Όσα δεν γνωρίζετε για το Αλτσχάιμερ !

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, και επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά, σύμφωνα με την Ένωση του Αλτσχάιμερ . Και ενώ το Αλτσχάιμερ εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους, σε αυτούς που είναι άνω των 65 ετών, δεν αποτελεί κανονικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια, και μπορεί ακόμη και να αναπτυχθεί σε εκείνους που βρίσκονται στα 40 ή και στα 50 .

Δείτε ακόμη: Το Αλτσχάιμερ είναι και κολλητική ασθένεια;

Η νόσος του εγκεφάλου εξελίσσεται με τον καιρό, και ακόμη οι γιατροί δεν έχουν θεραπεία. Το Αλτσχάιμερ είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί που διαγιγνώσκονται ζουν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια μετά τα συμπτώματά τους , τα οποία γίνονται αισθητά σε όλους τους άλλους, αν και η επιβίωση για κάποιον που έχει διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να κυμαίνεται από τέσσερα έως 20 χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες υγιεινής.

Τι προκαλεί Αλτσχάιμερ;

Οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για την ασθένεια του εγκεφάλου, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι σύνθετες αλλαγές στον εγκέφαλο έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τα συμπτώματα ακόμη γίνουν εμφανή. Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση λέει ότι η βλάβη στον εγκέφαλο ξεκινάει μια δεκαετία ή περισσότερο πριν τα προβλήματα μνήμης, σκέψης και συμπεριφοράς. Η ασθένεια σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα και του ιστούς σε όλο τον εγκέφαλο, και με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνει τον εγκέφαλο και επηρεάζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Προειδοποιητικά σημάδια

Το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλεί σταδιακή μείωση της μνήμης, της σκέψης και των συλλογικών δεξιοτήτων, σύμφωνα με την Ένωση για το Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν 10 προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε, και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικά σημάδια ή συμπτώματα, και σε διαφορετικούς βαθμούς.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, και επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά

1. Απώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινή ζωή. Μία από τις πιο κοινές μορφές απώλειας μνήμης που σχετίζεται με νόσο του Αλτσχάιμερ είναι να το άτομο να ξεχνάει τα πράγματα που έμαθε πρόσφατα, ή να ξεχνάσημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα.

2. Ο σχεδιασμός ή η επίλυση προβλημάτων αποτελεί πλέον πρόκληση για το κάθε άτομο. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να ακολουθήσει ένα άτομο μια γνωστή συνταγή ή λογαριάσει λογαριασμούς.

3. Το άτομο δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας τα γνωστά του καθήκοντα. Είτε είναι εργασία, ειτε πράγματα στο σπίτι, είτε μια αγαπημένη δραστηριότητα, το άτομο που έχει Αλτσχάιμερ συχνά δυσκολεύεται να ολοκληρώσει καθημερινές εργασίες.

4. Σύγχυση με το χρόνο ή το τόπο. Οι άνθρωποι με τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν πρόβλημα με την απομνημόνευση ημερομηνιών, χάνουν τα ίχνη τους ακόμα και το πέρασμα του χρόνου. Μερικές φορές ακόμη και ξεχνούν και το πού βρίσκονται.

5. Πρόβλημα με την αναγνώριση χώρων και την όραση. Το Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ανθρώπων να διαβάζουν, ή ακόμα και να οδηγούν ένα αυτοκίνητο, επειδή δεν μπορούν να δουν καλά ή να κρίνουν μια απόσταση σωστά.

6. Προβλήματα ανάπτυξης ομιλίας ή γραφής. Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύονται να συνομιλήσουνή μπορεί να επαναλαμβάνονται πολλές φορές. Μερικές φορές, επίσης, δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή λέξη.

7. Απώλεια της ικανότητας να εντοπίζουν τα ίχνη τους, ή να μην ξέρουν που έχουν τοποθετήσει τα πράγματα συχνά. Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να βάζουν τα αντικείμενα σε περίεργα σημεία, ή να χάνουν πράγματα και να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν που τα έβαλαν.

8. Κακή κρίση.  Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει την κρίση και τη λήψη αποφάσεων των ανθρώπων, και τους κάνει να κάνουν πράγματα τα οποία δεν θα έκαναν ποτέ πριν, όπως να δώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε ένα telemarketing.

9. Αποφεύγουν τις  κοινωνικές και εργασιακές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να σταματήσουν να πηγαίνουν στις αγαπημένες τους κοινωνικές εκδηλώσεις ή να κάνουν τα χόμπι τους, επειδή δεν θυμούνται πως γίνεται το αγαπημένο τους παιχνίδι, ή έχουν παρατηρήσει πώς έχουν αλλάξει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

10. Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα. Το Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των ανθρώπων, ακόμα και ολόκληρη την προσωπικότητά τους. Η ασθένεια τείνει να κάνει τους ανθρώπους να είναι ύποπτοι, να έχουν κατάθλιψη, ακόμα και να είναι μέσα στο άγχος.

Δείτε ακόμη: Κάντε πιο δυνατό τον εγκεφαλό σας με αυτές τις απλές ασκήσεις!

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια και τα συμπτώματα;

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια και τα συμπτώματα στον εαυτό σας, σε έναν φίλο ή σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, είναι σημαντικό να πάτε αυτό το άτομο σε έναν γιατρό αμέσως.

Θέματα έγκαιρης ανίχνευσης

Σύμφωνα με το Σύλλογο για Αλτσχάιμερ η ασθένεια του εγκεφάλου δεν μπορεί να θεραπευτεί, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση δίνει στους ασθενείς και στις οικογένειές τους κάποιες ευκαιρίες:

– Την καλύτερη ευκαιρία για να επωφεληθούν από τη θεραπεία
– Περισσότερο χρόνο για να προγραμματίσουν για το μέλλον
– Μείωση των ανησυχιών σχετικά με τα άγνωστα προβλήματα
– Πιθανή συμμετοχή σε κλινικές μελέτες φαρμάκων, βοηθώντας την έρευνα εκ των προτέρων
– Μια ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σημαντικές αποφάσεις για τη μελλοντική φροντίδα τους, τη μεταφορά, αλλά και  να αποφασίσουν για οικονομικά και νομικά θέματα.
– Χρόνο για τη δημιουργία σχέσεων με τους γιατρούς και τους συνεργάτες που θα το φροντίζουν
– Πρόσβαση στην περίθαλψη και στις υπηρεσίες υποστήριξης, έτσι ώστε οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα την ασθένεια.

Δείτε ακόμη: Νόσος Νίμαν-Πικ τύπου C: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το «παιδικό Αλτσχάιμερ»

Παρά το γεγονός οτι δεν υπάρχουν θεραπείες για το Αλτσχάιμερ, υπάρχουν θεραπείες και κλινικές δοκιμές που μπορείτε να εξετάσετε για μια πρόσθετη βοήθεια.

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close