Παιδί Σκορπιός:  εσωστρεφές, ανασφαλές, ευαίσθητο, διαισθητικό, δεκτικό και ευφυές

Από την Έλλη Ντράκοβιτς

Ο χαρακτήρας του και η σχέση του με τους γονείς του ανάλογα με το ζώδιο τους

Το παιδί Σκορπιός θεωρείται από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά παιδιά του ζωδιακού. Είναι εσωστρεφές, ανασφαλές, ευαίσθητο, διαισθητικό, δεκτικό και ευφυές . Βιώνει τον εξωτερικό κόσμο σαν απειλή, οπότε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένα κουκούλι που να το προστατεύει από τους ίδιους του τους φόβους. Χρειάζεται συναισθηματικό δεσμό πολύ βαθύ και αδιάρρηκτο και τη συνεχή παρουσία σας δίπλα του για να νιώσει ασφαλές. Η σωματική επαφή για το μωρό είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη, την υγεία και την ισορροπία του. Το χάδι και η σφιχτή αγκαλιά το κάνουν να νοιώθει ασφάλεια και ικανοποίηση.

Βιώνει τα συναισθήματά του με τρόπο απόλυτο και εκρηκτικό, σα να έχει επίγνωση της ταυτότητάς του, σα να πρόκειται για ένα άτομο ολοκληρωμένο. Το βλέμμα του ερευνητικό και βαθύ σκανάρει τα συναισθήματά σας και βλέπει πέρα από αυτό που θέλετε να του αποκαλύψετε. Αυτό είναι ένα χάρισμα που από τη μία πλευρά πλουτίζει τον ψυχικό και πνευματικό του κόσμο από την άλλη βαραίνει τη διάθεσή του και την εξαρτά από παράγοντες έξω από το ίδιο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να του εξασφαλίσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον αρμονικό, ισορροπημένο χωρίς εντάσεις.

Δείτε ακόμα: Το παιδί Ζυγός : Είναι ευγενικό, εγκάρδιο και φιλικό.

Η εσωστρέφειά του είναι ένας αμυντικός μηχανισμός προστασίας του εσωτερικού του κόσμου από ενδεχόμενη απειλή. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά του δεν εκφράζονται, παρά μόνο όταν έχουν αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις μέσα του. Εκρήξεις θυμού ή ζήλειας είναι αρκετά συνηθισμένα. Συνήθως η ζήλεια είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς. Δεν πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά από ένα κράμα βαθιάς ανασφάλειας μαζί με αίσθηση της μοναδικότητάς του. Μάθετέ του να εκλογικεύει τα σκοτεινά του συναισθήματα, χωρίς να του δημιουργείτε ενοχές για αυτά, απλά παίξτε ή συζητήστε και βοηθήστε το να τα εκφράσει. Η τέχνη, μουσική, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι κ.λ.π. μπορεί να το βοηθήσει να ελευθερώσει το δημιουργικό δυναμικό του.

Το σεξουαλικό του ένστικτο είναι ισχυρό και συνήθως εκδηλώνεται πρώιμα. Φροντίστε να μην το συνδυάσει με ενοχές και στρεβλώσεις.

Δείτε ακόμα ;Το παιδί Παρθένος : είναι παρατηρητικό, ευφυές και σέβεται τη γνώση.

Είναι προικισμένο με μια ιδιαίτερη ευφυΐα που δεν είναι πάντα εύκολα αναγνωρίσιμη γι’ αυτούς που δεν το γνωρίζουν καλά. Αυτό που μπορεί να κατανοήσει είναι πέρα από τη λεκτική επικοινωνία γι αυτό και είναι ιδιαίτερα χειριστικό αφού ξέρει τις πιο καλά κρυμμένες αδυναμίες σας. Ο μόνος τρόπος για να το πείσετε για κάτι είναι η ειλικρίνεια και οι ξεκάθαρη συζήτηση σχετικά με το τι ακριβώς ζητάτε από το ίδιο να κάνει. Η αμφισημία το εκνευρίζει.

