς να πετάξετε ίσως είναι σημαντικό για αυτούς. Μπορείτε να μείνετε έκπληκτοι με το τι θεωρεί ο καθένας σημαντικό. Για παράδειγμα εσείς θεωρείτε ασήμαντη

την παλιά ποδοσφαιρική φανέλα του άντρα σας που την έχει από τη λύκειο, αλλά για αυτόν μπορεί να αποτελεί” θησαυρό”. Οπότε πριν πετάξετε κάτι ρωτήστε, ή ακόμη καλύτερα άν έχετε πολλά για μάζεμα δώστε από ένα καλαθάκι σε κάθε μέλος της οικογένειας για να βάζει εκεί οτι ο καθένας θεωρεί σημαντικό. Έτσι και εσείς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο αλλά και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Δείτε ακόμη: Η ντουλάπα οργανώνεται σωστά σε 10 απλά βήματα

  • Κρατήστε την ανάμνηση των αντικειμένων και όχι τα ίδια τα αντικείμενα.

Έχετε χιλιάδες ζωγραφιές από το παιδί σας; αλλά αυτό πλέον έχει μεγαλώσει; Μην τις κρατάτε όλες κρατήστε κάποιες και κάντε ένα κολάζ με αυτές. Οπότε και λιγότερο χώρο θα πιάνουν και θα έχετε κρατήσει και κάποιες. Τις υπόλοιπες πετάξτε τες.

Δεν έχει σημασία”το χαρτί” κοιτάξτε καλά τις ζωγραφιές και κρατήστε την ανάμνηση από αυτές. Το ίδιο ισχύει και με κάποια άλλη συλλογή που θα έχετε. Δεν είναι σημαντικό το αντικείμενο από μόνο του. Οι αναμνήσεις στο τέλος είναι αυτές που θα κρατήσουν!

  • Το καταλαβαίνουμε το να είστε συναισθηματικοί αλλά μην το παρακάνετε

Το να έχεις πολλά πράγματα και να μην τα πετάς σημαίνει οτι είχαν αξία για εσένα για αυτό και τα πήρες ή τα είχες από την αρχή. Αλλά από την άλλη, δεν γίνεται όλα να έχουν την ίδια αξία καθώς κάπως έτσι χάνουν το πραγματικό τους νόημα. Διάλεξε τι θες να κρατήσεις και τι πραγματικά έχει αξία. Τα υπόλοιπα πέταξε τα. Μην ξεχνάς οτι οι

αναμνήσεις των καλών πραγμάτων πάντα θα βρίσκονται στην καρδιά σου. Μην παραγεμίζεις το σπίτι σου. Η καρδιά δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό!

 

 

 

 

Close