Η κατανόηση των αιτίων, τα συμπτώματα και η θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρές αναπηρίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν οι άνθρωποι έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στα προστατευτικά περιβλήματα που καλύπτουν τις νευρικές ίνες.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης των νεύρων. Μερικοί άνθρωποι έχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης χωρίς συμπτώματα, ενώ άλλοι χάνουν την ικανότητά τους να περπατούν.Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή τη δυνητικά εξουθενωτική ασθένεια, αλλά υπάρχουν τρόποι για να το διαχειριστείτε.

σκληρυνση κατα πλακας

Ποιος κινδυνεύει από την σκλήρυνση κατά πλάκας;
Σύμφωνα με έρευνες,η πραγματική πηγή της MS είναι άγνωστη.  Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η MS προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Εδώ είναι μερικοί παράγοντες κινδύνου:
Ηλικία.  Η σκλήρυνση κατά πλάκας χτυπά συνήθως άτομα μεταξύ των ηλικιών 15 και 60, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Το φύλο.  Οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες για την ανάπτυξη MS.
Οικογενειακό ιστορικό.  Ένας γονέας ή αδελφός με το MS σας δίνει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Ορισμένες μολύνσεις. Η ανάπτυξη του MS συνδέεται με μία ποικιλία ιών, συμπεριλαμβανομένου του Epstein-Barr, που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση.
Φυλή . Οι λευκοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, ιδίως εκείνοι της Βόρειας ευρωπαϊκής καταγωγής. Οι κάτοικοι της Ασίας και της Αφρικής έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Κλίμα.  Περιοχές με εύκρατα κλίματα, όπως ο Καναδάς,οι βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία,η νοτιοανατολική Αυστραλία και η Ευρώπη, έχουν υψηλότερο ποσοστό επικινδυνότητας.
Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα.  Ο θυρεοειδής, ο διαβήτης τύπου 1 και η φλεγμονή  του εντέρου,δίνουν ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΚΠ.
Το κάπνισμα.  Οι καπνιστές που έχουν μια αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων που μπορεί να υποδηλώνουν MS είναι πιο πιθανό από τους μη καπνιστές να έχουν μια άλλη εκδήλωση που επιβεβαιώνει MS.
Σημεία και συμπτώματα
σκληρυνση κατα πλακας
photo view pinterest
Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τρόπο που η νόσος επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αλλά κάποια τυπικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:
– Μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα σας, συνήθως στη μία πλευρά του σώματός σας, ή στα πόδια σας και τον κορμό
– Μερική ή ολική απώλεια όρασης, συνήθως σε ένα μάτι κάθε φορά
– Η παρατεταμένη διπλωπία
– Μούδιασμα ή συναισθήματα  πόνου σε περιοχές του σώματός σας
– Αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος όταν μετακινείτε το λαιμό σας, κατά την κάμψη του αυχένα σας προς τα εμπρός
– Αστάθεια και έλλειψη συντονισμού
– Μπερδεμένη ομιλία
– Κόπωση
– Ζάλη
– δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης
θεραπεία MS
Η MS δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φάρμακα που διατίθενται για να βοηθήσουν ασθενείς με ΣΚΠ να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους, να αποφύγουν υποτροπές και να ζήσουν μια πιο άνετη ζωή. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν ως καταστολείς.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close