Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Αν εμφανίζονται στο στόμα σας λευκές κηλίδες, καλό θα ήταν να έχετε το νου σας, διότι μπορεί να κρύβεται από πίσω κάποια πάθηση που να χρήζει άμεσης φροντίδας σύμφωνα με το onmed.gr. Είναι σίγουρα ενοχλητικά και αντιαισθητικά αλλά μην παραβλέπετε και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν.

Δείτε επτά διαφορετικές περιπτώσεις και τι υποδεικνύει καθεμιά από αυτές.

Δείτε επίσης: Τι να φάει το παιδί μου όταν υποφέρει από: δερματίτιδα, βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα, δυσκοιλιότητα και πολλά άλλα!

1. Κηλίδες του Fordyce

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Μικρές κηλίδες που εμφανίζονται επάνω στα χείλη. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 1 έως 3 χιλιοστά. Τα στίγματα αυτά δεν πονούν και είναι εντελώς ακίνδυνα. Είναι άγνωστο γιατί εμφανίζονται, μια πιθανή αιτία είναι όμως η συσσώρευση λιπαρότητας στους σμηγματορροϊκούς αδένες του δέρματος. Αντιμετωπίζονται συνήθως με λέιζερ ή ειδικές κρέμες.

2. Στοματική εξέλκωση

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Πρόκειται για επίπονα έλκη με λευκή ή κιτρινωπή επιφάνεια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος το 1 εκατοστό. Μπορεί να εμφανιστούν εξωτερικά ή εσωτερικά στα χείλη ή εσωτερικά στο μάγουλο. Δεν είναι επικίνδυνα όμως προκαλούν αρκετό πόνο. Συνήθως φεύγουν από μόνα τους μέσα σε 2 εβδομάδες. Τις πρώτες ημέρες είναι αρκετά ευαίσθητα, οπότε πρέπει να αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό. Συνιστάται η εφαρμογή μείγματος νερού με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Δείτε επίσης: Παιδί και δερματίτιδα από την πάνα

3. Λεύκη

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Πρόκειται για δερματική πάθηση που οδηγεί σε αποχρωματισμού της επιδερμίδας σε διάφορα σημεία του σώματος. Η πάθηση προχωρά εξελικτικά, επηρεάζοντας σταδιακά ολοένα και περισσότερες περιοχές του σώματος. Η λεύκη οφείλεται πιθανότατα σε αυτοάνοση πάθηση. Αντιμετωπίζεται συνήθως με τα στεροειδή ή τη φωτοχημειοθεραπεία.

4. Έρπης

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Τα έλκη εμφανίζονται έπειτα από λοίμωξη από τον ερπητοϊό HSV. Ο έρπης μεταδίδεται με την επαφή και προκαλεί φαγούρα και πόνο. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, όμως τα συμπτώματα καταστέλλονται με τα ειδικά αντιικά φάρμακα και τις τοπικές αλοιφές.

Δείτε επίσης: Διαιτολόγος συμβουλεύει να βάζουμε πάντα ένα γλυκό στο ταπεράκι των παιδιών

5. Βλεννώδης κύστη

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Πρόκειται για κύστη με υγρό λευκού ή ροζ χρώματος. Οφείλεται σε ερεθισμό των χειλιών, για παράδειγμα από επαναλαμβανόμενο δάγκωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κύστες είναι μικρές σε μέγεθος και δεν προκαλούν πόνο. Δεν είναι επικίνδυνες και ανοίγουν μόνες τους μετά από μερικές ημέρες, απελευθερώνοντας το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό τους. Εάν οι ερεθισμοί είναι συνεχείς, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μόνιμο εξάνθημα που αφαιρείται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

6. Στοματίτιδα

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Τα έλκη εμφανίζονται στις βλεννώδεις μεμβράνες της εσωτερικής επιφάνειας των χειλιών και του στόματος, λόγω λοίμωξης από μύκητα. Η λοίμωξη από τον HIV, ο διαβήτης αλλά και άλλες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των εξανθημάτων. Η στοματίτιδα είναι συχνότερη στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι και το διάλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Δείτε επίσης: Η στέρηση του ύπνου λόγω του μωρού για τους νέους γονείς μπορεί να φθάσει τα έξι χρόνια

7. Καρκίνος

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Σπανιότερα, τα έλκη στο εσωτερικό των χειλιών αποτελούν ένδειξη καρκίνου. Αυτή η μορφή καρκίνου του δέρματος είναι συνηθέστερη στους άνδρες άνω των 50 ετών. Η επίσημη διάγνωση προκύπτει έπειτα από βιοψία και η συχνότερη αιτία είναι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ώστε να διαπιστώσετε την ακριβή αιτία εμφάνισης των στιγμάτων και να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Photo via Anonymoi.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close