Παιδί και δερματίτιδα από την πάνα

 

Το συνηθέστερο αίτιο της δερματίτιδας από πάνα είναι ο ερεθισμός του δέρματος του μωρού εξαιτίας της επαφής με τα ούρα και τα κόπρανα. Σχεδόν κάθε παιδί έχει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δερματίτιδας από πάνα προτού απεξαρτηθεί από τις πάνες. Παρά τις εξελιγμένες πάνες που κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο, ο ερεθισμός από την πάνα εξακολουθεί να υφίσταται.

Εκτός από την ερεθιστική δερματίτιδα, υπάρχουν κι άλλα αίτια δερματίτιδας από πάνα, όπως η καντιντίαση, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η βακτηριακή λοίμωξη. Η ψωρίαση είναι άλλο ένα αίτιο δερματίτιδας από πάνα στη βρεφική ηλικία.
Πώς εκδηλώνεται η δερματίτιδα από πάνα;

Η εμφάνιση του εξανθήματος συνδέεται άμεσα με τα αίτιά του.

Αν το παιδί έχει δερματιτίδα εξ επαφής ή ερεθιστική δερματίτιδα, θα έχει ερυθρότητα γύρω από τον πρωκτό (περιπρωκτική περιοχή). Η περιοχή ανάμεσα στις βουβωνικές πτυχές δεν επηρεάζεται, αφού προστατεύεται από την επαφή με το περιεχόμενο της πάνας από στρώματα λίπους. Η ερυθρότητα μπορεί να επιδεινωθεί, παράγοντας πολύ επώδυνες επίπεδες εξελκώσεις.
Η καντιντίαση εκδηλώνεται με ερυθρότητα και απολέπιση με μορφή σκόνης στις άκρες. Πλήττει κυρίως την περιπρωκτική περιοχή. Μικρές, παρόμοιες αλλοιώσεις που καλούνται «παρακολουθηματικές», συνήθως βρίσκονται μακριά από την περιπρωκτική περιοχή.

Οι βακτηριακές μολύνσεις συνήθως καταλογίζονται σε στελέχη του σταφυλοκόκκου και του στρεπτόκοκκου. Κατά κανόνα, είναι αλλοιώσεις γεμάτες με πύον σε ερυθρό φόντο. Ενίοτε, οι αλλοιώσεις εξελίσσονται σε μεγάλες φλύκταινες που αποπίπτουν αφήνοντας ερυθρό υπόλειμμα. Η ψωρίαση εκδηλώνεται με περιοχές έντονης ερυθρότητας, με παχιά, λευκή απολέπιση.
Πώς αντιμετωπίζεται η δερματίτιδα από πάνα;

Η θεραπεία του εξανθήματος εξαρτάται από τα αίτιά του. Η πρόληψη του εξανθήματος είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης τόσο της δερματίτιδας εξ επαφής όσο και της ερεθιστικής δερματίτιδας. Είναι σημαντικό να αλλάζετε πάνα συχνά και να καθαρίζετε την περιοχή σχολαστικά.Για να προλάβετε τον ερεθισμό, αποφεύγετε τα αρώματα και τα μαντιλάκια με οινόπνευμα. Αν το παιδί εμφανίσει εξάνθημα, κάντε επαλείψεις με μεγάλες ποσότητες κρέμας που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου. Αν ο ερεθισμός δεν υποχωρήσει μόνος του, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα ήπιο τοπικό κορτικοστεροειδές.
Η καντιντίαση αντιμετωπίζεται με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με κορτικοστεροειδή.
Η βακτηριακή μόλυνση μπορεί να είναι πιο σοβαρή υπόθεση. Πρέπει να πάτε το παιδί στο γιατρό, ειδικά αν φαίνεται άρρωστο. Η θεραπεία με χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική.
Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Υγείας του Παιδιού, Εκδόσεις Διόπτρα
To διαβάσαμε στο mother.gr

Close