Η Μάγισσα: Ο αληθινός Γερακάρης και η ιστορία του

Η Μάγισσα: Η αληθινή ιστορία ιστορία της ζωής και της δράσης του διαβόητου πειρατή Λιμπεράκη Γερακάρη. Αδυσώπητος εκδικητής, κατάδικός στην Κωνσταντινούπολη, αγαπημένος των γυναικών, μπέης της Μάνης, ιππότης του Αγίου Μάρκου και κατά πολλούς  τυχοδιώκτης. Θρασύς και παράτολμος υπηρέτησε πότε τους Τούρκους και πότε τους Ενετούς.

Σπήλιος ή Λιβέριος, πραγματικότητα ή μυθοπλασία οι δυο τους πάντως έμοιαζαν πολύ…..

Στη δημοφιλή σειρά του ΑΝΤ1 ο Σπήλιος Γερακάρης είναι ένας φανταστικός ήρωας που εμπνεύστηκαν η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης. Ωστόσο στη Μάνη υπήρξε όντως πειρατής Γερακάρης, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα και ήταν διαβόητος για την δράση του.

Η Μάγισσα: Ο Τζανής απάγει τη Θεοφανώ

Η Μαγίσσα: Ο Σπήλιος βρίσκει την αδερφή του και αλλάζουν οι ισορροπίες

Η Μάγισσα: H Αναχίτ βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια της Κυπριανής

Στα “Τετράδια ιστορίας της Μάνης” (piontesmani.wordpress.com) υπάρχει εκτενής αναφορά στο Λιμπεράκη Γερακάρη, ο οποίος χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο Λιμπεράκης Γερακάρης καταγόταν από την γενιά των Κοσμάδων της Βάθειας, που αποτελούσε μία από τις ισχυρότερες οικογένειες της περιοχής.

Ήταν διαβόητος πειρατής ίσως και τυχοδιώκτης που την φιλία του επεζήτησα  Τουρκία και Βενετία, αλλά παράλληλα πέρασε πάρα πολλά από τα χρόνια της ζωής του στις φυλακές και των δύο αντίπαλων χωρών.

Η Μάγισσα: Διώχνουν την Θεοφανώ από τον πύργο

Η Μάγισσα: Ο αληθινός Γερακάρης και η ιστορία του

Η Μάγισσα: Είδα την Πολυξένη σε όραμα  Ο Αντρει αναλαμβάνει δράση

Οι Τούρκοι τον προβίβασαν στο αξίωμα του μπέη της Μάνης και η γερουσία της Βενετίας τον τίμησε με τον τίτλο του ιππότη του Αγίου Μάρκου.

Υπήρξαν και οι δύο προς αυτόν γενναιόδωροι στις παροχές χρημάτων για να εξαγοράσουν την υποστήριξη του. Κανείς όμως από αυτούς δεν τον περιέλαβε με εμπιστοσύνη, ίσως γιατί ήταν από τους λίγους Έλληνες της εποχής εκείνης που δεν τον είχε κυριεύσει το σύμπλεγμα της ξενοδουλείας.

Η Μάγισσα: Η Θεοφανώ περιμένει κοριτσάκι

Η Μάγισσα: Μιχαήλ – Σπήλιος μονομαχούν μέχρι ο ένας από τους δύο να πέσει νεκρός

Η Μάγισσα: Νύχτα πάθους για Αντρέι και Θεοφανώ

Πολλοί αβασάνιστα ακολουθούν τις γνώμες των Βενετών ιστοριογράφων και τον παρουσιάζουν ως προδότη. Μπορεί να πρόδωσε Τούρκους και Βενετούς, αλλά για τους Έλληνες με την νοοτροπία της εποχής εκείνης, οι δραστηριότητες του όπως και ο αρματολισμός δεν ήταν προδοσία” αναφέρεται.

Τονίζεται επίσης ότι ο Γερακάρης έχτισε με δικά του έξοδα πολλές εκκλησίες όπως την Αγία Τριάδα στο Καρπενήσι ενώ στις συμφωνίες του με τους Τούρκους απαίτησε οι εκκλησίες της Μάνης να έχουν καμπάνες. Ο Λιβέριος ή Λιμπεράκης όπως τον αποκαλούσαν, Γερακάρης, γεννήθηκε το 1644.

Η Μάγισσα: Ο Τζανής φτάνει στα άκρα

Η Μάγισσα: Ο αληθινός Γερακάρης και η ιστορία του

1816 το Ετος χωρίς καλοκαίρι  Τα πραγματικά γεγονότα που βασίστηκε το σενάριο της σειράς η Μάγισσα

Ήταν μόλις 15 ετών όταν υπηρέτησε στο βενετικό στόλο ενώ πολύ γρήγορα απέκτησε το δικό του πλοίου και ξεκίνησε τις πειρατείες. Κάποια στιγμή αρραβωνιάστηκε την Μαρόνα, κόρη του Γιακουμή Γιατράκου, ενός ισχυρού άντρα της περιοχής.

Την κοπέλα όμως είχε ζητήσει σε γάμο λίγο πριν ο Μιχάλης Λεμηθάκης, από την οικογένεια των Στεφανόπουλων. Αμέσως μετά τον αρραβώνα της με τον Γερακάρη, ο Λεμηθάκης έκλεψε την κόρη του Γιατράκου και έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη βεντέτα.

Η Μάγισσα: Ενας ένας από τους πρωταγωνιστές θα σκοτώνονται

Η Μάγισσα-Σπήλιος-

Η Μάγισσα: Η Κυπριανή μαθαίνει πως η Θεοφανώ είναι κόρη της Αναχίτ

Ο θρύλος λέει ότι ο οργισμένος Γερακάρης φυλάκισε και εκτέλεσε περίπου 30 μέλη της οικογένειας των Στεφανόπουλων. Η βεντέτα αυτή μάλιστα σύμφωνα πάντα με το θρύλο στάθηκε αφορμή για να φύγουν οι Στεφανόπουλοι, περίπου 500 άτομα, από τη Μάνη και να εγκατασταθούν στην Κορσική.

Σύμφωνα με τον Τηλεθεατή, για το διαβόητο πειρατή έχει γράψει βιβλίο η Λίλη Μαυροκεφάλου που έχει τίτλο “Βίος και πολιτεία του Γερακάρη Λυμπεράκη” που κυκλοφόρησε το 2003. Όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “έζησε βίο πολυκύμαντο.

Η Μάγισσα: Το γράμμα δεν φτάνει ποτέ στα χέρια του Κανέλλου

Η Μάγισσα: Ο αληθινός Γερακάρης και η ιστορία του

Η Μάγισσα: Δεν υπάρχει σωτηρία για τα δικά μου συντρίμμια Αντρέι

Αδυσώπητος εκδικητής, διαβόητος πειρατής, κωπηλάτης σε γαλέρα, κατάδικός στην Κωνσταντινούπολη, αγαπημένος των γυναικών, μπέης της Μάνης, ιππότης του Αγίου Μάρκου, μήλο της έριδος ανάμεσα στην θαλασσοκράτειρα Βενετία και στην οθωμανική αυτοκρατορία, καταλήγει άθλος υπόδικος στις βενετικές φυλακές και σέρνεται σε μία ατέρμονη παρωδία δίκης“. Ο Λυμπεράκης Γερακάρης πέθανε το 1710 φυλακισμένος στη Μπρέσια.

Δείτε όλα τα spoiler και τα επόμενα επεισόδια από την Μάγισσα με ένα κλικ εδώ

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Close