Πώς  ένα σημαντικό ''μάθημα'' στα παιδιά μου ανατράπηκε σε μόλις μια μέρα

Ένας από τους πιο ξεκάθαρους και παροντικούς κινδύνους για τα παιδιά, είναι το κάπνισμα. Ωστόσο, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εξακολουθούν να καπνίζουν. Αυτό μιλάει για τη δύναμη της εξάρτησης – και το γεγονός ότι οι γονείς δεν μπορούν εύκολα να κρατήσουν τα παιδιά τους μακρυά από αυτό.

Σχεδόν το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που καπνίζουν άρχισαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών . Ως γονέας, πρέπει να είστε σαφής σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος, και το παιδί σας ίσως μπορεί και να σας ακούσει. Αλλά, όπως έμαθα πρόσφατα, όλη η δουλειά που θα έχετε κάνει μπορεί να αντιστραφεί αμέσως.

Δείτε ακόμη:Κάπνισμα: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το κόψετε!

Σε μια οικογενειακή συγκέντρωση πρόσφατα, τα παιδιά μου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορους συγγενείς με τους οποίους δεν είχαν ξαναπεράσει αρκετό χρόνο μαζί τους. Ένα από αυτά τα μέλη της οικογένειας, ο θείος Παύλος, είναι εκπληκτικά δημοφιλής με τα παιδιά. Είναι ένας μανιώδης καπνιστής, αλλά είναι αρκετά ειλικρινής για οτι ο εθισμός του στο τσιγάρο κάνει πραγματικά κακό.

Εκείνη τη στιγμή, η κατάσταση φαινόταν απλή. Έχουμε πει στα παιδιά ότι το κάπνισμα είναι κακό για αυτά, και φάνηκε να το έχουν καταλάβει αυτό, και ο ίδιος ο θείος Παύλος τους παρότρυνε να μείνουν μακρυά από το κάπνισμα και εφ’ όσον δεν κάπνιζε μπροστά στα παιδιά δεν είχα δώσει παραπάνω σημασία.

pws ena shmantiko mathima sta paidia m anatrapike se mai mera1 _

Δυστυχώς, υπάρχoυν πράξεις που μιλούν περισσότερο από τα ίδια τα λόγια. Μπορούμε να έχουμε πεί στα παιδιά μας για όλους τους  κινδύνους του καπνίσματος, αλλά αν μιλήσει σε αυτά για το τσιγάρο ένας πραγματικά για αυτά cool τύπος, τότε τα παιδιά  θα ψάξουν να βρούν  λόγους για τους οποίους η συμπεριφορά του καπνιστή μπορεί να είναι εντάξει σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά δεν ξεχνούν- απλά αναζητούν κενά.

Δείτε ακόμη:Η συγκλονιστική διαφήμιση που έκανε 100.000 ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα [βίντεο]

Λίγες μέρες αργότερα, ο γιος μου κρατούσε ένα κομμάτι καρότου στο στόμα του σαν να ήταν ένα τσιγάρο. Δεν πίστευα ότι ήταν κάτι στην αρχή – απλά ήμουν χαρούμενη επειδή έτρωγε τα λαχανικά του. Τότε μου είπε ότι ”φούμαρε”. Μετά από μια δεύτερη σκέψη, το μυαλό μου έκανε τη σύνδεση.

“Είναι κακό για τους περισσότερους ανθρώπους,» μου είπε, δείχνοντας ότι είχε ακούσει τις προηγούμενες συμβουλές μου για το κάπνισμα, “αλλά όχι για τα παιδιά ή για το θείο Παύλο.” Και τότε … μου ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η καρδιά μου σφίκτηκε. Ο κούλ τύπος είχε επηρεάσει ακόμη και ένα παιδί 5 ετών.

Δείτε ακόμη:Όλη η αλήθεια για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα-5 αλήθειες που δεν γνωρίζετε

Στη συνέχεια του εξήγησα ότι αυτό είναι κακό για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και του θείου Παύλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά άτομα στην οικογένειά μας του έχουν πει να  σταματήσει να καπνίζει. Μιλήσαμε για τον εθισμό, και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει. Ήταν μια καλή συζήτηση, αλλά κάλυψε μόνο το γεγονός εκείνη τη στιγμή χωρίς να μπούμε στο βάθος….

Μου φαίνεται ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε ένα μάθημα ζωής και να υποθέτουμε ότι το παιδί το κατάλαβε – θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα κάθε τόσο, γιατί υπάρχουν πάντα εξωτερικές δυνάμεις που μπορεί να αναιρέσουν όσα τους μάθατε, είτε από πρόθεση είτε και όχι.

Πηγή: babycenter

 

Close