10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Οι αυτοάνοσες ασθένειες (διαβήτης τύπου 1, θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ρευματοειδής αρθρίτιδα και συνολικά περίπου 80 τύποι), γίνονται όλο και συχνότερες σε όλο τον κόσμο. Αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καταστάσεις υγείας που μπορεί να γίνουν ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Η γνώση των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων, είναι το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν έχετε παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα που παρατίθενται παρακάτω, επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Δείτε επίσης: Οι ειδικοί μίλησαν: Μια εκδρομή με τις φίλες σου είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχική σου υγεία

Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η διάγνωση τους θεωρείται πολύ δύσκολη, καθώς πολλές από τις 80 κατηγορίες δεν έχουν ένα, αλλά αρκετά παρόμοια συμπτώματα. Θα είναι καλό να σημειώσετε όλα τα συμπτώματα που έχετε πριν επισκεφθείτε το γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να λάβετε τη σωστή διάγνωση, αλλά μόλις αναγνωριστεί ο τύπος της ασθένειας, γίνεται πολύ πιο εύκολη η εφαρμογή της θεραπείας.

Παρακάτω θα μάθετε τα 10 από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αυτοάνοσων ασθενειών, ώστε να μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι δεν είστε σε κίνδυνο.

#1 Κοιλιακό άλγος ή πεπτικά προβλήματα 

10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των αυτοάνοσων ασθενειών, είναι οι μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια. Η νόσος του Κρον, η κοιλιοκάκη, ο υποθυρεοειδισμός και πολλές άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, έχουν αυτά τα συμπτώματα. Αν τα παρουσιάζετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας.

Δείτε επίσης: 5 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

#2 Φλεγμονή 

10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Οι περισσότερες φλεγμονές των αυτοάνοσων ασθενειών δεν είναι ορατές με το μάτι, καθώς συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις που σας ενημερώνουν πως ήρθε η ώρα να δείτε έναν γιατρό, όπως για παράδειγμα η βρογχοκήλη. Πρόκειται για ένα πρήξιμο στο λαιμό που προκύπτει από τον μεγεθυμένο θυρεοειδή αδένα. Οποιοσδήποτε άλλος τύπος διόγκωσης θεωρείται σημάδι αυτοάνοσης ασθένειας.

#3 Έντονος ή επανεμφανιζόμενος πυρετός

10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Αρκετές αυτοάνοσες ασθένειες ξεκινούν με έναν ιό που επιτίθεται στο σώμα. Μπορεί να εμφανίσετε πυρετό που είτε θα εξαφανιστεί είτε θα γίνει ένα επαναλαμβανόμενο συμβάν.

#4 Κόπωση 

10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Φανταστείτε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενήσει από την εμφάνιση μιας αυτοάνοσης ασθένειας και ως εκ τούτου, όσο πιο άρρωστοι είστε, τόσο πιο κουρασμένοι αισθάνεστε. Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να κοιμηθείτε ακόμη και μετά από ένα καλό βραδινό ύπνο ή αν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί, αυτό είναι ένα σύμπτωμα κόπωσης των περισσότερων αυτοάνοσων. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα, η κοιλιοκάκη, η νόσος Χασιμότο, η αιμολυτική αναιμία και η φλεγμονώδης νόσος των εντέρων, είναι μεταξύ αυτών των ασθενειών που έχουν κόπωση ως κοινό σύμπτωμα.

Δείτε επίσης: 20 Υπέροχες Ιδέες για να Κάνετε το Σπίτι σας Αγνώριστο. Με την 7η θα την Ζηλέψετε!

#5 Πρησμένοι αδένες

10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Κυρίως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει διογκωμένους αδένες ως σημάδι, ειδικά αν ένα άτομο έχει αυτή τη νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λύκος και η σαρκοείδωση μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στους λεμφαδένες.

#6 Φαγούρα στο δέρμα και εξανθήματα

10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Η φαγούρα στο δέρμα και τα εξανθήματα, δεν αποτελούν μόνο ένδειξη αλλεργίας όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά και ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί καλά. Ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος Χασιμότο, η ψωρίαση και πολλές άλλες αυτοάνοσες ασθένειες έχουν επίδραση στο δέρμα.

Δείτε επίσης: Ρεφλέ: Τι είναι και πως να το κάνετε μόνες σας σπίτι

#7 Αίσθηση μυρμηγκιάσματος

Αν παρατηρήσετε μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα πόδια, θα ήταν σοφό να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε σοβαρό σύνδρομο Guillain-Barre. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνουν γρήγορο καρδιακό παλμό, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και παράλυση.

#8 Αλλαγές στο βάρος

10 σημάδια που δείχνουν πως ίσως έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Έχετε κανονικό βάρος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας και ξαφνικά, είτε χάνετε είτε παίρνετε πολλά κιλά; Αυτή είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σταματά το μεταβολισμό. Υπάρχουν πολλές αυτοάνοσες παθήσεις που συνδέονται με τη γρήγορη απώλεια ή την αύξηση του βάρους, όπως η νόσος Χασιμότο, η κοιλιοκάκη και η νόσος Γκρέιβς.

#9 Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Windows to the soul ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow) στις

Αν κάποια μέρα ξυπνήσετε και δείτε μια κίτρινη απόχρωση στο δέρμα σας και στα λευκά των ματιών, είναι ένα σύμπτωμα της αυτοάνοσης ηπατίτιδας. Αν δείτε λευκά κομμάτια δέρματος στο σώμα σας, είναι σημάδι λεύκης.

Δείτε επίσης: Μείνετε σε αυτή τη στάση για 30» πριν τον ύπνο και θα δείτε μία τεράστια αλλαγή στο σώμα σας

#10 Τροφικές αλλεργίες

Ένα άλλο σύμπτωμα των αυτοάνοσων νοσημάτων, είναι η τροφική αλλεργία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια τροφική αλλεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα λαμβάνοντας αντιισταμινικά χάπια, αλλά είναι επίσης ένα σημάδι ασθενειών όπως η κοιλιοκάκη και το Χασιμότο. Η αλλεργία μπορεί να μην μοιάζει με εξάνθημα ή φαγούρα. Ίσως το σώμα αρχίσει να κρατά περισσότερο νερό ή αναπτύξει μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Μόλις παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά αφού τρώτε ένα συγκεκριμένο φαγητό, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι χρόνιες και η έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να συμβάλει για μια υγιέστερη και καλής ποιότητας ζωή

Με πληροφορίες από tilestwra.com

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close