Πρέπει να μάθει από νωρίς να συνδιαλέγεται με τους άλλους, να βρίσκεται με φίλους με τους οποίους να μοιράζεται τα πράγματα και τα συναισθήματά του. Δεν εμπιστεύεται εύκολα τα καινούρια πρόσωπα. Η καχυποψία του κάμπτεται σιγά σιγά, όταν νιώσει ασφάλεια και τότε δίνεται απόλυτα και γίνεται πολύ καλός φίλος. Διδάξτε του το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις απόψεις των άλλων και την αξία της συγχώρεσης.

Έχει ισχυρή μνήμη και ιδιαίτερη σύνδεση με το παρελθόν, έτσι οποιοδήποτε τραύμα, μεγάλο ή μικρό μπορεί να το αναμοχλεύει για πολύ καιρό. Η υπερβολή προστασία το καθησυχάζει από τη μία, αλλά από την άλλη δυσκολεύει τη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησής του.

Δείτε ακόμα: Οι δικοί μου σκορπιοί

Διαφυλάξτε την παιδικότητα του, δημιουργήστε ένα περιβάλλον γεμάτο δυνατή αγάπη και ενδιαφέροντα, χαρά και ελαφρότητα. Πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευτυχία και την ισορροπία του είναι η αφοσίωση σ’ ένα στόχο που θα θέλει πολύ να ολοκληρώσει. Εκεί θα μπορέσει να βγάλει όλες τις θετικές του ιδιότητες: αυτοπειθαρχία, ισχυρή θέληση, υπομονή, επιμονή, κοφτερό αναλυτικό μυαλό.
Σχέσεις με γονείς

Γονείς στα ζώδια του νερού

Ικανοί για πολύ βαθύ συναισθηματικό δεσμό εκπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη του μικρού σκορπιού για ασφάλεια και σιγουριά. Ο άμεσος τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται, διαισθητικά σχεδόν, στις συναισθηματικές και πρακτικές ανάγκες του παιδιού, του προσφέρει ηρεμία και καταλαγιάζει το άγχος και την αίσθηση απειλής που συχνά το κατακλύζει. Όσο είναι νήπιο η σχέση είναι πολύ λειτουργική, προβλήματα μπορεί να υπάρξουν όταν έρθει ο καιρός της ανεξαρτητοποίησης του παιδιού. Οι γονείς που είναι πολύ προστατευτικοί δημιουργούν στο παιδί τους έντονο άγχος αποχωρισμού. Πρέπει πρώτα οι ίδιοι να εμπιστευτούν την ωριμότητα του παιδιού για να μπορέσει και το ίδιο να ενταχθεί στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού ή του σχολείου με αίσθημα ασφάλειας. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του άλλου γονιού ή μέλους της οικογένειας που θα «σπάσει» τον αποκλειστικό χαρακτήρα της σχέσης ώστε να ανθίσουν και άλλοι στενοί δεσμοί, φιλικοί, συγγενικοί κ.λ.π.

Οι δύο Σκορπιοί δημιουργούν ένα άρρηκτο ψυχικό δεσμό , που είναι πολύ σημαντικός για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση μεταξύ τους και ο τρόπος που επικοινωνούν μπορεί να είναι μη λεκτικός. Τα συναισθήματά τους είναι τόσο απόλυτα που ενδέχεται, κυρίως αν πρόκειται για τη μητέρα, να δημιουργηθεί μεταξύ τους ένα πολύ κλειστό κύκλωμα, που θα δυσκολεύει την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Η παρουσία άλλου μέλους της οικογένειας πιο επικοινωνιακού και εξωστρεφούς θα βοηθήσει το παιδί να εκφράσει τον εαυτό του και τις επιθυμίες του με πιο συμβατικό τρόπο. Το παιδί αυτό έχει πολύ μεγάλο δυναμικό αρκεί να ενθαρρυνθεί να συμμετέχει σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν και ενεργοποιούν τη δημιουργικότητά του.

