Πόσο επικίνδυνα είναι τα έτοιμα γεύματα των σούπερ μάρκετ για την υγεία μας;

Πόσο επικίνδυνα είναι τα έτοιμα γεύματα του σούπερ μάρκετ για την υγεία μας;

Οι συσκευασμένες έτοιμες τροφές που συχνά επιλέγουμε από το σούπερ μάρκετ προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι συσκευασίες φέρουν διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες εγκαθίστανται στο αίμα μας. Τι μπορεί να μας προκαλέσει αυτό;

Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και αποφύγετε ξανά την αγορά έτοιμων γευμάτων.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα έτοιμα γεύματα των σούπερ μάρκετ για την υγεία μας;

Δείτε ακόμα Μουχλιασμένα Φαγητά: Τι θα γίνει ακριβώς αν φάτε μουχλιασμένο φαγητό 

Τα χημικά που είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) χρησιμοποιούνται ευρέως σε πλήθος προϊόντων όπως είναι τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, τα ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες υφάσματα αλλά και οι αφροί για την κατάσβεση πυρκαγιών, επειδή είναι πολύ ανθεκτικά στη φωτιά και χαρίζουν μεγάλη αντοχή στα διάφορα υλικά.

Τα συνθετικά χημικά εντοπίζονται όμως και στο έδαφος, στο νερό και στα ζώα, ενώ μελέτες σε Αμερικανούς ενηλίκους και παιδιά έχουν δείξει ότι ανιχνεύονται στην κυκλοφορία του αίματος του 97%-100% του πληθυσμού. Εκτιμάται ότι ένας από τους δρόμους μέσω του οποίαυ καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η διατροφή.

Η Δρ. Λόρελ Σάιντερ από το Ινστιτούτο Silent Spring στη Μασαχουσέτη και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 10.000 εθελοντές της μεγάλης αμερικανικής μελέτης US National Health and Nutrition Examination Survey – τα στοιχεία κάλυπταν την περίοδο 2003 ως 2014. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα αίματος, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πηγή της τροφής τους τις προηγούμενες 24 ώρες, την προηγούμενη εβδομάδα, τον προηγούμενο μήνα και το προηγούμενο έτος από τη διεξαγωγή της μελέτης.

Τα PFAS ανιχνεύθηκαν σε τρία στα τέσσερα δείγματα που ελήφθησαν στη διάρκεια της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives». Ωστόσο οι συγκεντρώσεις τους ήταν χαμηλότερες στα άτομα που έτρωγαν πιο συχνά στο σπίτι σε σύγκριση με όσα έτρωγαν έξω ή κατανάλωναν περισσότερο πρόχειρο φαγητό από delivery.

«Ένοχα» ποπ κορν

Συγκεκριμένα για κάθε 1.000 θερμίδες που λαμβάνονταν ημερησίως από φαγητό που ήταν μαγειρεμένο στο σπίτι, οι συγκεντρώσεις PFAS έπεφταν ως και κατά 5%. Τα επίπεδα PFAS ήταν ως και κατά 5% υψηλότερα για κάθε 100 θερμίδες που λαμβάνονταν από την κατανάλωση ποπ κορν που ετοιμαζόταν σε φούρνο μικροκυμάτων. Σύμφωνα με τη δρα Σάιντερ, το πιθανότερο είναι ότι τα χημικά διαρρέουν από τη συσκευασία του ποπ κορν στο ίδιο το ποπ κορν.

Από τη μελέτη δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία από την έκθεση σε PFAS, καθώς οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών για σχετικά μικρό διάστημα χρόνου, τη στιγμή που κάποια από αυτά τα χημικά μπορούν να συσσωρευθούν στο ανθρώπινο σώμα επί έτη. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι επιστημονικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η έκθεση σε PFAS μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και αύξηση του βάρους, να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα, την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε ακόμα Πέντε τροφές που τις τρώτε εντελώς λάθος και επηρεάζουν την υγεία σας! 

«Παρότι η έρευνα σχετικά με την επίδραση των PFAS στην υγεία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιστήμονες ανησυχούν ήδη σε ό,τι αφορά την έκθεση σε χαμηλές δόσεις των χημικών καθώς εντοπίζουν κινδύνους για την υγεία με έκθεση σε ολοένα και μικρότερες δόσεις» σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης και κατέληξε λέγοντας ότι η κατάργηση της χρήσης PFAS στις συσκευασίες τροφίμων (όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα πράξει πρώτη η Δανία) θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.

 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Πηγή: www.onmed.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close