Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 29/1/18-4/2/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Κρέπες γεμισμένες με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης

Συνταγή από: syntagesmekefi.gr

Υλικά συνταγής:

1 φλιτζ του τσαγιού αλεύρι

1 φλιτζ του τσαγιού χλιαρό γάλα
½ φλιτζ του τσαγιού χλιαρό νερό
4 αβγά
4 κουτ της σούπας φρέσκο βούτυρο
λίγο αλάτι
1 κουτ του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γραμ γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
1 κολοκυθάκι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 μικρή ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
3 κουτ της σούπας ψιλοκομμένο καρότο
3 κουτ της σούπας ψιλό αρακά
3 κουτ της σούπας ψιλοκομμένο φενόκιο
1 κρεμμυδάκι λειωμένο στο μίξερ
1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
3 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τις κρέπες. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τα αβγά, το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε το μείγμα καλά και το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες. Το αφήνετε να παγώσει καλά.

2. Φτιάχνετε τις κρέπες. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό σαγανάκι διαμέτρου 14 εκατ. και με ένα πινελάκι το αλείφετε με ελάχιστο φρέσκο βούτυρο.

3. Χρησιμοποιώντας για μεζούρα ένα φλιτζ του καφέ αδειάζετε το μείγμα για τις κρέπες στο σαγανάκι, το κουνάτε για να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια, ψήνετε περίπου για 1 λεπτό και με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας αναποδογυρίζετε την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Αφήνετε τις κρέπες να περιμένουν και ετοιμάζετε τη γέμιση.

4. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το κρεμμυδάκι να σοταριστεί. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το κολοκυθάκι, τη ντοματούλα, το καρότο, τον αρακά και το φενόκιο. Μόλις στεγνώσει το τηγάνι από τα υγρά του σβήνετε με το λευκό κρασί.

5. Αλατίζετε, πιπερώνετε , αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι το μείγμα να μελώσει. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

6. Ρίχνετε μέσα τη μισή γραβιέρα και ανακατεύετε καλά. Με το μείγμα γεμίζετε τις κρέπες και τις βάζετε σε ένα ταψάκι τη μια δίπλα στην άλλη.

7. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα τις κρέπες και τις ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 160ο για ½ ώρα περίπου και μέχρι η γραβιέρα που είναι από πάνω να λειώσει και να απλωθεί πάνω στις κρέπες.

Τρίτη- Πέννες με κοτόπουλο, μανιτάρια και σάλτσα τυριού

       Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής

2 Στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κύβους
1 πακέτο (500 γρ.) πέννες ριγωτές (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
100 γρ. μανιτάρια πλευρώτους σε λωρίδες (ή άλλα της αρεσκείας σας κομμένα σε φέτες)
1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε το ζυμαρικό μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σοτάρουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι τα κομμάτια κοτόπουλου με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε ζεστό νερό και το κύβο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄περίπου. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το τυρί με τα υλικά και να γίνει μία πηχτή σάλτσα.

Μέσα στο τηγάνι προσθέτουμε και το ζυμαρικό μας και ανακατεύουμε με τη σάλτσα ή σερβίρουμε το ζυμαρικό μας και το περιχύνουμε με τη σάλτσα μας. [*]

[*] Σε περίπτωση που βάλουμε το ζυμαρικό μέσα στο μείγμα κοτόπουλου, έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε 3/4 φλ. τσαγιού από το νερό που βράσαμε το ζυμαρικό μας και να το προσθέσουμε στο μείγμα κοτόπουλου πριν βάλουμε και το ζυμαρικό και να ανακατέψουμε πάνω στη φωτιά για 1΄τουλάχιστον.

