10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουν

Συνήθως πιστεύουμε οτι τα ωμά λαχανικά και τα θαλασσινα είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές καθώς περιέχουν πάρα πολλές βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι μερικές από αυτές τις τροφές περιέχουν επίσης τοξίνες που μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρες. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα που για ταξικά τρόφιμα που ίσως δεν γνωρίζατε.

1. Κασάβα

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: depositphotos/pixabay

Επίσης γνωστό ως γιούκα ή μανιόκα. Η κασάβα είναι μια σημαντική βασική τροφή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, παρέχοντας μια βασική διατροφή για πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Αλλά η ακατάλληλη προετοιμασία της κασάβας μπορεί να αφήσει αρκετό υπολειμματικό κυανίδιο για να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση από κυανιούχο άλας, μερική παράλυση ή ακόμα και θάνατο.

2. Γαρίδες

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: reuters

Οι γαρίδες καλλιεργούνται σε φάρμες, και αυτό είναι γεγονός. Για την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων, ασθενειών και παρασίτων, οι κτηνοτρόφοι αντλούν τη ζωοτροφή με αντιβιοτικά και γεμίζουν τα νερά με φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα. Μεγάλες ποσότητες χημικών προσθέτων, συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου , προστίθενται επίσης σε αυτό το καταστροφικό κοκτέιλ για να διατηρηθεί ο υπερπλήρης πληθυσμός.

Δείτε ακόμη: 10 τοξικά συστατικά που περιέχουν τα παγωτά του εμπορίου και σπιτικές συνταγές για υγιεινά παγωτά

3. Πατάτες

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: pixabay/depositphotos/depositphotos/depositphotos

Μην πανικοβάλεστε! Γενικά, η πατάτα είναι ένα απόλυτα ασφαλές λαχανικό. Αν αφήσετε τις πατάτες σε υπερβολικά υγρές ή φωτεινές συνθήκες ή τις αφήσετε έξω για πολύ καιρό θα αρχίσουν να βλασταίνουν. Και αυτοί οι βλαστοί περιέχουν πραγματικά τοξικές ενώσεις γνωστές ως γλυκοαλκαλοειδή. Ακόμα κι αν κόψετε τα λάχανα, αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει να πετάξετε ολόκληρη την πατάτα καθώς το δηλητήριο μπορεί να έχει περάσει στην ίδια την πατάτα εάν έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος.

4. Αμύγδαλα

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: pixabay/pixabay

Οι πικρές ποικιλίες αυτού του σπόρου περιέχουν υψηλότερες ποσότητες κυανίου από τα γλυκά αμύγδαλα. Το εκχύλισμα του πικρού αμυγδάλου χρησιμοποιήθηκε ιατρικά, αλλά ακόμη και σε μικρές δόσεις τα αποτελέσματα είναι σοβαρά ή θανατηφόρα, ειδικά σε παιδιά. Το κυανίδιο πρέπει να αφαιρεθεί πριν από την κατανάλωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα εμπορικά καλλιεργημένα αμύγδαλα που πωλούνται ως τρόφιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γλυκές ποικιλίες.

Δείτε ακόμη: Ενδορφίνες: 8 τροφές που απελευθερώνουν τις ορμόνες της ευτυχίας

5. Ρίζα μπαμπού

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: depositphotos/depositphotos

Οι ρίζες μπαμπού χρησιμοποιούνται σε πολλά ασιατικά πιάτα και ζωμούς. Δεν πιστεύουμε ότι χρησιμοποιείτε φρέσκια ρίζα ​​μπαμπού πολύ συχνά, αλλά θέλουμε να ξέρετε ότι οι ακατέργαστες ρίζες του μπαμπού περιέχουν κυανόγονες γλυκοσίδες, τις ίδιες τοξίνες που περιέχονται στη κασάβα. Αυτές οι τοξίνες πρέπει να καταστρέφονται με πολύ καλό μαγείρεμα, για αυτό το λόγο, οι φρέσκες ρίζες μπαμπού συχνά βράζονται πριν χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους.

