10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!

Η υγεία ενός ανθρώπου εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο ζωής του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε να παρακολουθούμε τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με την υγεία.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έμαθαν πρόσφατα πως το να πίνουμε ζεστό τσάι μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα βακτηρίδια στα γυμναστήρια από ότι στις δημόσιες τουαλέτες.

Παρακάτω θα διαβάσετε για 10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε.

#1 Η γήρανση του εγκεφάλου ξεκινάει στην ηλικία των 25 ετών

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos

Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ της Πολωνίας και το Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, έμαθαν πώς να παρακολουθούν τον παλμό του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Χάρις σε αυτό, ανακάλυψαν ότι η συχνότητα των παλμών επιβραδύνεται ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρχίζει τη γήρανση από την ηλικία των 25 και όχι των 40 ετών, όπως πίστευαν προηγουμένως.

#2 Υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στα γυμναστήρια παρά στις τουαλέτες

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos © depositphotos © depositphotos

Η ομάδα της αξιόπιστης ιστοσελίδας Fitrated.com, έκανε έρευνα και ανακάλυψε πως ο κίνδυνος μόλυνσης σε ένα γυμναστήριο είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι σε μια δημόσια τουαλέτα. Η μελέτη βρήκε 326 φορές περισσότερα βακτήρια στο γυμναστήριο από ότι σε οποιοδήποτε κάθισμα τουαλέτας.

Επιπλέον, περισσότερο από το 70% των βακτηρίων είναι δυνητικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους, καθώς μπορούν εύκολα να προκαλέσουν κρυολόγημα ή δερματική νόσο. Οι πιο μολυσμένες θέσεις είναι στα στατικά ποδήλατα και στους διαδρόμους. Οι ειδικοί συστήνουν να λάβετε απλές προφυλάξεις: Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακά μαντιλάκια, μην αγγίζετε το πρόσωπο με τα χέρια σας και μην βαδίζετε ξυπόλητοι στα αποδυτήρια και στο ντους.

#3 Ο ύπνος μπορεί να μειώσει την όρεξη για ζάχαρη

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos

Γιατροί από την Κίνα, ισχυρίστηκαν ότι είναι επικίνδυνη η κατανάλωση ζεστού τσαγιού. Για 9 χρόνια, παρακολουθούσαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία περίπου 500.000 ατόμων ηλικίας 30 ως 79 ετών. Οι ειδικοί βρήκαν 1.731 κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η ασθένεια βρέθηκε 5 φορές πιο συχνά στους ασθενείς που έπιναν ζεστό τσάι τακτικά.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ροφήματα που είναι θερμότερα από 65 ° C, θα μπορούσαν να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα. Επιπλέον, τέτοιες επιπλοκές προκαλούνται συχνά από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Όλες αυτές οι κακές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

#5 Ο αμυδρός φωτισμός μπορεί να μας κάνει λιγότερο έξυπνους

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos © depositphotos

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πραγματοποίησαν μια μελέτη. Αποδείχθηκε ότι η αμυδρή φωτεινότητα επιδεινώνει την παραγωγικότητα του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα ποντίκια βρίσκονταν σε συνθήκες με ελάχιστο φως. Για τους ανθρώπους, μια ζοφερή χειμωνιάτικη μέρα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια ξέχασαν τα περισσότερα από αυτά που είχαν διδαχθεί και δεν κατάφεραν να επαναλάβουν τις δράσεις που είχαν κάνει εύκολα πριν από το πείραμα. Όταν βρέθηκαν στο έντονο φως της ημέρας, η παραγωγικότητα των εγκεφάλων τους αποκαταστάθηκε πλήρως.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αχνό φως επιδεινώνει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου και οδηγεί στη μείωση της νοημοσύνης.

