Διαταραχή ύπνου: Πόσο σοβαρή είναι η εμφάνισή της στα παιδιά, τα συμπτώματα και οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ο ύπνος είναι από τα βασικότερα πράγματα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ξεκουράζεται και να λειτουργεί σωστά. Δεν αρκεί απλά όμως να κλείνουμε τα μάτια και να κοιμόμαστε καθώς αυτό πρέπει να γίνεται και σωστά, για να μπορεί ο άνθρωπος να βρίσκεται σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση.

Η διαταραχή ύπνου είναι κάτι που δεν εμφανίζεται τόσο σπάνια, και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη διάγνωσή της και αντιμετώπισή της. Τα συμπτώματα που θα δούμε και παρακάτω μπορούν να παραπλανήσουν και να οδηγήσουν σε λανθασμένες διαγνώσεις, γι’αυτό και είναι σημαντικό, οι γονείς, να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις διαταραχές ύπνου.

Διαταραχή ύπνου: Πόσο σοβαρή είναι η εμφάνισή της στα παιδιά, τα συμπτώματα και οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Δείτε ακόμα Οχί φίλοι μου! Το παιδί μου δεν έχει κακή συμπεριφορά. Εχει απλά ΔΕΠΥ

H Melody Yazdani είναι η μητέρα ενός μικρού αγοριού του Kian, η οποία μοιράστηκε με τους ακολούθους της το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τον γιο της,  ο οποίος άρχισε να παρουσιάζει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα καθώς ξεκίνησε το σχολείο. Η Melody περιγράφει τον μικρό ως «αποφασιστικό, δυναμικό, έξυπνο, ευγενικό και πολύ ζωηρό». Το παιδί της, όπως γράφει στο κείμενό της ήταν έτσι μέχρι να ξεκινήσει το Δημοτικό. Από την αρχή κιόλας της σχολικής χρονιάς η μητέρα του Kian άρχισε να λαμβάνει σημειώματα από δασκάλους του για προβλήματα συμπεριφοράς. Ο μικρός Kian έσπρωχνε και χτυπούσε τους συμμαθητές του και δεν μπορούσε να ελέγξει το σώμα του.

Ο Kian είχε επίσης προβλήματα και στο σπίτι, τον ενοχλούσαν πολύ μικρά πράγματα και ήταν πολύ δύσκολος στο φαγητό.  Τα πιο μικρά πράγματα μπορούσαν να τον αναστατώσουν όπως  μια τρίχα στη μπανιερά την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει ντους, ήταν αρκετή για  να αρχίσει να κλαίει ή να ουρλιάζει.

Όταν ξεκίνησε την Δευτέρα Δημοτικού οι συμμαθητές του είχαν κατανόηση στα ξεσπάσματα  του, άλλα ο Kian δεν μπορούσε ακόμα να ελέγξει τον θυμό του. Είχαμε εξαντληθεί. Τσακωνόμασταν κάθε πρωί  πριν καλά καλά ξυπνήσει, χτυπούσε, πετούσε πράγματα και ούρλιαζε. Αναρωτιόμασταν τι μπορεί να κάναμε λάθος και εξελίχθηκαν τα πράγματα έτσι;

Η Melody και ο σύζυγός της, έκαναν ότι μπορούσαν  επισκέφθηκαν μαζί με το παιδί πολλούς γιατρούς από παιδιάτρους μέχρι ψυχολόγους. Ένας από αυτούς  ήταν σίγουρος ότι επρόκειτο για ΔΕΠΥ. Μέχρι που σε ένα ραντεβού ρουτίνας στον οδοντίατρο ανακαλύψαμε ότι τα δόντια του δεν είχαν το μέγεθος που έπρεπε και ήταν… μισά! Ο οδοντίατρος μας είπε ότι  τρίζει τα δόντια του την ώρα που κοιμάται. Τότε άρχισα να ψάχνω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την στοματική του υγεία και έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για τα παρόμοια συμπτώματα  της ΔΕΠΥ, των διαταραχών ύπνου και της αναπνοής από το στόμα», γράφει η μητέρα.Το άρθρο τόνιζε ότι η έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε συμπτώματα που ήταν εξαιρετικά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ.  Όσο παραπάνω έψαχνα έμαθα ότι :