Τα ωμά φασόλια περιέχουν μια επιβλαβή άγευστη τοξίνη, τη λεκτίνη, που πρέπει να αφαιρεθεί με το μαγείρεμα.

6. Μανιτάρια

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: wikipedia/wikipedia

Πολλοί μαζεύουν μόνοι τους μανιτάρια. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό γνώρισμα με το οποίο να μπορούν να αναγνωριστούν όλα τα τοξικά μανιτάρια ούτε ένα με το οποίο μπορούν να αναγνωριστούν όλα τα βρώσιμα μανιτάρια. Επιπλέον, λόγω της τάσης των μανιταριών να απορροφούν βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ραδιενεργά, τα ευρωπαϊκά μανιτάρια μπορούν μέχρι σήμερα να περιλαμβάνουν την τοξικότητα από την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986. Συνιστούμε επίσης να μην μαζεύετε αυτά που βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων ή κοντά σε εργοστάσια.

7. Τρόφιμα με μούχλα

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: depositphotos/pixabay

Η μούχλα είναι συνήθως ορατή, αλλά οι τοξίνες που παράγονται από αυτή και άλλους μύκητες – μυκοτοξίνες – είναι αόρατες και μπορούν να διεισδύσουν στα τρόφιμα . Έτσι, καλύτερα να μην κόψετε τη μούχλα, αλλά να πετάξετε ολόκληρο το κομμάτι. Τα τυριά όπως το μπρι ή το ροκφόρ είναι ασφαλή για κατανάλωση, επειδή η μούχλα έχει εισαχθεί σκόπιμα. Ωστόσο, εάν η μούχλα αυξάνεται μέσα στο  τυρί τότε δεν πρέπει να το φάτε.

8. Ραβέντι

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: pixabay/pixabay

Αν και το ραβέντι πωλείται συχνά με φύλλα, μόνο τα κοτσάνια του είναι το βρώσιμο μέρος. Κάποτε, κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τα φύλλα συνιστώνται λανθασμένα ως πηγή τροφής στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε δηλητηρίαση ανθρώπων. Το μαγείρεμα των φύλλων με μαγειρική σόδα μπορεί να τα κάνει ακόμα πιο δηλητηριώδη ξεκινώντας από την αντίδραση μεταξύ της σόδα και των οξέων.

9. Γεύμα λαγοκέφαλου

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: depositphotos/depositphotos

Τα πιάτα με λαγοκέφαλο είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας. Τα λαγοκέφαλα πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά για να απομακρυνθούν τα τοξικά μέρη και να αποφευχθεί η μόλυνση. Ως εκ τούτου, οι σεφ περνούν 3 χρόνια εκπαίδευσης και πρέπει να αποκτήσουν ειδική άδεια για να τους επιτραπεί να σερβίρουν αυτό το πιάτο.

Δείτε ακόμη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε αν έχουμε πέτρες στη χολή

10. Φασόλια

10 τοξικά τρόφιμα που μπορεί να σας βλάψουνphoto credit: depositphotos/depositphotos

Τα ωμά φασόλια περιέχουν μια επιβλαβή άγευστη τοξίνη, τη λεκτίνη, που πρέπει να αφαιρεθεί με το μαγείρεμα. Τα κόκκινα φασόλια είναι ιδιαίτερα τοξικά, αλλά και άλλοι τύποι δημιουργούν κινδύνους δηλητηρίασης. Το μαγείρεμα των φασολιών χωρίς να τα βράσετε μπορεί να μην καταστρέψει τις τοξίνες. Συνιστούμε να τα βράζετε για τουλάχιστον 10 λεπτά, καθώς τα βρασμένα φασόλια μπορεί να είναι πιο τοξικά από τα ωμά.

Υπάρχουν πολλές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης. Μην σκέφτεστε οτι επειδή κάτι είναι “φυσικό” είναι αυτόματα και ασφαλές. Πάντα να προετοιμάζετε και να μαγειρεύετε σωστά το φαγητό!

Πηγή: brightside.me

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close