#6 Η φαντασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos © depositphotos © depositphotos

Η ψυχολόγος Κάια Πίρντεμαν από το Πανεπιστήμιο Λέιντεν, έκανε μια ιδιαίτερη ανακάλυψη όταν μελετούσε το φαινόμενο placebo (εικονικό φάρμακο). Απέδειξε ότι αν φανταστείτε πως μια ένεση είναι ανώδυνη, θα μπορούσατε να νιώσετε λιγότερο πόνο. Αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια ενός πειράματος όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βάλουν το χέρι τους σε κρύο νερό, για κάποιο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, έπρεπε να το κάνουν ξανά, αλλά φανταζόντουσαν ότι τα χέρια τους προστατεύονται από ένα αδιάβροχο γάντι. Παραδόξως, οι συμμετέχοντες βίωσαν λιγότερο πόνο όταν έβαλαν τα χέρια τους στο κρύο νερό χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους.

Η Πίρντεμαν σκοπεύει να ελέγξει αυτή τη μέθοδο ανακούφισης του πόνου χρησιμοποιώντας τη φαντασία, σε πραγματικούς ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

#7 Οι μύες γίνονται «γερασμένοι» λόγω μεταλλάξεων στα βλαστοκύτταρα

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!©depositphotos © depositphotos

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, δείχνει πώς ένας απροσδόκητα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στα βλαστικά κύτταρα των μυών, μπορεί να βλάψει την αναγέννηση των κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι μέχρι την ηλικία των 70 ετών, κάθε βλαστοκύτταρο έχει υποβληθεί σε περισσότερες από χίλιες μεταλλάξεις. Η «θραύση» του DNA είναι συνέπεια της κυτταρικής διαίρεσης. Αλλά σε νεαρή ηλικία, ο μηχανισμός αποκατάστασης του νουκλεϊκού οξέος λειτουργεί πολύ καλά σε σύγκριση με τα γηραιότερα άτομα. Τώρα οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν αν η σωματική δραστηριότητα σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να επιβραδύνει αυτήν την παθολογική διαδικασία.

#8 Η πρόωρη φαλάκρα μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής πάθησης

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos © depositphotos

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, ελέγχθηκαν περισσότεροι από 2.000 νέοι άνδρες που ζουν στην Ινδία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, έμειναν φαλακροί νωρίς ή τα μαλλιά τους έγιναν γκρίζα. Έτσι, η πρώιμη φαλάκρα στους άνδρες κάτω των 40 ετών, μπορεί να αποτελεί σημάδι επερχόμενων προβλημάτων με το καρδιαγγειακό σύστημα.

#9 Η περηφάνια μειώνει τις πτώσεις των ηλικιωμένων

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos © depositphotos

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι ηλικιωμένοι πέφτουν συχνότερα από τους νέους. Οι κύριοι λόγοι είναι η κακή όραση, οι κινητικές δυσκολίες και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αμπερντίν και Στέρλινγκ, έκαναν μερικές μελέτες. Διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν αυτοπεποίθηση και ένιωθαν περήφανοι, έπεφταν 19% λιγότερο από εκείνους που δεν είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, παρόλο που είχαν την ίδια ηλικία. Στη μελλοντική τους έρευνα, θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που εξηγούν αυτό το ιδιαίτερο φαινόμενο.

#10 Το μυστικό της μακροζωίας

10 πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις που είναι καλό να γνωρίζετε!© depositphotos © depositphotos

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν, μελέτησαν μια ομάδα ατόμων μεταξύ 80 και 100 ετών που δεν είχαν το παραμικρό σημάδι άνοιας και ανακάλυψαν το μυστικό της μακροζωίας τους. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν τακτικοί καπνιστές, έπιναν αλκοόλ, αγαπούσαν τον καφέ, δεν ακολουθούσαν ειδική διατροφή, ενώ κάποιοι έτρωγαν ακόμη και επιβλαβή τρόφιμα όπως πατάτες τηγανιτές και χάμπουργκερ. Επιπλέον, κανένας από αυτούς δεν κοιμόταν 8 ώρες κάθε νύχτα όπως συνιστούν οι γιατροί. Αλλά όλοι τους είχαν μια πολύ αισιόδοξη οπτική, ήταν συναισθηματικά σταθεροί και κοινωνικά ενεργοί.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρια Έμιλι Ρογκάλσκι, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Η θετική οπτική της ζωής μας προστατεύει από την άνοια καλύτερα από μια καλή διατροφή ή την απουσία κακών συνηθειών.

 

Πηγή: tilestwra.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close