Τετάρτη- Λαχανόρυζο με καστανό ρύζι

  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Χοιρινές μπριζόλες με πιπεριές Φλωρίνης

Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά

800 – 1.000 γρ. χοιρινές μπριζόλες κόντρα, χωρίς κόκαλο, σε λωρίδες 2,5 – 3 εκ.
4 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένα
1 μικρή, φρέσκια ή ξερή καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 μέτριες ντομάτες, πολτοποιημένες (ή 3 ντοματάκια κονσέρβας)
1/4 φλιτζ. τσαγιού ξίδι βαλσαμικό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τις πιπεριές από κοτσάνια και σπόρια. Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, και ροδίζουμε τις λωρίδες από το κρέας για 2 λεπτά. Στην αρχή, το κρέας θα κολλήσει, αλλά, μόλις ψηθεί για 2 λεπτά, θα ξεκολλήσει. Γυρίζουμε τις λωρίδες και τις ροδίζουμε για άλλα 2 λεπτά από την άλλη πλευρά. Ρίχνουμε τις πιπεριές, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως οι πιπεριές, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε τη ρίγανη ή το θυμάρι, αλάτι, την καυτερή πιπεριά (αν βάλουμε) και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 – 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μοιράζουμε το κρέας με τη σάλτσα στα πιάτα και συνοδεύουμε με ένα απλό πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές ή με κουσκούς.

Παρασκευή- Γίγαντες κρασάτοι με ντομάτα και δεντρολίβανο

Συνταγή από: kathimerini.gr

Υλικά για 4-6 άτομα:

350 γρ. φασόλια γίγαντες
70 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, με το χυμό τους, χοντροκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο και περασμένο από σήτα, να γίνει σκόνη)
1 κουτ. σούπας μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς. Την επομένη, τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε. Τους βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με 1½ λίτρο φρέσκο κρύο νερό, να πάρουν βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 – 6 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα με 200 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε σουρωτήρι στερεωμένο σε μπολ, ώστε να κρατήσουμε το ζουμί τους, και τους αδειάζουμε σε γάστρα ή σε ένα μέτριο πυρέξ. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, τη σάλτσα ντομάτας, το μέλι και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το ζωμό από τους γίγαντες, που έχουμε κρατήσει για να τους καλύψουμε, σκεπάζουμε το σκεύος είτε με το καπάκι του είτε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα, ελέγχοντας τα υγρά, ώστε να υπάρχει αρκετή σάλτσα.

Μετά τη 1 ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και αλατοπιπερώνουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το σκεύος για ακόμα 1/2 ώρα, έως ότου οι γίγαντες χυλώσουν. Τους βγάζουμε από το φούρνο, διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι και πιπέρι και τους σερβίρουμε ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με ελιές και ψωμί.

Σάββατο- Ψητά καλαμάρια γεμιστά με αρωματικά

Συνταγή από: cookpad

Υλικά

5-6 άτομα

800 γρ. καλαμάρια μέτρια ή μεγάλα ολόκληρα,φρέσκα η κατεψυγμένα

Για τη γέμιση

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδολέμονο

2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα)
1/2 κ.. γλ. πάπρικα (προαιρετικά)
1/2 κ.. γλ. ρίγανη
1/2 κ. γλ. θυμάρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα ξεπλένουμε καλά. Ανάβουμε το γκριλ για να ζεσταθεί πολύ καλά.

Γέμιση

Πολτοποιούμε μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στο μούλτι ή στο μπλέντερ και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα τα καλαμάρια.

Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.

Λαδολέμονο Χτυπάμε το ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα -προαιρετικά-, ρίγανη και θυμάρι σε ένα μπολ ελαφρά με ένα πιρούνι.

Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε.

Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με πατάτες βραστές ή τηγανιτές.

Κυριακή- Μαμαδίστικα μπιφτέκια γεμιστά με τυρί & τραγανές λεμονάτες πατάτες

    Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πίτα Εβδομάδας:

Πρασόπιτα με σφολιάτα

      Συνταγή από argiro.gr

Υλικά Συνταγής

5 μεγάλα πράσα
6 αυγά
½ λίτρο γάλα
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 φλ. τρίμματα φέτας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 φύλλα σφολιάτας

Εκτέλεση

Για την πρασόπιτα με σφολιάτα, καθαρίζουμε πρώτα και πλένουμε καλά τα πράσα. Τα κόβουμε σε φέτες. Τα ζεματάμε για 5 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.

Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και προσθέτουμε τα πράσα. Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε, αφήνωντας για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τη φέτα και ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας κάθε φορά, να τα πίνει το μείγμα.

Στήνουμε την πρασόπιτα με σφολιάτα στο ταψί.
Σε ένα λαδωμένο ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζουμε τη γέμιση. Βρέχουμε με τα δάχτυλα γύρω γύρω το φύλλο. Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Πατάμε και τσιμπάμε τις άκρες των φύλλων να ενωθούν σε δαντέλα.

Τρυπάμε την επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Στα μισά του ψησίματος αν θέλουμε αλείφουμε με διάλυμα αυγού να γυαλίσει η επιφάνεια.

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Υπέροχο ζουμερό κέικ με φανταστική βελούδινη κρέμ-καραμελέ

Συνταγή στο:  daddy-cool.gr

  • Μιλφέιγ μπανάνας

Συνταγή από: akispetretzikis.com

Συστατικά

Για την κρέμα μπανάνας

6 κρόκοι αυγών
270 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κόρν φλάουερ
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
100 γρ. βούτυρο
5 μπανάνες
2 βανίλιες
λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
λίγη σοκολάτα κουβερτούρα

Για τη σαντιγί

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη βάση

1 συσκευασία σφολιάτας (2 σφολιάτες)
ζάχαρη άχνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ίσως το ωραιότερο γλυκό μου!

Ανοίγουμε καλά τα φύλλα της σφολιάτας και με ένα μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω αν χρειαστεί για να γίνουν παραλληλόγραμμα. Κόβουμε σε 6 κομμάτια το κάθε φύλλο και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και από τις δύο μεριές και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε τις μπανάνες στον φούρνο μικροκυμμάτων για 7-8 λεπτά, στο πιο δυνατό, μέχρι να ψηθούν, να «ανοίξουν” από μόνες τους και να μαυρίσει εντελώς η φλούδα τους. Καλό θα είναι να μην τις βάλουμε όλες μαζί αλλά 2 τη μια φορά και 3 την άλλη. Όταν βγουν θα είναι πάρα πολύ καυτές. Πετάμε τις φλούδες και κρατάμε τη σάρκα σε ένα μπολάκι.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 2 κ.σ από το γάλα, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και χτυπάμε ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν καλά.
Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε όμως και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος – ζάχαρης ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίζουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα όπως αν το βάζαμε όλα μέσα. Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα στα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας και να μην κάνει γρομπαλάκια.
Ελέγχουμε που και που δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί και δεν έχει τη γεύση από το αλεύρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε έπειτα τις μπανάνες και τις χτυπάμε για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας. Προσθέτουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής για να πάρει ένα ωραίο κίτρινο χρώμα η κρέμα μας μιας και αν την αφήσουμε έτσι θα έχει ένα κρεμ χρώμα και θέλουμε και οπτικά να μας θυμίζει μπανάνα.
Βάζουμε την κρέμα με τις μπανάνες σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία θα ακουμπάει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.
Χτυπάμε την κρέμα, στο μίξερ με το σύρμα, σε σαντιγί μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Όταν γίνει ανακατεύουμε με την κρέμα μπανάνας και κρατάμε στην άκρη.
Ξεκινάμε να στήνουμε το γλυκό. Αν έχουν φουσκώσει πολύ οι σφολιάτες μας τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και γεμίζουμε με την κρέμα. Πάνω σε κάθε στρώση κρέμας ξύνουμε με τον τρίφτη σοκολάτα. Κάνουμε 2 στρώσεις και από πάνω τρίβουμε λίγη σφολιάτα και αν θέλουμε και λίγη ακόμα σοκολάτα.


Close