Σύντομα θα φθινοπωριάσει και θα ξεκινήσουν οι βροχές και η υγρασία και από εκεί που απλώναμε τα ρούχα μας έξω στη λιακάδα θα αρχίσουμε να μετατρέπουμε και πάλι το σπίτι σε μικρό «καταυλισμό».
Άλλα ρούχα θα απλωθούν επιμελώς πάνω σε καλοριφέρ ή σε καρέκλες που θα είναι τοποθετημένες μπροστά σε σώματα που παράγουν ζέστη ενώ σίγουρα η απλώστρες θα στρατοπεδεύσουν στο σαλόνι.
Ξέρετε όμως πως αυτές οι επιλογές στεγνώματος των ρούχων είναι οι χειρότερες που μπορεί να κάνετε και έχουν επιπτώσεις στην υγεία σας;
Σύμφωνα με ερευνητές το άπλωμα και στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους είτε σε καλοριφέρ είτε σε απλώστρες αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο για την υγεία» για όσους πάσχουν από άσθμα ή έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Το σπιτικό σπρέι που απομακρύνει τη σκόνη για περισσότερο καιρό
Η σχετική μελέτη επιστημονικού κέντρου στο Μάντσεστερ (National Aspergillosis Centre) που ασχολείται με την ασπεργίλλωση – την ομάδα των παθήσεων που προκαλείται από τον κοινό μύκητα ασπέργιλλο και όπως εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Ντένινγκ «μια στοίβα υγρών ρούχων περιέχει περίπου δύο λίτρα νερό, το οποίο απελευθερώνεται μέσα στο δωμάτιο…οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε ανοσία στον μύκητα που αναπτύσσεται σε αυτές τις συνθήκες υγρασίας, είτε ο οργανισμός τους μπορούν να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί.
Στους πάσχοντες όμως από άσθμα, μπορεί να προκαλέσει έντονο βήχα και δύσπνοια. Σε άτομα με αδύναμο ή κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι ασθενείς με AIDS και άτομα που έχουν μια αυτοάνοσα νοσήματα, ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ασπεργίλλωση – μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες και μερικές φορές θανατηφόρες βλάβες στους πνεύμονες και τα ιγμόρεια».
‘Έτσι αν και η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε το 2014 μια υπενθύμιση, εν όψει του χειμώνα, των κινδύνων που ελλοχεύουν από το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους, δεν είναι απαραίτητη.
Βασικά συμπτώματα της ασπεργίλλωσης είναι: επίμονος βήχας, πυρετός, ρίγη, ζαλάδα ή ακόμη και εξασθένιση της ακοής και αιμόπτυση. Γενικά τα συμπτώματα της λοίμωξης θυμίζουν σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα της γρίπης.
Σημειώνεται πως ο ασπέργιλλος μπορεί να «παραμονεύει» σε πολλούς χώρους του σπιτιού όπως το μπάνιο και την κουζίνα αλλά και στην κρεβατοκάμαρα, αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα από τα ακάρεα, τα μικροσκοπικά αρθρόποδα που φιλοξενεί το κρεβάτι και το μαξιλάρι μας και τα οποία τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες