Να γεννάς ένα παιδί…
 

ΝΑΤΕΛΑ ΜΕΣΧΙΣΒΙΛΙ σαν γυναίκα, σαν τηλεθεάτρια που έθρεψε το θηρίο της τηλεόρασης για χρόνια, σαν ψηφοφόρος κάθε άχρηστου που κυβερνά, σαν μάνα που το βράδυ απωθεί την σκέψη σου σαν τον πιο πύρινο εφιάλτη της, σου ζητώ συγγνώμη για όσα δεν φρόντισα ως πολίτης να ισχύουν σ’ αυτή τη χώρα που λειτουργεί με κακέκτυπα γιατί απλά οι ειδικοί είναι ακριβοί και δεν χωράνε. 

 

Ένα συγκλονιστικο κειμενο από τη Δεβoρα διάβασα χθες στο αγαπημένο μου blog Kiss my grass .Σας  μεταφέρω κάποια κομμάτια του…
Να γεννάς ένα παιδί. 
Να το χαϊδεύεις και να το μεγαλώνεις με όλες τις στερήσεις και τις χαρές που έχει η ανατροφή ενός παιδιού. -Και για ένα  καλύτερο αύριο να το φέρνεις στην Ελλάδα. Να είναι το μοναχοπαίδι σου. Να είναι ένα ντροπαλό και συνεσταλμένο δεκάχρονο παιδί που του αρέσει η μουσική. Να βλέπεις τα μακριά αδύνατα του δάχτυλα να τρέχουν στα πλήκτρα και να ονειρεύεσαι πως γίνεται ένας καλός πιανίστας. Η ένας ζωγράφος.
Να το διδάσκεις. Να του αφήνεις  στο τραπέζι το φαγητό να φάει όταν γυρίσει από το σχολείο μόνο του γιατί εσύ δουλεύεις ήσυχη πως έχεις κάνει το καλύτερο για το μέλλον του.
 Και κείνο να τρώει μόνο  του ναι και να μαζεύει το πιάτο του πριν κάτσει να διαβάσει. Να είσαι ήσυχη πως έκανες το καλύτερο στην Ελλάδα του 2006.
 Τότε που  η Ελλάδα βρισκόταν στην κορύφωση του νεοπλουτισμού και ένα βήμα πριν την κατρακύλα της κρίσης. Τα πρώτα κανόνια είχαν αρχίσει να σκάνε και οι πρώτες Φιλιππινέζες στα πλαίσια ενός ιδιότυπου δουλεμπορίου έμεναν απλήρωτες στα σπίτια των κυράδων τους. 
Η μεγαλύτερη στρόφιγγα πλουτισμού, η τηλεόραση, συνέχιζε να προβάλει στερεότυπα παρωχημένα. Ωραίες οικογένειες, ατσαλάκωτες έπαιρναν το πρωινό τους σε τακτοποιημένα σπίτια και ύστερα έμπαιναν σε γυαλιστερά αυτοκίνητα για να μεταβούν σε θηριώδη γραφεία. Όλοι πάντα ατσαλάκωτοι , πάντα χτενισμένοι πάντα λαμπερά χαμογελαστοί 
………………………………………………………
Η κριτική ενσυναίσθηση μιας χώρας μέσα στην οποία είχες φέρει το παιδί σου για να ζήσει, είχε αποκτήσει εθισμό τις τελευταίες δεκαετίες στην κλειδαρότρυπα, στο ρουσφέτι, στο γυμνό, στο πλαστικό χρήμα, στα μπουζούκια, σε κάτι ψωραλέους αριστερισμούς υπέρ των λαθρομεταναστών και των προσφύγων (χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την έλλειψη υποδομών), κάτι φανταχτερούς νεοπλουτισμούς, στην αμορφωσιά  και στην ρηχότητα. 
……………………………………………………………………
Εσύ έβαζες το παιδί σου για ύπνο, έτσι όπως κλείνεις έξω από τη ζωή σου τα δαιμονικά παραμύθια γιατί δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν πραγματικότητα…
 Σκεφτόσουν ίσως πως πρέπει να του αλλάξεις γυαλιά λίγο πριν κοιμηθείς κι εσύ. Μέχρι που μια μέρα το παιδί σου δεν ήρθε. Δεν γύρισε από το σπίτι και τίποτα δεν σε είχε προετοιμάσει για τη ΒΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ. 
Βία κοινωνική –κάποιοι είπαν πως το έκανες για τα λεφτά. Άλλοι πως το ‘δωσες σε κύκλωμα παιδεραστών, πως εκμεταλλεύεσαι ίδιον όφελος τα ποσά της έρευνας, είπαν , είπαν…  έτσι είναι οι Έλληνες λένε εύκολα, κλαίνε εύκολα, ξεχνάνε εύκολα… 
Βία τηλεοπτική –ξεσκίστηκαν δυο φορές οι σάρκες σου από τους γύπες της τηλεόρασης. Κανείς δεν νοιάστηκε ποτέ για το παιδί σου στ’ αλήθεια. Νοιάστηκαν μόνο για τα λεφτά που έφερνε το όνομα του. 
Βία ηθική- η ζωή σου έγινε ανάγνωσμα κάθε περίεργου αργόσχολου κουτσομπόλη και ήταν διανθισμένη με πολλές στρεβλές πικάντικές λεπτομέρειες της. 
Βία κρατική – κανένας φορέας δίπλα σου. Διατελούσαν όλοι εν σύγχυση, ο ένας τα έριχνε στον άλλον κι ύστερα με τη γνωστή αλαζονεία της εξουσίας και τη συγκατάβαση των ψηφοφόρων ευλογούσαν τη συγκάλυψη. Η έρπουσα συγκάλυψη είναι ιδίωμα της ελληνικής επαρχίας και η πόλη δεν ήθελε να ταράξει κι άλλο το ρέμα… άλλωστε εσύ ήσουν μια ξένη. 
………………………………………………………
Εσένα σε θαύμαζα πάντα. Για την αξιοπρέπεια σου, τον δομημένο, πολιτισμένο, ήρεμο λόγο σου. Για τη στάση σου να μη τους κάνεις τη χάρη να γίνεις πλανόδια μοιρολογήτρα για την τηλεθέαση. Για την απαγόρευση σου να σε χρησιμοποιεί και να αναφέρεται σε σένα και στο άταφο παιδί σου… 
Το παιδί σου.  
Ένα κλαράκι τσακισμένο, πεταμένο κι αγαλήνευτο από ανήλικα στην ηλικία του. Δεν θα δεις τα εφηβικά δάχτυλα του «γυαλαμπούκα» να χαϊδεύουν τα πλήκτρα σε ένα κονσέρτο, ούτε να  περιχύνουν φαρμακερό κίτρινο μια φόρμα μπαλαρίνας σε καμβά. 
Δεν το ήθελαν 2 Έλληνες, 1 Ρουμάνος, 1 Αλβανός και 1 Βορειοηπειρώτης με επαναλαμβανόμενη παράβατική συμπεριφορά, παραμελημένοι από τις οικογένειες τους και απολύτως καλυμμένοι από στρατιές ψυχολόγων και «ειδικών» συνέχιζαν το πολύτιμο δώρο της ζωής προστατευμένοι από τους πάντες. Εσύ είχες παίξει κι είχες χάσει. 
Είχες  έρθει απλά στην Ελλάδα. 
 
