Λαχταριστές συνταγές με σαρδέλες!

Η σαρδέλα είναι ένα πολύ εύγευστο ψάρι και ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12 και πρωτεΐνες,οπότε  η ενσωμάτωση της στην διατροφή μας είναι απαραίτητη! Εμείς λοιπόν βρήκαμε για εσάς, διαφορετικούς τρόπους να μαγειρέψετε την σαρδέλα που είναι πεντανόστιμοι, και πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε!

Σαρδέλες φιλέτο ψητές στο γκριλ με σκόρδο και μαϊντανό

Συνταγή από:nostimada.gr

Υλικά:

16 σαρδέλες φιλεταρισμένες και πλυμένες
Χυμός από 1 λεμόνι
2 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο
Διαδικασία

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε τον χυμό με τον μαϊντανό και το σκόρδο

Βάζουμε τις σαρδέλες σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο

Τις ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά

Τις βάζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το σκόρδο και τον μαϊντανό

Οι σαρδέλες φιλέτο ψητές στο γκριλ με σκόρδο και μαϊντανό είναι έτοιμες

Tips

Συνόδευσε με ούζο και ζεστό ψωμί
Μπορείς να κάνεις την ίδια συνταγή και για άλλα, παρόμοια ψάρια

Σιτσιλιάνικο σπαγγέτι με σαρδέλες

Συνταγή από: caruso.gr

Υλικά (για 2 άτομα)

250-300 γρ. σπαγγέτι (ιδανικά χρησιμοποιήστε bucatini Barilla)
10-12 σαρδέλες καθαρισμένες από κόκαλα (μόνο τα φιλέτα) και κομμένες σε 3 κομμάτια
4 φιλετάκια αντζούγια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
15 γρ. ψημένο τρίμμα από ψωμί
30 γρ. άνιθο βρασμένο (ή καλύτερα, μάραθο ή κλωνάρια από φινόκιο)
20 γρ. κουκουνάρι
20 γρ. σταφίδες Σουλτανίνες
1.5 γρ. σαφράν (μια πρέζα) διαλυμένο σε ζεστό νερό
50 μλ. λευκό κρασί
3 κλωνάρια μαϊντανού ψιλοκομμένα
50 μλ. ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Προεργασία:
Βράζετε μισό ματσάκι άνηθο(ή μάραθο ή φινόκιο) για 4 λεπτά και κρατάτε το νερό για να βράσετε μέσα τα ζυμαρικά.
Βάζετε τις σταφίδες μέσα στο κρασί να ρουφήξουν υγρά.
Παράλληλα τρίβετε χοντρά ψίχουλα από 2 φέτες ψωμί και τα ψήνετε σε ένα ταψάκι στο γκριλ για 3-5 λεπτά να πάρουν χρώμα και υφή φρυγανιάς.
Καθαρίζετε τις σαρδέλες σε φιλέτα και τα κόβετε στα δύο, ενώ παράλληλα βάζετε το σαφράν σε ένα σφηνάκι ζεστό νερό να βγάλει αρώματα και χρώμα.

Αφού έχετε ολοκληρώσει την προεργασία και έχετε όλα τα υλικά έτοιμα, βάζετε το νερό για τη πάστα (αυτό που έχει βράσει μέσα ο άνηθος) να βράσει και ξεκινάτε το σπαγγέτι και τη σάλτσα παράλληλα.

2. Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν:

Χρησιμοποιήστε μεγάλη κατσαρόλα με 3 τουλάχιστον λίτρα νερού για τα 300γρ. πάστας, συμπληρώνοντας το νερό που έβρασε μέσα ο άνηθος

Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα:

3. Σε μεγάλο τηγάνι και δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι και μέσα στο επόμενο λεπτό, ρίχνετε μέσα σταδιακά το κρεμμύδι, τις αντζούγιες, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τον άνηθο και ανακατεύετε καλά μετά από κάθε πρόσθεση υλικού.

4. Αμέσως μετά προσθέστε το κρασί και το σαφράν και τον ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε για δύο λεπτά. Αν δεν έχετε ζωμό λαχανικών, προσθέστε 2-3 κουταλιές με την κουτάλα της σούπας, απ’ το νερό όπου βράζουν τα σπαγγέτι.