Ο Καρκίνος καλύπτει απόλυτα τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού. Ο τρόπος σκέψης του γονιού είναι ιδιαίτερα υποκειμενικός τόσο που συχνά χάνει το μέτρο σχετικά με τη διαβάθμιση στη σοβαρότητα των διάφορων θεμάτων και προβλημάτων, πρακτικών ή μη, που προκύπτουν. Αξίζει να προσπαθήσει να αλλάξει οπτική και να μην ενδίδει στην τάση του για δραματικότητα βοηθώντας έτσι το παιδί να έχει μια πιο θετική και αισιόδοξη στάση ζωής.

Ο Ιχθύς επίσης είναι μια αρκετά καλή σχέση από άποψη κατανόησης, το παιδί όμως χρειάζεται ένα γονέα δυναμικό και σταθερό όπως είναι και το ίδιο. Όταν θέλετε κάτι πρέπει να το ζητάτε με ευθύτητα, και σαφήνεια, η πλάγια οδός το βάζει σε πειρασμό να παίξει μαζί σας, να παίξει με τα όριά σας. Μπορείτε να το κατευθύνεται σε κοινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή κολύμπι που αγαπάτε και οι δύο.

Γονείς στα ζώδια της γης

Προσφέρουν την στιβαρή τους παρουσία που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Οι σχέσεις μεταξύ τους μπορεί να έχουν ένα χαρακτηριστικό κάπως μεταφυσικό. Η διαίσθηση λειτουργεί καλά και η μη λεκτική επικοινωνία είναι στο απόγειό της. Γενικά είναι αρκετά εξισορροπητική η επίδραση του γονέα στις δύσκολες τάσεις του χαρακτήρα του παιδιού.

Ο Ταύρος εκφράζει τη βαθιά του αγάπη για αυτό το πλάσμα που του προκαλεί στην αρχή έως και δέος. Αν και είναι τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα ισχυρή και λειτουργική. Η μεταμορφωτική δύναμη του παιδιού βγάζει το γονιό από αυτά που θεωρεί ως δεδομένα και τον προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Όλες οι βεβαιότητες ανατρέπονται και ότι ήταν η χαρά της ύλης μεταμορφώνεται σε χαρά της ύπαρξης. Ο δε γονιός αμβλύνει τις ψυχικές εντάσεις του παιδιού φέρνοντάς το σε επαφή με τις πιο απλές απολαύσεως που μπορεί να προσφέρει η επαφή με τη φύση.

Ο Παρθένος οργανώνει πολύ καλά το χρόνο και το χώρο του μικρού. Ο τρόπος που επικοινωνούν μπορεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τους δύο που μοιράζονται ένα πολύ αναλυτικό τρόπο σκέψης . Αυτό βοηθά το εύρος και την ποιότητα των συζητήσεών τους, και δίνει στο παιδί διανοητικά ενδιαφέροντα χωρίς να παραγκωνίζονται και να καταστέλλονται οι συναισθηματικές του ανάγκες. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο γονιός, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τη μητέρα, είναι η τάση για υπερβολή στην καθαριότητα, γιατί είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει εμμονές στο παιδί.

Ο Αιγόκερως είναι αρκετά ευτυχής μ’ αυτό το παιδί με το σοβαρό και διερευνητικό βλέμμα. Εκτιμά ιδιαίτερα την ευφυΐα του μικρού, την επιμονή και τη σταθερότητά του. Καλό θα είναι ελέγξει την τάση του να θέλει να καθορίζει τις επιθυμίες και τους στόχους του παιδιού. Το παιδί χρειάζεται επιβράβευση, έπαινο και ελευθερία. Η κοινή αίσθηση του χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, να ελαφρύνει τη διάθεσή τους

Δείτε ακόμα :Πριν τα βάλεις με γυναίκα Σκορπιό ξανασκέψου το….

