7 συμπτώματα έλλειψης του φυλλικού οξέος που συχνά αγνοούμε

Τι είναι το φυλλικό οξύ, ή φολικό οξύ; Η Healthline εξηγεί ότι είναι ένας τύπος βιταμίνης Β που βοηθά το σώμα μας να φτιάξει και να επιδιορθώσει το DNA, αλλά βοηθά και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το φυλλικό οξύ είναι υδατοδιαλυτό, γι ‘αυτό δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα μας μακροπρόθεσμα -καθώς τα επιπλέον ποσά του απομακρύνονται μέσω των ούρων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπληρώνουμε διαρκώς τα ποσά του φυλλικού οξέος στο σώμα μας, διαφορετικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, έλλειψη του σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Δείτε ακόμη: Ανεπάρκεια της βιταμίνης B12! Ποια είναι τα συμπτώματα, και πως να τα θεραπεύσετε;

Ο κύριος λόγος για την ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος είναι η έλλειψη ορισμένων τροφών στη διατροφή. Ωστόσο, η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες γαστρο-εντερικές ασθένειες όπως η Κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn, ή ορισμένες γενετικές παθήσεις, ή μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή συγκεκριμένων φαρμάκων.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας του φυλλικού οξέος γενικά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: στα γενικά συμπτώματα ανεπάρκειας φυλλικού οξέος , και στα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρόκληση αναιμίας από την ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος. Αναφέρονται παρακάτω τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Συμπτώματα ανεπάρκειας φολικού οξέος

1) έλκη στο στόμα ή πρησμένη γλώσσα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να συμβεί πριν από αναιμία λάβει ρόλο. Η γλώσσα μπορεί να φαίνεται «στιβαρή», κόκκινη ή γυαλιστερή, συνήθως γύρω από τις άκρες. Στοματικές αλλοιώσεις μπορεί να συμβούν πριν και και καθ ‘όλη τη διάρκεια της αναιμίας.

Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας αν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

2) Μειωμένη αίσθηση γεύσης. Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τη γεύση του φαγητού σας, εκτός από τα έλκη στο στόμα.

3) Γαστρεντερικά θέματα. Η αναιμία συχνά εκδηλώνει θέματα με το έντερο, αλλά πριν από την πρόκληση τους, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσπεψίας και διάρροιας.

Δείτε ακόμη: Αναιμια: Συμπτώματα και κίνδυνοι για την υγεια!

Συμπτώματα πρόκλησης αναιμίας από την έλλειψη Φυλλικού οξέος

4) Επίμονη κούραση, αδυναμία, και χλωμή όψη δέρματος. Το σώμα χρειάζεται ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα αλλά και τους μυϊκούς ιστούς. Το φολικό οξύ είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, έτσι η έλλειψη φυλλικού οξέος, μειώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια έτσι δεν μπορεί να διατηρηθεί η κανονική σωματική δραστηριότητα. Έτσι προκαλείτε αναιμία από την έλλειψη φυλλικού οξέος.

5) Δύσπνοια, ή ζάλη. Αυτά το σύμπτωμα της δύσπνοιας ή της ζάλης, σε συνδυασμό με την λιποθυμία, είναι κοινό καθώς και μια αύξηση των παλμών της καρδιάς σας.

6) Πρόβλημα συγκέντρωσης. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ζαλάδα ή να ξεχνάτε όλο και πιο πολύ, σύμφωνα με το WebMD . Η ευερεθιστότητα είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα.

7) Πόνοι στο σώμα. Όταν η αναιμία είναι σοβαρή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, πόνους στα πόδια και πονοκεφάλους, σύμφωνα με το Netdoctor .

Δείτε ακόμη: 10 επικίνδυνες παρενέργειες που προκαλούνται απο την έλλειψη επαρκούς ύπνου

Τα καλά νέα είναι ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να επιλυθεί το συντομότερο και ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω της διατροφής σας. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια, καθώς και τα εσπεριδοειδή και  εμπλουτισμένα δημητριακά. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το φυλλικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για τις έγκυες γυναίκες, και αυτό γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς νωτιαίου μυελού, όταν το έμβρυο είναι πολύ μικρό. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας αν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

 

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close