5. Στα 3 λεπτά και αφού έχει εξατμιστεί το μισό υγρό περίπου, προσθέστε τις σαρδέλες, ανακατέψτε καλά και σε 2 λεπτά που η σάλτσα είναι έτοιμη να υποδεχτεί την πάστα, σβήνετε το τηγάνι.

6. Όταν η πάστα είναι 1 λεπτό πριν τον κανονικό χρόνο βρασμού της, την στραγγίζετε και την προσθέτετε στο τηγάνι με τη σάλτσα, χωρίς να ξεχάσετε να κρατήσετε ένα φλυτζανάκι ή μπρίκι με το μαγικό αναζωογονητικό αμυλούχο νερό απ’ τον βρασμό.

7. Ανάβετε πάλι τη φωτιά σε μεσαία ένταση και ανακατεύετε προσεκτικά την πάστα με την σάλτσα, για τουλάχιστον ένα λεπτό, να δέσουν πλήρως τα υλικά, προσθέτοντας 1 κουτάλα σούπας, απ’ το βρασμένο νερό των ζυμαρικών (αν δεν το χρησιμοποιήσατε πριν) που βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας με την πάστα.

Σερβίρισμα:

Χωρίς να καθυστερήσετε, σερβίρετε την πάστα con le sarde είτε απ’ το τηγάνι, είτε από πιατέλα σε ζεστά πιάτα, προσθέτοντας από πάνω σε κάθε πιάτο λίγο τρίμμα από το φρυγανισμένο ψωμί σαν να ήταν τυρί. Συνοδέψτε με λευκό ξηρό κρασί.

Σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη

Συνταγή από:kathimerini.gr

Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 ντομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
2 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη

Εκτέλεση:

Απλώνουμε τις σαρδέλες σε μονή στρώση σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Σκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τη ρίγανη.

Περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αχνίζουμε τις σαρδέλες για 8 – 10 λεπτά, όχι παραπάνω· αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε οι σαρδέλες να βγάλουν το ζουμάκι τους, να γίνουν και να μελώσουν οι ντομάτες.

Συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά ή άσπρο πιλάφι.

Τι πίνουμε: Το λευκό κρασί που θα βάλουμε και στο μαγείρεμα. Μια Μαντινεία, ένα πολύ ξηρό Μοσχάτο, ένα Traminer.

Δείτε ακόμη: Νόστιμες συνταγές με ψάρι

Σαρδέλες γιαχνί

         Συνταγή από: happyday.blogspot.gr

Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 κιλό σαρδέλες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
½ κιλό ντομάτες ώριμες
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή ή λίγα φυλλαράκια φρέσκια
½ φλιτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε με τα χέρια μας το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψαράκια. Τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, περνάμε τις ντομάτες από χοντρό τρίφτη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή και πλατιά μαντεμένια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ανάλογο αλατοπίπερο και το νερό. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά και, όταν δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μία φορά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ταψί, αραδιάζουμε με σειρά μέσα τα ψάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κουνάμε μια δυο φορές το σκεύος χωρίς να τα ανακατέψουμε και, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε το γιαχνί μας με τη φρέσκια ρίγανη. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Δείτε ακόμη: Μυστικά μαγειρικής για πεντανόστιμα ψάρια! 

Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο

Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

10 μεγάλες σαρδέλες, καθαρισμένες σε φιλέτο
100 γρ. φέτα τριμμένη
½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1-2 κλωναράκια μάραθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1-2 πρέζες αποξηραμένη ρίγανη
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
1 λεμονιού ο χυμός

Εκτέλεση συνταγής:

Ζητάτε από το ψαρά σας να σας φιλετάρει τις σαρδέλες σας ή τις φιλετάρετε μόνοι σας, δηλ. καθαρίζετε τα λέπια και αφαιρείτε το κεφάλι και το κόκαλο, προσέχοντας να μην τις κόψετε στα δύο. Αφήνετε την ουρίτσα τους. Ανοίγετε πάνω σε δίσκο, τα φιλέτα σαρδέλας με το δέρμα προς τα κάτω, τα αλατίζετε με 1-2 πρέζες αλάτι και τα αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζετε τη φέτα, τη πιπεριά, το σκόρδο, το μάραθο, τη ρίγανη, λίγο πιπέρι και 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν. Γεμίζετε το κάθε φιλέτο σαρδέλας με ½ κουταλάκι από τη γέμιση και τις “κλείνετε” με μια οδοντογλυφίδα.
Τοποθετείτε τις σαρδέλες κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη σε ένα λαδωμένο πυρέξ με τη γέμιση προς τα επάνω. Τις πασπαλίζετε στην επιφάνειά τους με λίγο αλάτι και τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ. και τις σερβίρετε αμέσως με λαδολέμονο και ρίγανη.