Η αναπνοή από το στόμα δεν είναι φυσιολογική και έχει σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Όταν ένα παιδί αναπνέει από το στόμα ο εγκέφαλος και το σώμα του δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και τα βράδια αυτή η έλλειψη οξυγόνου είναι καθοριστική για την ποιότητα του ύπνου και την ικανότητα του οργανισμού να ξεκουράζεται σωστά.

Δείτε ακόμα Επιτραπέζια παιχνίδια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της Διάσπασης Προσοχής

Την ώρα που κοιμόμαστε, το ανοιχτό σαγόνι μπλοκάρει τον αεραγωγό και συμβάλλει στην πρόκληση άπνοιας στα παιδιά. Για να αντισταθμιστεί, το σώμα ξυπνά το παιδί και σπρώχνει τη σιαγόνα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα διαταραγμένους κύκλους ύπνου και τρίξιμο δοντιών.

Όταν το στόμα είναι ανοιχτό, η γλώσσα δεν “ξεκουράζεται” στο σωστό σημείο. Αυτό δεν βοηθά στη σωστή ανάπτυξη της σιαγόνας, προκαλεί προβλήματα στην ομιλία, αλλά και σε προβλήματα με τα δόντια.

Μετά από την επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο, ο Kian διαγνώστηκε με υπνική άπνοια και χρόνια ιγμορίτιδα (κρεατάκια). Κατά την διάρκεια της  εξέτασης ο Kian δεν βίωσε κανένα λεπτό το στάδιο του ύπνου REM, ενώ τα ιγμόρεια του ήταν βουλωμένα κατά 90% και η συγκέντρωση οξυγόνου στον οργανισμό του έπεφτε κάτω από το 80%. Η απώλεια του ύπνου REM εμποδίζει το σώμα και τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί.

Αφού αφαιρέσαμε τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια του ο Kian ήταν σαν ένα εντελώς διαφορετικό παιδί! Δεν ειχε προβλήματα στο σχολείο, η διάθεσή του έγινε πιο ήρεμη και έφτασε περίπου 360 λεπτά ύπνου REM.

Τέλος η μαμά του Kian  γνωστοποίησε μερικά από τα συμπτώματα που παρουσίασε ο γιος της για να βοηθήσει, με αυτόν τον τρόπο, κι άλλους γονείς, που ίσως αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί σας,τα παιδιά με διαταραχή ύπνου
συνήθως παρουσιάζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα;

Δείτε ακόμα Γνωρίζετε τι είναι οι οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές;

Σύντομο εύρος προσοχής
Νευρικότητα
Βρεγμένο το κρεβάτι
Ροχαλίζει
Ξυπνά μέσα στη νύχτα
Αλλαγές διάθεσης
Απώλεια της όρεξης-Είναι δύσκολο με το φαγητό
Δεν μπορεί να ελέγξει τον θυμό του
Ναυτία
Οι σιαγόνες του δεν κλείνουν σωστά
Δεν έχει ξεκάθαρη άρθρωση
Τρίζει τα δόντια του
Αυτοκτονικές σκέψεις

Αν κάποιο από τα παραπάνω θυμίζει το παιδί σας, αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, σας παρακαλώ επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγος και κάντε ένα τεστ ύπνου. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας…».

To παραπάνω κείμενο αποτελεί προσωπική μαρτυρία της μαμάς Melody Yazdani  και όχι δίκη μας άποψη.
Πριν προχωρήσετε σε κάποια κίνηση για την υγεία του δικού σας παιδιού, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Δειτε ακομα Υπνική άπνοια: Περί τίνος πρόκειται, ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία και πως αντιμετωπίζεται;

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

 

 

Close