Γονείς στα ζώδια της φωτιάς

Είναι ενθουσιώδης και προσαρμόζονται πολύ εύκολα στο γονικό τους ρόλο αρκεί να κρατούν ένα σημαντικό μέρος της ανεξαρτησίας τους. Μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν ανεξάρτητα, δυναμικά και πρωτοπόρα ως ενήλικες. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούν να ισορροπήσουν μεταξύ της αφοσίωσης σ’ αυτά τα παιδιά με τον ιδιαίτερα ευαίσθητο ψυχισμό, και της ανάγκης τους για ανεξαρτησία, χωρίς να τα κάνουν να νιώθουν ανασφάλεια. Η ανάγκη για αποδοχή της ιδιαιτερότητας του παιδιού είναι προφανής αλλά όχι εύκολη. Η κρυψίνοια και ο μυστικισμός του παιδιού δεν ερμηνεύεται πάντα σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάσμα στην επικοινωνία μεταξύ τους γεμάτο παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Από την άλλη θαυμάζουν την αντοχή και την ικανότητα του παιδιού να διεκπεραιώνει τους στόχους του.

Ο Κριός βλέποντας τη δυναμική του παιδιού του μπορεί να μπει στον πειρασμό να το πρεσάρει για πρωτιές. Το παιδί αυτό είναι πολύ ικανό και ανταγωνιστικό, όχι με τον τρόπο του Κριού. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να ξεπερνάει τον εαυτό του. Οι στόχοι λοιπόν που θα το κατευθύνει ο γονιός θα πρέπει να είναι ουσιαστικοί και όχι ν’ αφορούν τις επιθυμίες του ίδιου. Και στα δυό ζώδια υπάρχει μια περίσσια ενέργεια που μπορεί να εκδηλώνεται με τρόπο επιθετικό. Για το γονιό μπορεί να εκφράζεται με βιασύνη ή κομπορρημοσύνη ή πατρονάρισμα ή απλά έλλειψη υπομονής. Για το παιδί όμως αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό γιατί όλη αυτή η ενέργεια εσωτερικεύεται και μπορεί να δημιουργήσει ψυχική ένταση. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή από μέρους του γονιού σε πρώτη φάση να διαχειριστεί τη δική του ένταση και σε δεύτερη φάση να ενισχύσει την εξωτερίκευση των συναισθημάτων του παιδιού μέσα από το παιχνίδι και τη συνομιλία.

Ο Λέων διδάσκει στο παιδί την πιο φωτεινή και λαμπερή όψη της ζωής. Ο γονιός εκτιμά πολύ τη δυνατή θέληση του παιδιού, τις μικρές και μεγάλες του κατακτήσεις στην εξελικτική του πορεία από τη βρεφική ηλικία στην παιδική. Αυτή η αποδοχή γεμίζει το παιδί αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αυτό που πρέπει να μάθει είναι να σέβεται την ανάγκη του μικρού για μυστικότητα. Το μικρό δεν αισθάνεται καθόλου άνετα όταν οι γονείς του μιλάνε σε τρίτους για τις ιδιαιτερότητες, τις δεξιότητες, για τα πράγματα που το κάνουν να ντρέπεται, ούτε καν γι αυτά που το κάνουν υπερήφανο για τον εαυτό του. Η κρυψίνοια του μικρού Σκορπιού είναι ένα μηχανισμός διασφάλισης της ατομικότητας και της ισορροπίας του.

Ο Τοξότης μάλλον δυσκολεύεται να κατανοήσει και να επικοινωνήσει με ένα τόσο εσωστρεφές πλάσμα. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να ανακαλύψει τον πιο αποδοτικό τρόπο προσέγγισης του παιδιού έτσι ώστε να επικοινωνήσει μαζί του. Αν έχουν τον Ερμή στο ίδιο ζώδιο, ή αν Ερμής του ενός είναι στο ζώδιο του άλλου, η επικοινωνία είναι πιο εύκολη. Ο γονιός προσπαθεί να ενθαρρύνει το παιδί να μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και η ειλικρίνεια με την οποία το προσεγγίζει μπορεί να λειτουργήσει θετικά αλλά σίγουρα δεν μπορεί να βιώσει ακριβώς το βάθος των συναισθημάτων του. Το σκορπάκι μαθαίνει να είναι πιο αισιόδοξο.

