Προσοχή: Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να συνδυαστούν με αναψυκτικά!

Αν και μπορεί να μην προκαλεί δυσφορία, η κατανάλωση αναψυκτικών μαζί με ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και εσωτερικές ανισορροπίες που ίσως να είναι επικίνδυνες.

Οπωσδήποτε έχετε ακούσει ότι τα αναψυκτικά δεν κάνουν καλό στην υγεία σας. Ωστόσο αρέσουν σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι συνεχίζουν να τα πίνουν παρά τις προειδοποιήσεις.

Καταναλώνουμε τροφές που, όταν συνδυάζονται με κάποιο συστατικό, μπορούν να γίνουν τοξικές ή βλαβερές για το σώμα χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν πειράζει αν συνοδέψουμε ένα βαρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα με ένα ποτήρι αναψυκτικό, όμως υπάρχουν μερικοί συνδυασμοί συστατικών με καταστροφικές συνέπειες.

Δώστε μεγάλη προσοχή στις τροφές που δεν θα πρέπει να καταναλώνετε μαζί με αναψυκτικά:

Γάλα
Ποιος θα σκεφτόταν να πιει γάλα με αναψυκτικό; Φυσικά δεν μιλάμε για το συνδυασμό των δύο ροφημάτων στο ίδιο ποτήρι ή για την κατανάλωσή τους την ίδια στιγμή. Όμως υπάρχουν συνταγές γλυκών και αλμυρών φαγητών που περιέχουν γάλα.

Για παράδειγμα, μερικά γλυκίσματα και κέικ περιέχουν κρέμα. Όταν οι τροφές αυτές φτάνουν στο στομάχι, ο συνδυασμός της σόδας και του γάλακτος παράγει μεγάλη οξύτητα, με αποτέλεσμα στομαχικές κράμπες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσπεψία.

Καφές
Και πάλι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά όπως Κόκα Κόλα μαζί με τον καφέ τους. Ωστόσο πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορεί να πιουν το πρώτο ρόφημα μαζί με το κύριο γεύμα τους και το δεύτερο μαζί με το επιδόρπιο.

Και τα δύο ροφήματα περιέχουν υψηλές δόσεις καφεΐνης, επομένως δεν συνιστάται να πίνετε αναψυκτικά μαζί με το βραδινό σας, επειδή αυτό θα προκαλέσει αϋπνία, εφιάλτες ή προβλήματα ύπνου.

Επιπλέον, όταν τα δύο αυτά ροφήματα φτάσουν στο στομάχι, ο συνδυασμός τους θα προκαλέσει ένα είδος αφρώδους υγρού που είναι ιδιαίτερα όξινο. Συνεπώς θα βρίσκεστε σε εγρήγορση και θα αισθάνεστε ευφορία, αλλά μπορεί επίσης να έχετε στομαχικές κράμπες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας.

Γλυκά αρτοσκευάσματα
Στα πάρτι, μερικοί άνθρωποι συνήθως τρώνε γλυκά αρτοσκευάσματα. Αν προσθέσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στα αναψυκτικά σε αυτό το είδος τροφής, το αποτέλεσμα είναι μια επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για ανακοπή καρδιάς.

Θα βρίσκεστε επίσης σε εγρήγορση λόγω της ποσότητας της ζάχαρης στο σώμα σας. Επομένως, μη συνδυάζετε τα γλυκά αρτοσκευάσματα με αναψυκτικά, όσο κι αν τα απολαμβάνετε τα Χριστούγεννα ή στα πάρτι.

Πικάντικες τροφές
Τα πικάντικα συστατικά ή τα μπαχαρικά, όπως το τσίλι, το κύμινο ή το κάρυ, προσθέτουν γεύση στα γεύματά σας, όταν όμως μπαίνουν στο σώμα σας, αυξάνουν αυτόματα τη θερμοκρασία (έτσι θέλετε αμέσως να πιείτε κάτι).

Πριν επιλέξετε να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, ξανασκεφτείτε το.

Τα αναψυκτικά μετατρέπονται σε θειικό οξύ σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, αν νομίζουμε ότι πίνοντας ένα ποτήρι αναψυκτικό θα σβήσουμε τη δίψα μας ή θα μειώσουμε τη θερμότητα στο στομάχι μας, κάνουμε λάθος. Αντί αυτού, αυτό που θα συμβεί είναι μια αύξηση της ποσότητας των οξέων στο στομάχι.

Καραμέλες μέντας
Κάντε ένα τεστ. Βάλτε μια καραμέλα μέντας σε ένα ποτήρι, έπειτα ρίξτε από πάνω λίγο αναψυκτικό τύπου κόλα και περιμένετε την αντίδραση. Θα δείτε ότι μοιάζει με μικρή έκρηξη! Αυτό οφείλεται στην αναβράζουσα δράση της καραμέλας μέντας και στις φυσαλίδες του αναψυκτικού.

Φανταστείτε στη συνέχεια τι γίνεται μέσα στο σώμα μας αν τα καταναλώσουμε μαζί. Δεν θα πρέπει καν να δοκιμάσετε, επειδή ο πόνος θα είναι ανυπόφορος και η εσωτερική αντίδραση θα μπορούσε να αποδεχτεί επικίνδυνη.

Πηγή: meygeia.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close