8 πράγματα που προσπαθούν να σας πουν τα μάτια σας για την υγεία σας

Ένα παλιό ρητό υποστηρίζει ότι τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής. Κανείς δεν ξέρει από πού προήλθε αυτή η φράση , αλλά παρ ‘όλα αυτά σήμερα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα μάτια μας μπορούν να μας πούν πολλά για εμάς καθώς και να μας δείξουν την  κατάσταση της υγείας μας.

  • Μόνιμο κριθαράκι στο μάτι
matia1_photo credit:freepik

Εάν είχατε ποτέ κριθαράκι, ξέρετε τον πόνο και τον ερεθισμό που προκαλεί. Το εξόγκωμα στο βλέφαρο φαίνεται να οφείλεται στους μπλοκαρισμένους σμηγματογόνους αδένες  και συνήθως φεύγει μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά μπορεί και να εξακολουθεί να υπάρχει, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.
Εάν το κριθαράκι στο μάτι σας, βγαίνει συχνά ή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποτελεί  σύμπτωμα καρκινώματος του σμηγματογόνου αδένα. Εάν παρατηρήσετε ότι δεν επουλώνεται ή εμφανίζεται στην ίδια θέση, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Δείτε ακόμη: Άνοιγμα τρίτου ματιού! Τι κινδύνους κρύβει;;;

  • Απώλεια φρυδιών
matia2_photo credit:freepik

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απώλεια φρυδιών: η γήρανση, το άγχος, ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Γυροειδής αλωπεκία, ή τοπική φαλάκρα, μπορεί να είναι άλλος ένας λόγος, αν και επηρεάζει όχι περισσότερο από 0,1% του πληθυσμού.

Μια πιο πιθανή αιτία για την απώλεια των φρυδιών είναι ο υποθυρεοειδισμός – μια οξεία έλλειψη των ορμονών του θυρεοειδούς, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Έτσι, αν τα μαλλιά σας είναι λεπτά, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να ελέγξετε την κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα σας.

σήμερα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα μάτια μας μπορούν να μας πούν πολλά για εμάς καθώς και να μας δείξουν την κατάσταση της υγείας μας

  • Θολή όραση
matia3_photo credit:freepik

Πολλοί από εμάς περνούν ώρες στον υπολογιστή στο σπίτι ή στην εργασία, το οποίο προκαλεί κάψιμο στα μάτια ή θολή όραση. Σήμερα η κατάσταση αυτή συμβαίνει τόσο συχνά όπου υπάρχει ένας ειδικός όρος στην ιατρική που περιγράφει τα προβλήματα όρασης που συνδέονται με την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου ή της χρήσης e-book: “η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών” ή ” Σύνδρομο ξηροφθαλμίας” Αν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα, συζητήσετε με το γιατρό σας τους τρόπους για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

  • Τυφλά σημεία
matia4_photo credit:firestock

Είναι πάντα τρομακτικό να παρατηρήσετε ένα τυφλό σημείο στο οπτικό σας πεδίο. Αυτό μπορεί πολύ συχνά να συνοδεύεται με ημικρανία, ειδικά αν η εικόνα που βλέπετε συνοδεύεται από αφρώδη τελείες ή κυματιστές γραμμές. Συνήθως, τα τυφλά σημεία πάνε μαζί με τους πονοκεφάλους.
Εάν αυτά τα συμπτώματα σας θυμίζουν κάτι, καλέστε τον γιατρό σας για να μάθετε από τι προκαλείται αυτό το πρόβλημα.

  • Διογκωμένα μάτια
matia5_photo credit:freepik

Έχουμε όλοι νιώσει κάποιες φορές τα μάτια μας να μας προδίδουν. Τα τρίβετε ή ανοιγοκλείνετε αρκετές φορές, και και μετά νιώθετε οτι τα πράγματα έρχονται στο φυσιολογικό τους. Αλλά αν αισθάνεστε συνεχώς αυτό το σύμπτωμα στα μάτια σας, μπορεί να είναι σύμπτωμα του θυρεοειδούς ή επικίνδυνης ασθένειας των ματιών. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτι ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος.

Δείτε ακόμη: Γιατί τα μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια;

Οι δυσκολίες στο κλείσιμο των ματιών είναι ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να κάνει τα μάτια φαίνονται να διογκώνεται. Αυτό συμβαίνει στο 30% των περιπτώσεων, οπότε αν δείτε κάτι τέτοιο, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

  • Κίτρινο άσπρα μάτια
matia6_photo credit:freepik

Κάθε μέρα ξοδεύουμε χρόνο κοιτάζοντας στον καθρέφτη, γι ‘αυτό είναι απίθανο να μην δούμε αυτό το πρόβλημα.

Τόσο οι ενήλικες όσο και τα νεογνά με υπανάπτυκτες ηπατικές λειτουργίες μπορεί να αντιμετωπίσουν ίκτερο. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με την κατάσταση που βρίσκονται τόσο η χοληδόχος κύστη όσο και οι χοληδόχοι οδοί . Έτσι, αν δείτε το λευκό χρώμα που έχουν τα μάτια σας να γίνεται κίτρινο, μην το αγνοήσετε – βιαστείτε για να βρείτε την αιτία.

  • Συννεφιασμένη όραση με διαβήτη
matia7_photo credit:depositphotos

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία τους, και ιδιαίτερη προσοχή και στην όραση τους. Αν η όραση τους είναι θολή ”συννεφιασμένη”, το πρόβλημα αυτό ονομάζεται  διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – μια κατάσταση που προκαλείται από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή ιστό. Μπορεί να είναι ο λόγος της “θολής” όρασης. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Δείτε ακόμη: Κηλίδες στα μάτια;Δείτε τι μπορεί να σημαίνουν

  • Μειωμένη ή θολή όραση , απώλεια όρασης
matia8_photo credit: depositphotos

Οποιαδήποτε αλλαγή στην όραση είναι ένα καμπανάκι συναγερμού που απαιτεί άμεση απάντηση. Και αν παρατηρήσετε την όραση σας ξαφνικά να μειώνεται ,ή να θολώνετε, ή ακόμα και να εξαφανίζονται στιγμιαία τα πράγματα γύρω σας, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, διότι αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά τα πρώτα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: brightside.me

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close