Μια μαμά εξομολογείται: «Όσα δεν μου είπε κανείς για τον πρώτο χρόνο της μητρότητας»

Η Gylisa Jayne δημοσίευσε ένα κείμενο για την μητρότητα που θα μιλήσει στην καρδιά κάθε μαμάς!

Όλα όσα δεν μου είπε κανείς…

Υπήρξαν αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της μητρότητας, που σκέφτηκα “Γιατί κανείς δεν μου το είπε αυτό;”

 

Σκέφτομαι μαθήματα μητρότητας που θα μπορούσαν να γίνονται σε ένα γραφείο όπου θα μπορούσες να δεις ένα βίντεο με όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε μέλλουσα μαμά!
Για παράδειγμα – κανείς δεν μου είπε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να παραδεχθείς ότι δεν “ερωτεύτηκες” το παιδί σου από την πρώτη στιγμή που το είδες. Ένιωσα ακριβώς όπως όταν είδα τον πλακούντα μου μέσα σε ένα μπολ – είχα ένα ενδιαφέρον να δω πώς ήταν.

⭐️ Κανείς δεν μου είπε ότι τα ράμματα στον κόλπο πονάνε περισσότερο κι απ’ το να γεννήσεις ένα μωρό 3.200 κιλών.

⭐️Κανείς δεν μου είπε ότι ο θηλασμός ΠΟΝΑΕΙ. Πραγματικά πονάει! Κι όποιος λέει ότι δεν θα ‘πρεπε να πονάει, λέει μόνο τη μισή αλήθεια. Είναι όντως κακό σημάδι ο πόνος – όμως πρώτη φορά θα συμβεί να ρουφιούνται τόσο άγρια οι θηλές σου! Χρειάζεται μια-δυο βδομάδες για να γίνει εύκολο. Όμως –τ’ ορκίζομαι- γίνεται! Και τότε, ο άντρας σου μπορεί να σε βγάζει γλυκές φωτογραφίες που χαμογελάς κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αντί να δαγκώνεις τα χείλη σου κλαίγοντας.

⭐️Κανείς δεν μου είπε ότι ΟΛΟΙ θα έχουν μια άποψη για το μωρό σου –πώς να το ταΐσεις, πώς να το ντύσεις, πώς να το ονομάσεις, πώς να το φροντίσεις, γιατί πρέπει να το έχεις αγκαλιά μόνο 5 λεπτά για να μην κακομάθει, και οτι τώρα που το έχεις αγκαλιά 24 ώρες το 24ωρο δεν είσαι καλή μαμά… και πολλά ακόμα.

⭐️Κανείς δεν μου έδειξε έναν ευγενικό τρόπο να πω σ’ όλους αυτούς με τις απόψεις τους να σταματήσουν.

⭐️Κανείς δεν μου είπε, ότι δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. Κι αυτό περιλαμβάνει το να πηγαίνω στην τουαλέτα, να κάνω μπάνιο ή να κάνω αποτρίχωση. Ειδικά όταν μεγαλώσουν λίγο και ανακαλύψουν το ξυραφάκι σου θα τρέμεις μην το πάρουν στα κρυφά και κοπούν!

⭐️Κανείς δεν μου είπε, ότι μόλις συνηθίσεις το οτι δεν θα είσαι ποτέ μόνη, σου λείπουν ακόμη κι όταν κοιμούνται, επειδή είναι τόσο γλυκα. Τόσο γλυκά… Ω Θεέ μου, άνοιξε τα μάτια της; Πρέπει να φύγω τώρα!

⭐️Κανείς δεν μου είπε ότι τα σημάδια της εγκυμοσύνης διαρκούν πολύ καιρό… στην ουσία, είσαι έγκυος για περίπου δυο χρόνια. Σαν ελέφαντας. Γιατί τόσο χοντρή νιώθεις…

⭐️Κανείς δεν μου είπε ότι το να τρως μπισκότα και να πίνεις καφέ είναι η υγιεινή διατροφή. Γιατί δεν είναι. Όμως σε βοηθάνε να συνεχίσεις τη μέρα –οπότε, ποιος νοιάζεται;

⭐️Κανείς δεν μου είπε, ότι το να κάνω παιδι μπορεί να με κάνει να μισώ τον άντρα μου μερικές φορές. Ότι πολλές φορές απλά προτιμώ μια αγκαλιά με το μωρό μας. Ότι νιώθω συχνά πολύ αδικημένη. Κι επίσης, κανείς δεν μου είπε ότι το να τον βλέπω να παίζει/ να αγκαλιάζει/να φροντίζει το μωρό θα με έκανε να σκάω από ευτυχία. Φυσικά όμως, όχι αρκετή ευτυχία ώστε να θέλω και δεύτερο!

⭐️Κανείς δεν μου είπε, ότι ενώ ένιωθα ανίκανη για όλα αυτά και ενώ δεν ήξερα τίποτα για τη μητρότητα, τα ένστικτά μου τελικά δεν θα με απογοήτευσαν. Κάποιες μαμάδες το κάνουν να φαίνεται ευκολότερο. Το να θαυμάζω τον τρόπο τους δεν θα έπρεπε να με κάνει να αμφισβητώ τον δικό μου.

⭐️Κανείς δεν μου είπε, ότι ακόμα και εκείνες οι μαμάδες ένιωσαν τρέλα με το παιδί. Ότι θα ένιωσαν μοναξιά και φόβο και πολύ μακριά απ’ τον εαυτό τους. Κανείς δεν μου το είπε και έτσι ένιωθα ότι και εγώ δεν μπορώ να το πω πουθενά, μέχρι που μια μέρα τα είπα όλα σε μια φίλη μου και με κατάλαβε. Και τώρα τα λέω σε εσάς… Ελπίζω να καταλαβαίνετε και εσείς.

Και ΟΛΟΙ μου είπατε πως αυτά τα αισθήματα δεν θα κρατήσουν για πάντα. Ότι καμιά φορά έρχονται και θες να αρχίσεις να τρέχεις, άλλα –όπως όλοι είπατε- τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Γίνονται ευκολότερα. Θα περάσει. Και θα αξίζει τον κόπο.»

 

Close