Φοβάστε τις ενέσεις; Ένα τρικ που απαλλάσσει από πόνο και ενόχληση!

ότι πρέπει να κάνουν ένα εμβόλιο ή εξετάσεις αίματος, με το στομάχι να σφίγγεται και μόνο στην ιδέα ότι η βελόνα θα τρυπήσει το δέρμα τους.

Σύμφωνα με το onmed.gr, ισπανοί επιστήμονες έρχονται να δώσουν τη λύση σε όσους από εσάς αντιμετωπίζετε τη συγκεκριμένη φοβία, καθώς ανακάλυψαν ένα απλό τρικ που βοηθά να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην πονέσετε.

Την επόμενη φορά που θα πρέπει να σας πάρουν αίμα ή να κάνετε ένα εμβόλιο, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε μόλις δείτε τη βελόνα να έρχεται προς το μέρος σας είναι να… μην αναπνέετε!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν κρατάμε την αναπνοή μας ο εγκέφαλος λαμβάνει σήμα να καταστείλει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας σημαντικά την αντοχή στον πόνο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, όταν αντιμετωπίζουμε στρες ανεβαίνει η πίεσή μας ώστε να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια απειλή ή να τρέξουμε. Ο οργανισμός μας όμως είναι εξοπλισμένος με ειδικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν να επανέλθει η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αισθητήρες στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων αποστέλλουν σήματα στον εγκέφαλο, δίνοντας εντολή να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του καταστέλλει το νευρικό σύστημα κι έτσι μειώνεται η ευαισθησία στον πόνο.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί τα άτομα με υπέρταση έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο.

Στο πλαίσιο δοκιμής που πραγματοποίησαν οι Ισπανοί ερευνητές, ζητήθηκε από μια ομάδα 38 εθελοντών να κρατήσουν την αναπνοή τους –φυσική μέθοδος αύξησης της αρτηριακής πίεσης– ενώ τους τρυπούσαν το δάχτυλο για πέντε δευτερόλεπτα. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε με τους συμμετέχοντες να αναπνέουν με αργό ρυθμό.

Και οι δύο τεχνικές φάνηκε να αποσπούν την προσοχή των εθελοντών από τον πόνο, όμως οι ίδιοι δήλωσαν πως ένιωσαν λιγότερο πόνο όταν κρατούσαν την αναπνοή τους.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close