Είμαι βαθύτατα πεπεισμένη πως στην πόλη μόνο το όνομα αλλάζει. Σε κάθε πόλη, έτσι θα εξελισσόταν η ιστορία γιατί αυτή είναι  κουλτούρα του Έλληνα. Ανάλογη των ερεθισμάτων και των επιλογών του.  Σε κάποια χώρα όπου θα ίσχυαν τα αυτονόητα η κυρία Λαγωνικό θα είχε το ρόλο της γελοιογραφίας ενώ η αστυνομία, οι αρχές, η πολιτεία και το σχολείο θα είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους…  
………………………………………
Και ο εφιάλτης συνεχίζεται. 
Μόλις χτες μιλούσαν για τα κόκαλα του παιδιού σου σαν να ήταν σκουπίδια. Ο φόβος , ο τρόμος, η αγωνία, η εξάντληση , η βία, τα πιο αρνητικά, τα πιο μαύρα και κλειστοφοβικά συναισθήματα είχαν ποτίσει αυτά τα κόκαλα –αν είναι δικά του- που ανήκαν στο σώμα που λάτρεψες. Που κανάκεψες, ταχτάρισες και ανάστησες. Το σώμα που περιυβρίστηκε 5 φορές νεκρό και χιλιάδες φορές τηλεοπτικά. Το σώμα που έχτισε καριέρες και έκανε περιουσίες αλλά δεν ξύπνησε καμιά ερινύα. 
 
ΝΑΤΕΛΑ ΜΕΣΧΙΣΒΙΛΙ σαν γυναίκα, σαν τηλεθεάτρια που έθρεψε το θηρίο της τηλεόρασης για χρόνια, σαν ψηφοφόρος κάθε άχρηστου που κυβερνά, σαν μάνα που το βράδυ απωθεί την σκέψη σου σαν τον πιο πύρινο εφιάλτη της, σου ζητώ συγγνώμη για όσα δεν φρόντισα ως πολίτης να ισχύουν σ’ αυτή τη χώρα που λειτουργεί με κακέκτυπα γιατί απλά οι ειδικοί είναι ακριβοί και δεν χωράνε. Θα χώσω το κεφάλι μου στην άμμο και θα δικαιολογηθώ πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα σε μια κοινωνία που η σήψη είναι παντού. Εύχομαι μόνο  και προσεύχομαι να ησυχάσει η ψυχή σου επιτέλους και να βρεις ό,τι έχει απομείνει από το παιδί σου … και να το θάψεις στην αξιοπρεπή σιωπή που του αξίζει…  Όλο το κείμενο που αξίζει να το διαβάσετε,θα το βρείτε ΕΔΩ 

 
 ΠΩΣ Η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΝΔΥΕΤΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΑ: – 

Κοινοποιηστε το με το μαγικο κουμπάκι του facebook κάτω απο την αναρτηση

Close