Σαρδέλες πλακί στο φούρνο

Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr

ΥΛΙΚΑ(για 4 άτομα)

½ κ. σαρδέλες
3 – 4 ντομάτες μέτριες
3 κρεμμύδια μέτρια
Φρέσκο δυόσμο
Ρίγανη ξερή & φρέσκια
1 λεμόνι
Ελαιόλαδο Άλτις
Αλάτι-πιπέρι

Για τη σαλάτα
χόρτα της αρεσκείας μας

Εκτέλεση:

Aφαιρούμε απο την σαρδέλες το κεφάλι,τα εντόσθια ,και το κόκαλο.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Επίσης κόβουμε και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες. Σε ένα ταψί, ρίχνουμε ελαιόλαδο, από πάνω στρώνουμε φέτες ντομάτας, φέτες κρεμμυδιού, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι, ρίγανη, φύλλα δυόσμου ολόκληρα και από πάνω τις σαρδέλες. Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι, ρίγανη και στρώνουμε φέτες λεμονιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά.
Όση ώρα ψήνεται το φαγητό μας, ανά 3 λεπτά πρέπει να βρέχουμε τις σαρδέλες με τα ζουμάκια από το ταψί για να μην ξεραθούν.

Σκορδάτες µπρουσκέτες µε σαρδέλες

Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά:

3 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο σε νιφάδες
1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο κοπανισμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 χοντρές φέτες ψωμί της αρεσκείας μας
6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
αλάτι
8 σαρδέλες ψητές, αν μας έχουν περισσέψει από την προηγουμένη (ανοιγμένες στη μέση και καθαρισμένες από το κεντρικό κόκαλο), ή σαρδέλες του κουτιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στις αντιστάσεις.

Βάζουμε στο μούλτι το σκόρδο, το μπούκοβο, το μαραθόσπορο και το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Αλείφουμε με το μείγμα τις φέτες από το ψωμί της αρεσκείας μας. Μοιράζουμε στις φέτες τα ντοματίνια, αλατίζουμε, τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 3 – 4 λεπτά. Τις ξεφουρνίζουμε, γαρνίρουμε τις μπρουσκέτες με τις σαρδέλες και σερβίρουμε.

Δείτε ακόμη: Τι να κάνετε αν σας κάτσει κόκαλο από ψάρι στον λαιμό

Σαρδέλες παντρεμένες

       Συνταγή από: tovima.gr

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό σαρδέλες (περίπου 44 κομμάτια)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ρίγανη

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

½ κ.κ. μαύρους σπόρους μουστάρδας (σε μπαχαράδικα και σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ)

1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη

1 φλ. χυμό λεμονιού

1 φλ. νερό

2 πιπερίτσες καυτερές (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Φιλετάρουμε τις σαρδέλες, τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη. Τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος σε ζευγάρια, τη μία πάνω στην άλλη, και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τους σπόρους μουστάρδας σε χαμηλή φωτιά. Μόλις βγάλουν το άρωμά τους, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σαρδέλες. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει ανακατεύοντας συχνά.

Μόλις αρχίσει να πήζει η σάλτσα, ρίχνουμε ένα-ένα ζευγάρι τις σαρδέλες, το ένα πλάι στο άλλο και τις βράζουμε ξεσκέπαστές για περίπου 10 λεπτά ή ώσπου να δέσει η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε με το κουτάλι, απλώς κουνάμε το τηγάνι.

 

Γιώτα Ρουμπή
Γιώτα Ρουμπή

Ονομάζομαι Παναγιώτα Ρουμπή είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αγαπώ να γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο γι αυτό το site! μου αρέσει να ενημερώνομαι για κάθε τι καινούργιο και να το μοιράζομαι μαζί σας!