Τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού και γιατί αξίζει να το αποκαλούμε superfood

Στις μέρες μας έχουμε ακούσει πολλές φορές την λέξη superfood αλλά αν κάτι αξίζει να αποκαλείται έτσι δεν είναι άλλο από το ελληνικό γιαούρτι.Για αυτό και οι διατροφολόγοι και οι φίλοι της πρωτεΐνης έχουν πέσει με τα μούτρα σε αυτό.

  • Είναι πιο θρεπτικό από το κανονικό γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να πάρει το ελληνικό ”ταμπελάκι” όταν στραγγίζεται για να απαλλαχθεί από το τυρόγαλα, το οποίο είναι το υγρό που έχει απομείνει μετά τη διαδικασία της πήξης. Χωρίς το τυρόγαλα, το γιαούρτι παίρνει μια παχύτερη, πιο κρεμώδης συνοχή με  υψηλότερη συγκέντρωση  πρωτεΐνης και τα πολύ καλά για το στομάχι μας προβιοτικά (ένα άλλο πλεονέκτημα:που είναι η λιγότερη ζάχαρη). Ας πούμε οτι κάποια από τα ελληνικά γιαούρτια για παράδειγμα, έχουν 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια ζάχαρης σε μια μερίδα ενός φλιτζανιού, το οποίο επισκιάζει τα 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και τα 13 γραμμάρια ζάχαρης ενός άλλου ξένου γιαουρτιού άπαχου με γεύση βανίλια. Αυτός ο υψηλός αριθμός πρωτεΐνης είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του ελληνικού γιαουρτιού για τους χορτοφάγους.

Δείτε ακόμη: Προβιοτικά: Τι είναι και πως να παίρνετε περισσότερα ;

  • Μας βοηθάει να νιώθουμε χορτάτοι, για περισσότερη ώρα

Τρώγοντας ελληνικό γιαούρτι ως σνακ το απόγευμα μπορούμε να μειώσουμε την πείνα και να μας κρατήσει μέχρι να είναι έτοιμο το δείπνο, αν το καταναλώσουμε κατά τις 17:00, ανακαλύπτει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite . Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν ελληνικό γιαούρτι σε ποικίλες ποσότητες πρωτεΐνης τρεις ώρες μετά το γεύμα για τρεις συνεχόμενες  ημέρες. Η ομάδα που έφαγε το γιαούρτι με την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης (24 γραμμάρια ανά μερίδα) ανέφερε οτι ένιωθε πληρέστατη και δεν αισθανόταν όταν πεινούσε αρκετά για να φάει δείπνο μέχρι σχεδόν και μια ώρα αργότερα από την διάρκεια του δείπνου, από την ομάδα που έφαγε γιαούρτι με χαμηλή πρωτεΐνη.

Το γιαούρτι μπορεί να πάρει το ελληνικό ”ταμπελάκι” όταν στραγγίζεται για να απαλλαχθεί από το τυρόγαλα, το οποίο είναι το υγρό που έχει απομείνει μετά τη διαδικασία της πήξης.

  • Οι χαμηλές σε λιπαρά εκδόσεις προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με αυτές των πλήρων λιπαρών,αλλά μόνο ένα μέρος το θερμίδων

Ενώ οι διατροφολόγοι μπορεί να μας προειδοποιούν να μην τρώμε τρόφιμα χωρίς λιπαρά και μειωμένης περιεκτικότητας λιπαρών , δεδομένου ότι αυτά συχνά είναι ενισχυμένα με πολλά σάκχαρα ,τα οποία αντισταθμίζουν την έλλειψη της γεύσης από το λίπος,το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εξαίρεση. Αν προσέχετε την πρόσληψη θερμίδων σας, καλύτερο είναι να προτιμάτε ένα ελληνικό γιαούρτι με 0 τοις εκατό λιπαρά. Έχει γενικά όλη τη ποσότητα της πρωτεΐνης, της ζάχαρη, των προβιοτικών και του ασβεστίου, αλλά συνήθως έχει μόνο ένα μέρος θερμίδων. Απλά το γιαούρτι σας δεν θα είναι τόσο πηχτό, όμως. Καθώς οι εκδόσεις των γιαουρτιών με  πλήρη λιπαρά τείνουν να είναι πυκνότερες από εκείνες που είναι χαμηλές σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Dairy Science .

  • Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματός μας

Αυτό συμβαίνει χάρη στα προβιοτικά που περιέχονται σε αυτό. Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται φυσικά στο ελληνικό γιαούρτι και έχει αποδειχθεί οτι είναι πολύ σημαντικοί για  την κοιλιά μας,καθώς την ανακουφίζουν από τη δυσανεξία στη λακτόζη,τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια, και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου . Το γιαούρτι βοηθά επίσης πιο σοβαρά προβλήματα του εντέρου όπως η νόσος του Chron και την ελκώδη κολίτιδα .Ψάξτε για τη φράση “ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων » στον κατάλογο των συστατικών τους ή να ψάξτε τη σφραγίδα του γιαουρτιού , που σημαίνει ότι το προϊόν έχει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ζωντανών καλλιεργειών ανά γραμμάριο (το οποίο είναι ένα καλό πράγμα).

  • Βοηθάει να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Epidemiology παρακολουθούσε τις δίαιτες, το βάρος και τη περίμετρο μέσης πάνω από 3.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι ενώ το βάρος και το μέγεθος της μέσης του καθενός είχε αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, εκείνοι που έτρωγαν γιαούρτι έτειναν να χάνουν περισσότερο βάρος και εκατοστά στη μέση από αυτούς που το απέφευγαν.

Δείτε ακόμη :Φτιαξτε απίθανες μάσκες με γιαούρτι! 

  • Υπάρχουν πολλές απομιμήσεις ελληνικού γιαουρτιού.

Υπάρχουν πολλές απομιμήσεις των ελληνικών γιαουρτιών για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Η επιγραφή πρέπει να είναι σύντομη και να περιλαμβάνει το γάλα και τα ονόματα των βακτηρίων.Οι απομιμήσεις περιέχουν συνήθως αναγραφόμενα συστατικά όπως είναι η πηκτίνη, το άμυλο καλαμποκιού, και η ξανθάνη.

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς υποκατάστατο σε πολλές συνταγές ή να καταναλωθεί και μόνο του

Μπορεί να μην σας αρέσει η ξινή του γεύση αλλά το γιαούρτι είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της μαγιονέζας ή της ξινής κρέμας.Μπορείτε στις σούπες σας να βάλετε μια κουταλιά από γιαούρτι, ή διαφορετικά να φτιάξετε ένα dip με αυτό.Επίσης είναι πολύ ωραίο να το χρησιμοποιήσετε ώς βασικό συστατικό στα smoothies σας ή μπορείτε να το φάτε μαζί με μούρα ή μέλι ή οτιδήποτε θέλετε.Υπάρχουν πολλές επιλογές για το γιαούρτι και σίγουρα πρέπει να το εντάξετε στην διατροφή σας.

Δείτε ακόμη:Τα σπιτικά γιατροσόφια που πρέπει να ξέρεις

  • Ορισμένες μελέτες δείχνουν οτι τα πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας.

Μια μελέτη του 2013  από ερευνητές του Kaiser Permanente ανακάλυψαν οτι τα υψηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, πιθανόν επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλές ποσότητες οιστρογόνων. Η μελέτη παρακολούθησε ασθενείς με καρκίνο του μαστού κατά μέσο όρο ηλικίας 12 ετών και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν μια ή περισσότερες μερίδες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γιαούρτι, το γάλα, το παγωτό ή τυρί) την ημέρα είχαν 64 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εκδοχές, ωστόσο, δεν φαίνονται να περικλείουν κινδύνους.

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close