Γονείς στα ζώδια του αέρα

Τα ζώδια του αέρα είναι άτομα που λειτουργούν εγκεφαλικά, με μια λογική ψυχρή όπου τα πάντα είναι ταξινομημένα σε μια σχέση αίτιου αιτιατού. Συνήθως δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναίσθημά τους. Ευνοείται ότι αγαπούν το παιδί τους, αλλά ο τρόπος που εκφράζουν τη φροντίδα και την αφοσίωσή τους μπορεί να μοιάζει περισσότερο με την επίλυση μιας εξίσωσης. Το μωρό κλαίει, άρα ή πεινάει ή είναι λερωμένο ή πονάει ή…. Τους λείπει η ικανότητα να συν-αισθάνονται αβίαστα στις ανάγκες του παιδιού. Το παιδάκι αυτό χρειάζεται την πλήρη ταύτιση, την ανταπόκριση και τη σύνδεση σε βάθος. Το χάσμα στην επικοινωνία, εκτός από ανασφάλεια δημιουργεί στο παιδί και θυμό. Δείξτε του την αγάπη σας σε κάθε ευκαιρία, περάστε πολύ χρόνο μαζί του, χαϊδέψτε το, αγκαλιάστε το σφιχτά, πείτε του πόσο πολύ το αγαπάτε. Μην υποτιμάτε την αξία της σωματικής επαφής μαζί του, οι αγκαλιές δεν το «χαλάνε», δεν το «κακομαθαίνουν», γιατρεύουν την ανασφάλειά του.

Ο Δίδυμος είναι ένας γονιός ενθουσιώδης και γεμάτος ζωντάνια, αλλά η νευρικότητα, η πολυσχιδής προσωπικότητά του και η ενασχόληση με πολλά και λίγο επιδερμικά πράγματα, δύσκολα εμπνέουν την εμπιστοσύνη του παιδιού. Η εμπιστοσύνη αυτού του παιδιού προς τους γονείς του δεν είναι αυτονόητη, κερδίζεται, όπως κερδίζεται η αγάπη ή η φιλία του. Όσο το παιδί νιώθει μετέωρο συναισθηματικά μπορεί ν’ αναπτύξει μηχανισμούς που το κάνουν πάρα πολύ κλειστό, επιφυλακτικό και δύσκολο. Οι κοινές δραστηριότητες με διανοητικά ερεθίσματα μπορεί να εξομαλύνουν τις δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο Ζυγός έχει πιο ζεστή προσωπικότητα από τ’ άλλα ζώδια του αέρα, οπότε μπορεί να συνδεθεί πιο εύκολα με το παιδί Σκορπιό. Ο τρόπος που περιβάλλει με αγάπη και αποδοχή το παιδί του μπορεί να μην είναι τόσο βαθύς σε συναίσθημα, αλλά είναι θελκτικός και ευχάριστος και αυτό δημιουργεί αυτόματα ένα πεδίο όπου οι θετικές ιδιότητες εκδηλώνονται πιο εύκολα και αβίαστα . Είναι ένας γονιός ειρηνοποιός, ένας καταλύτης που φιλτράρει τη δυναμική των εκρήξεων του παιδιού. Η διαλλακτικότητα του Ζυγού μπορεί να σημαίνει για το παιδί και ιδιαίτερα για τον έφηβο αδυναμία χαρακτήρα. Χρειάζεται σταθερότητα στον τρόπο που θέλει ο γονιός να περάσει στο παιδί του τις αξίες του, αλλιώς αμφισβητείται.

Με τον Υδροχόο η σχέση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη αν η αγάπη και το ενδιαφέρον του γονιού για το παιδί του εκφράζονται με τρόπο απρόσωπο ή ψυχρό. Υπάρχει κάτι κοινό στο χαρακτήρα τους, η ανάγκη τους να βλέπουν τα πράγματα με απόλυτο και σταθερό τρόπο. Το παιδί αγαπά τη σταθερότητα αρκεί να μη συνοδεύεται από αυταρχισμό. Αν ο Υδροχόος έχει στοιχεία νερού στο ωροσκόπιό του, τότε η σχέση είναι πιο αρμονική γιατί εξισορροπείται η εγκεφαλικότητα με το συναίσθημα. Αν το παιδί είναι συναισθηματικά καλυμμένο, μπορεί ο γονιός να είναι ένα πολύ θετικό πρότυπο, να το διδάξει την αλληλεγγύη και την αγάπη ως έννοια.

Πηγή: all4mama
Close