Μήπως έχετε φαγούρα στο κεφάλι σας; Δείτε τι φταίει!

Έντονη φαγούρα και δυσφορία, ξηρότητα και νιφάδες. Είναι πιτυρίδα; Όχι απαραίτητα. Ίσως η ενοχλητική αυτή κατάσταση, να οφείλεται σε δικά μας λάθη, παραλείψεις και υπερβολές στη φροντίδα των μαλλιών που έφεραν το τριχωτό στα… όριά του.

Ακούστε το δέρμα σας

Παρόλο που η πιτυρίδα, δηλαδή η φλεγμονή που προκαλεί η παρουσία του ζυμομύκητα Malassezia είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την ενοχλητική φαγούρα που νιώθουμε στο κεφάλι και τις νιφάδες που βλέπουμε στις ρίζες των μαλλιών, δεν είναι η μόνη. Το αίσθημα κνησμού, ίσως είναι το SOS που στέλνει το δέρμα μας για να μας πει ότι κάτι του λείπει. Πράγματι, εξωγενείς παράγοντες όπως είναι οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες-έντονο ψύχος, αέρας, απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας-, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το lifestyle μας-κάπνισμα, μη ισορροπημένη διατροφή- ή η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων, αλλά και ενδογενείς, όπως είναι το στρες, οι διακυμάνσεις των ορμονών και η γήρανση, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του προστατευτικού φραγμού του τριχωτού.

Μήπως έχετε φαγούρα στο κεφάλι σας; Δείτε τι φταίει!

Αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά αποθέματα υγρασίας και η παραγωγή φυσικών ελαίων δεν επαρκούν για να διατηρήσουν το δέρμα του κεφαλιού ενυδατωμένο και υγιές, με αποτέλεσμα να εμφανίζει συμπτώματα ξηροδερμίας. Τι μπορείτε να κάνετε; Αναπληρώστε τις ελλείψεις του εντάσσοντας στο διαιτολόγιό σας τροφές με «καλά» λιπαρά (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο κλπ.) και στη ρουτίνα περιποίησης, μάσκες εντατικής ενυδάτωσης και θρέψης ειδικά σχεδιασμένες για το τριχωτό του κεφαλιού.

Μη λυπάστε το νερό

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο μοναδικός «ένοχος» για την φαγούρα που αισθανόμαστε στο κεφάλι είναι το βιαστικό, πλημμελές ξέπλυμα μετά το λούσιμο. Τα κατάλοιπα του σαμπουάν και του κοντίσιονερ ερεθίζουν το τριχωτό, επιπλέον δε ευθύνονται για τις μικροσκοπικές λευκές νιφάδες που βλέπουμε κοντά στις ρίζες και λανθασμένα τις θεωρούμε πιτυρίδα .

Μήπως έχετε φαγούρα στο κεφάλι σας; Δείτε τι φταίει!

Οι κομμωτές τονίζουν ότι το ξέβγαλμα είναι ίσως η πιο σημαντική φάση του λουσίματος -αρκεί να σκεφτούμε την ιεροτελεστία του λουτήρα στο κομμωτήριο και το πόσο ανάλαφρα και καθαρά δείχνουν τα μαλλιά μας μετά. Χρειάζεται επομένως να ξοδέψετε άφθονο νερό για να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος προϊόντος. Και βέβαια, αν θέλετε να αναζωογονήσετε πραγματικά το δέρμα του κεφαλιού και να δώσετε έξτρα λάμψη στην τρίχα, λίγο πριν ολοκληρώσετε, κρυώστε όσο αντέχετε, το νερό. Είναι μια… ψυχρολουσία που αξίζει να υποστείτε.

Αλλάξτε σαμπουάν

Όλες έχουμε την αίσθηση, όταν λουζόμαστε ότι ο πλούσιος αφρός του σαμπουάν, είναι αυτός που καθαρίζει τα μαλλιά μας. Στην πραγματικότητα όμως η αποτελεσματικότητα ενός σαμπουάν δεν εξαρτάται απαραίτητα από το πόσο αφρίζει. Μάλιστα, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι επιφανειοδραστικοί / αφριστικοί παράγοντες- ουσίες που διευκολύνουν την ανάμειξη του νερού με τα έλαια, έτσι ώστε να αφαιρούνται από το δέρμα και τα μαλλιά οι ρύποι, το σμήγμα και η σκόνη – κάνουν μεν αφρό, συγχρόνως όμως κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και ξηραίνουν υπερβολικά το δέρμα του κεφαλιού. Συγκεκριμένα, οι θειικές ενώσεις λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) και λαουρυλοθειικός αιθέρας (SLES), που περιέχουν πολλά σαμπουάν, απογυμνώνουν το δέρμα από τον όξινο προστατευτικό μανδύα του και ενδέχεται να προκαλέσουν μικροφλεγμονές και ερεθισμό (κοκκινίλα και κνησμό) στο τριχωτό, ιδιαίτερα όταν στη φόρμουλα δεν συνυπάρχουν με καταπραϋντικά συστατικά. Δοκιμάστε να λουστείτε με ένα σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο τριχωτό , κατά προτίμηση sulfate-free (χωρίς θειικές ενώσεις) και το πιο πιθανό είναι μέσα σε λίγες μέρες να υποχωρήσει η φαγούρα.

Προσέξτε τις σιλικόνες και τις ρητίνες

Τις συναντάμε σε προϊόντα styling αλλά και σε σαμπουάν, κοντίσιονερ ή serums που υπόσχονται λείανση και πειθαρχία στην τρίχα. Οι σιλικόνες είναι συνθετικές ενώσεις με πολλές και διαφορετικές ιδιότητες, γι αυτό και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα καλλυντικά – θα τις εντοπίσετε αν αναζητήσετε στη λίστα των συστατικών λέξεις που τελειώνουν σε methicone. Δεν είναι επικίνδυνες για το δέρμα -μόνο για το περιβάλλον…- γιατί δεν απορροφώνται. Όταν όμως το παρακάνουμε με τη χρήση προϊόντων μαλλιών που περιέχουν σιλικόνες, αυτές συσσωρεύονται και σχηματίζουν στην επιφάνεια του τριχωτού ένα αόρατο φιλμ το οποίο κάνει το δέρμα να ασφυκτιά. Αποτέλεσμα; τα ενεργά συστατικά των προϊόντων δεν διεισδύουν σε βάθος, η τρίχα βαραίνει και η φαγούρα… έρχεται, όταν αργούμε να λουστούμε.

Μήπως έχετε φαγούρα στο κεφάλι σας; Δείτε τι φταίει!

Το ίδιο ασφυκτικές για το δέρμα του κεφαλιού, αν δεν ξεβγαλθούν καλά, μπορούν να γίνουν και οι ρητίνες στα προϊόντα styling που δίνουν όγκο στα μαλλιά ή τονίζουν τις μπούκλες Αναζητήστε στην αγορά σαμπουάν και κοντίσιονερ που δεν περιέχουν σιλικόνες ή αν δεν θέλετε να αλλάξετε τη ρουτίνα περιποίησης και styling που ακολουθείτε, χρησιμοποιήστε μια φορά την εβδομάδα ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό. Εναλλακτικά, δοκιμάστε σαν θεραπεία, τις ειδικές ήπιες απολεπιστικές συνθέσεις για το τριχωτό -είναι εμπλουτισμένες με ένζυμα ή ΑΗΑ- που θα απαλλάξουν το δέρμα του κεφαλιού σας από τα νεκρά κύτταρα και τα συσσωρευμένα κατάλοιπα των προϊόντων.

Πηγή: skingurus.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close