Συμβουλές για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τον χειμώνα

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να προετοιμάσετε το σπίτι σας και φέτος τον χειμώνα. Μπορεί φυσικά να μην θέλετε να το κάνετε, γιατί με αυτόν τον τρόπο ίσως και να νιώθετε πως είναι ακόμα καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς… πρέπει!

1. Εξωτερικοί χώροι

Ωραία είχατε οργανώσει το μπαλκόνι και τη βεράντα σας για το καλοκαίρι. Ήρθε, όμως, η ώρα να μαζέψετε τα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα των εξωτερικών χώρων, να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε οργανωμένα σε κούτες όπου θα έχετε γράψει τι περιέχουν, για να τα βρείτε ξανά με ευκολία την επόμενη χρονιά.

Μαζέψτε τα καλοκαιρινά έπιπλα, καθαρίστε τα και φυλάξτε τα σε ασφαλές μέρος, για να μη βρέχονται. Για να τα καλύψετε, χρησιμοποιείστε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, που θα έχετε κόψει στα πλάγια, και φαρδιά κολλητική ταινία. Προστατέψτε τα πόδια των επίπλων από την υγρασία, τοποθετώντας τα πάνω σε κομμάτια μάρμαρο ή πέτρες ίσου ύψους.

Καθαρίστε τις γλάστρες και τυχόν δέντρα που έχετε φυτέψει σε αυλές από παρασιτικά φυτά, ξερά φύλλα και τυχόν σκουπίδια. Μετακινήστε γλάστρες και ζαρντινιέρες στις σωστές θέσεις, ανάλογα με το είδος και την ευαισθησία των φυτών στα καιρικά φαινόμενα, ώστε π.χ. να μη βρέχονται πολύ.

Αν έχετε τζάκι, ελευθερώστε χώρο με τη μετακίνηση των καλοκαιρινών επίπλων, για να μπορείτε να αποθηκεύσετε ξύλα και άλλες καύσιμες ύλες.

2. Εσωτερικοί χώροι

Αφιερώστε μια με δυο ημέρες για γενική καθαριότητα όλων των δωματίων του σπιτιού. Ξεσκονίστε προσεκτικά, πλύνετε τα διακοσμητικά που έχουν σκονιστεί και φρεσκάρετε στο πλυντήριο τα καλύμματα των καναπέδων και των πολυθρόνων. Πλύνετε και σιδερώστε τις κουρτίνες. Καθαρίστε παντζούρια και τζάμια και, βέβαια, κάντε ένα καλό σκούπισμα και ένα σφουγγάρισμα.

Δεν είναι πολύ ευχάριστη δραστηριότητα η φασίνα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Εξάλλου, σχεδόν πάντα παραμελούμε το σπίτι μας το καλοκαίρι, οπότε το φθινόπωρο επιβάλλεται ένα καλό καθάρισμα.

Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα. Μην ξεχάσετε να δώσετε όσα πράγματα δε φοράτε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Σε κάθε γειτονιά υπάρχει ένα τουλάχιστον μέρος όπου μαζεύονται και διανέμονται στους πρόσφυγες είδη ρουχισμού, κ.λπ.

Αερίστε τα ριχτάρια του σαλονιού και κάντε έναν έλεγχο στα είδη σπιτιού σας. Αν διαπιστώσετε ότι έχετε ελλείψεις σε χειμερινά είδη, όπως χαλάκια, παπλώματα, κ.λπ. κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά. Θα βρείτε προϊόντα της προηγούμενης σεζόν σε πολύ καλές τιμές.

Αν θέλετε να βάψετε ή να κάνετε διαφόρων ειδών επιδιορθώσεις στο σπίτι, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία, πριν κρυώσει πολύ ο καιρός και δε μπορείτε να αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά.

Κάντε, επίσης, συντήρηση στα κλιματιστικά σας. Καθαρίστε τα φίλτρα τους με μπόλικο νερό, αφήστε τα να στεγνώσουν και τοποθετήστε τα ξανά στη θέση τους.

Αδειάστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας, καθαρίστε τα και τακτοποιήστε ξανά το περιεχόμενό τους. Κοιτάξτε προσεκτικά ποια συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, κ.λπ.) λήγουν σύντομα και τοποθετήστε στο μπροστά μέρος των ντουλαπιών, για να θυμηθείτε να τα καταναλώσετε άμεσα.

Στο μπάνιο, τσεκάρετε τα (δεκάδες) μπουκάλια και μπουκαλάκια που έχουν απομείνει στη μέση από το καλοκαίρι και πετάξτε ό,τι δε σας χρειάζεται πια (π.χ. 3 σταγόνες αντηλιακό σώματος σε μια συσκευασία 150 ml). Ξεκαθαρίστε τα καλλυντικά σας και πετάξτε ό,τι δε χρησιμοποιείτε εδώ και καιρό. Κάνοντας ένα καλό ξεκαθάρισμα στα καλλυντικά σας, πλέον θα χρησιμοποιείτε μόνο τα ασφαλή προϊόντα, που δε θα σας προκαλούν αλλεργίες, κ.λπ.

Ανανεώνοντας το σπίτι σας, ανανεώνετε τη διάθεσή σας και πλέον είστε πανέτοιμες για να υποδεχθείτε το φετινό χειμώνα!

via

Close