Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας πριν πάτε για ύπνο...Το γιατί θα σας σοκάρει..

Μήπως είσαι και εσύ από τους ανθρώπους που περνάνε αρκετό χρόνο το βράδυ στο κινητό τους πριν πέσουν για ύπνο; Το να μιλάτε με φίλους ,να παίζετε  λίγο candy crush και να ρίχνετε  μια γρήγορη ματιά στις προβλέψεις του καιρού για την επόμενη μέρα είναι κάτι που σας φαίνεται φυσιολογικό και ασφαλή έτσι δεν είναι; Ωστόσο, όσο αυξάνεται η χρήση των smartphones, τόσο αυξάνονται και οι έρευνες πάνω σε αυτά και τα αποτελέσματα τους δεν δείχνουν καλά για το σώμα μας. Η ακτινοβολία των κινητών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για το οποίο μιλάνε πολλοί, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που πρέπει να μας ανησυχεί. Το “μπλε φως” που παράγουν τα κινητά έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε ακόμη: 5 είδη πονοκεφάλων και πως να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από αυτούς!

“Είναι μέρος του πλήρους φάσματος του φωτός, το οποίο σημαίνει ότι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό με το φως του ήλιου καθημερινά. Ωστόσο, η νυχτερινή έκθεση σε αυτό το φως, το οποίο παράγεται σε υψηλά επίπεδα από τα smartphone, τα τάμπλετ, τα λάπτοπ και άλλες συσκευές με οθόνη LED, μπορεί να καταστρέψει την όρασή μας. Επίσης, καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, κάτι το οποίο διαταράσσει τον ύπνο”

Η χρήση των smartphones κατά την διάρκεια της νύχτας έχει συνδεθεί με τα τρία παρακάτω σοβαρά προβλήματα:

1. ) Βλάβη στα μάτια

Η έκθεση στο “μπλε φως” την νύχτα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να καταστρέψει τον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η απώλεια της κεντρικής όρασης ή της ικανότητας να δείτε τι βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας πριν πάτε για ύπνο...Το γιατί θα σας σοκάρει..

Και η εμφάνιση καταρράκτη μπορεί επίσης να συνδεθεί με την έκθεση σας στο ”μπλε φως”. Ένας γιατρός έχει συναντήσει 35άχρονους με θολά, από καταρράκτη μάτια όμοια με αυτά 75άχρονων. Ο γιατρός πιστεύει ότι η χρήση smartphone είναι η ρίζα του προβλήματος, αλλά περισσότερη είναι ανάγκη να γίνει περισσότερη έρευνα.

Δείτε ακόμη: ΣΟΚ! Δείτε τι θα πάθετε αν κοιτάξετε τα μάτια του άλλου για δέκα λεπτά

2.) Απώλεια ύπνου

Όπως αναφέραμε παραπάνω,το  «μπλε φως» διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης . Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου του σώματος. Χωρίς να υπάρχει σωστή ρύθμιση του κύκλου του ύπνου, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε. Η έλλειψη ύπνου ή ο λοξός κύκλος ύπνου συσχετίζονται με ένα σωρό θέματα υγείας .

Μερικά από αυτά είναι:

  • Καρδιακές παθήσεις και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Πιο αργά αντανακλαστικά
  • Προβλήματα ανάκλησης μνήμης
  • Κατάθλιψη
  • Γηρασμένο δέρμα
  • Αύξηση βάρους

Το “μπλε φως” που παράγουν τα κινητά έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας.

3.)  Υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο

Η μεγάλη ποσότητα φωτός τη νύχτα εκτός οτι δημιουργεί πολλά προβλήματα ύπνου έχει συνδεθεί και με ένα υψηλό ποσοστό εμφάνισης καρκίνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Η μελατονίνη, καταστέλλεται από το “μπλε φως”, είναι επίσης μια αντιοξειδωτική ουσία και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη φυσική πάλη του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Βασικά, η μελατονίνη βοηθά τη καταπολέμηση του καρκίνου του σώματος και το «μπλε φως» μειώνει την παραγωγή της. Η διατάραξη της παραγωγής της μελατονίνης για μια φορά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για ώρες το βράδυ πριν πέσουν για ύπνο. Έτσι με τον καιρό συσσωρεύεται και δημιουργούνται τα παραπάνω προβλήματα.

Δείτε ακόμη: 8 πράγματα που προσπαθούν να σας πουν τα μάτια σας για την υγεία σας

Για να μάθετε περισσότερα για το πώς η χρήση του smartphone επηρεάζει το σώμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το καταπληκτικό ενημερωτικό διάγραμμα από το Tech Insider .

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας πριν πάτε για ύπνο...Το γιατί θα σας σοκάρει..

Υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί να αφαιρέσει το ”μπλε φως” από το κινητό σας και να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε έτσι με ασφάλεια τη νύχτα. Δείτε τη παρακάτω:

 

Πηγή: davidwolfe.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close