7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Η κατάθλιψη είναι η πιο συνηθισμένη ψυχολογική διαταραχή των ανθρώπων σήμερα καθώς και η πιο συνηθισμένη αιτία απουσίας από την εργασία.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι η κατηγορία των φαρμάκων με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ποσοστό των ανθρώπων που τα λαμβάνουν ανέρχεται σε 10% με 15%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως ο όλο και πιο πολύπλοκος τρόπος ζωής μάς κάνει πιο ευάλωτους; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το γιατί -όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και ότι οι περιπτώσεις της κατάθλιψης δεν είναι ίδιες.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί κάποιο σύνολο στρατηγικών που θα βοηθούν όλους όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, όμως υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που αξίζει να θυμάστε τις μέρες που αισθάνεστε πολύ πεσμένοι.

Στο σημερινό άρθρο σας προσκαλούμε να μάθετε ποια είναι αυτά.

1. Η αυτοεκτίμησή σας παίζει κρίσιμο ρόλο

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε και ερμηνεύετε τον κόσμο γύρω σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αυτοεκτίμησή σας. Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, αποκτάτε εμμονή με τους πάντες γύρω σας, σαν να τους έχουν δοθεί εκείνα που θα έπρεπε να έχετε εσείς.

Ίσως αρχίσετε να θεωρείτε ότι δεν αξίζετε ορισμένα πράγματα ή, ακόμα χειρότερα, ότι δεν έχετε «αυτό που χρειάζεται» για να τα αποκτήσετε.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης δημιουργεί εσωτερικές ανισορροπίες και συγκρούσεις που σιγά-σιγά θα έχουν επιπτώσεις στην πορεία της ζωής σας.

Συχνά λέγεται ότι η πιο επικίνδυνη μορφή κατάθλιψης έχει τις ρίζες της μέσα στο άτομο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ποτέ κάποια συγκεκριμένη αιτία που πυροδοτεί τη διαταραχή. Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα σας και ίσως μεγάλωνε ήδη από την παιδική σας ηλικία.

Αν η οικογενειακή σας κατάσταση ήταν πάντα δύσκολη, αν η σχέση σας με τους γονείς σας δεν ήταν ποτέ θετική ή αν δεν ωριμάσατε ποτέ συναισθηματικά, η αυτοεκτίμησή σας πιθανώς θα είναι χαμηλή.

Κάθε μέρα συνεχίζετε να βιώνετε ανεξήγητη θλίψη, έλλειψη κινητοποίησης και αποθάρρυνση που οδηγούν στην κατάθλιψη.

Σιγουρευτείτε ότι δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην αυτοεκτίμησή σας! Βεβαιωθείτε ότι είστε οι πρωταγωνιστές στη ζωή σας και όχι κομπάρσοι!

2. Ο πόνος σας δεν θα διαρκέσει για πάντα

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Σας το υποσχόμαστε: η κατάθλιψη δεν διαρκεί για πάντα, ούτε και ο πόνος που αισθάνεστε και σας παραλύει.

Αν προσεγγίζετε κάθε μέρα με πιο λογικό τρόπο, αποκλείοντας τις αρνητικές σκέψεις σας και επιμένοντας στα όνειρά σας, η κατάθλιψη θα σας αφήσει, μέχρι που τελικά θα γίνει μια μακρινή σκιά που σβήνει και χάνεται.

3. Εστιάζετε στο παρόν

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Το παρελθόν είναι πίσω σας, πέρασε, δεν είναι πια εδώ.

Τι νόημα έχει να εστιάζετε την προσοχή σας σε εκείνες τις μέρες ένα μήνα ή ένα χρόνο πριν, όταν το μόνο που πετυχαίνετε είναι να προκαλείτε πόνο στον εαυτό σας; Δεν αξίζει, αλλά ούτε και να αρχίσετε να σκέφτεστε το μέλλον με μοιρολατρικό τρόπο. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποια κρυστάλλινη σφαίρα -δεν μπορείτε να ξέρετε τι θα συμβεί.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ζει το εδώ και το τώρα με τη μέγιστη ένταση και ευτυχία που αξίζετε. Αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να προσπαθήσετε.

4. Ζητάτε πάντα βοήθεια, όμως βεβαιωθείτε ότι τη ζητάτε από τους κατάλληλους ανθρώπους

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Ίσως έχετε ακούσει τους ανθρώπους να λένε «πρώτα θα πρέπει να στραφείς στην οικογένειά σου, δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ». Ελπίζουμε αυτό να ισχύει, όμως έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι, αν διαγνωσθείτε με καταθλιπτική διαταραχή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είστε ένα αδύναμο άτομο «που είναι πάντα λυπημένο».

Προσοχή. Αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία και έπειτα στηριχτείτε σε συγγενείς και φίλους που ξέρουν πραγματικά να σας ακούνε, να σας παρηγορούν και να λένε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή.

5. Η κατάθλιψή σας δεν θέλει να βγει από το σπίτι

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Είναι αλήθεια. Η κατάθλιψή σας αγαπάει το σκοτάδι και τα κλειστά παντζούρια. Λατρεύει τη σιωπή, το να σας κλειδώνει στον εαυτό σας με αρνητικές ή μοιρολατρικές σκέψεις.

Μην την αφήνετε να σας ξεγελάει -βγαίνετε έξω και περπατάτε για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Αναπνεύστε το φρέσκο αέρα, αφήστε τον ήλιο να σας χαϊδέψει με τη ζεστασιά του και μιλήστε με τους ανθρώπους που συναντάτε. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ζωή, κίνηση, φως και χαρά -κάθε μέρα.

6. Η κατάθλιψη αγαπάει το πρόχειρο φαγητό

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Γλυκίσματα, σνακ, κατεψυγμένα γεύματα, φαστ φουντ… όλες αυτές οι τροφές καταπραΰνουν την ανησυχία σας και σας προσφέρουν μια προσωρινή απόλαυση, όμως στην πραγματικότητα ενισχύουν τη χημική ανισορροπία της κατάθλιψης, τροφοδοτώντας τους αρνητικούς νευροδιαβιβαστές.

Αρχίστε να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πίνετε νερό και τσάι. Μια υγιεινή διατροφή σάς βοηθάει να αισθάνεστε καλύτερα και το σώμα σας θα αρχίσει να αποβάλλει τις τοξίνες.

7. Αποφασίστε να πείτε «όχι» στην κατάθλιψη

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας θέλει να αγνοείτε

Αυτό δεν είναι εύκολο. Το να πείτε «όχι» στην κατάθλιψη απαιτεί πολλή δύναμη και μεγάλο θάρρος, όμως ένα είναι σίγουρο: δεν είστε η κατάθλιψή σας.

Είστε ένα ανθρώπινο πλάσμα που αξίζει να βρει ξανά την ευτυχία, που θα πρέπει να βλέπει τη ζωή με ενθουσιασμό και ελπίδα. Λοιπόν… γιατί δεν βγαίνετε έξω από τη σκιά που προσπαθεί τόσο να σας κάνει να υποφέρετε;

Πηγή: meygeia.gr
Close