Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!
Δευτέρα
Πέννες “Αλλ Φόρνο”
300 γρ.πέννες βρασμένες αλ ντεντε σε αλατισμένο νερό και σουρωμένες
1 λίτρο γάλα
3 κ.σ κοφτές φυτικό λίπος ή μαργαρίνη ή βουτυρο
3 κ.σ αλεύρι
300 γρ τυρί φέτα χοντροτριμμένη
100 γρ.γραβιέρα τριμμένη
50γρ. μπλε τυρί ”ροκφόρ” σε κομματάκια (προαιρετικά)
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
(αλάτι μη βάλετε στη μπεσαμέλ δοκιμάστε πρώτα!)
πάπρικα γλυκιά σκόνη
-Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το φυτικό λίπος και το αλεύρι και ανακατεύω για 2-3 λεπτά.Προσθέτω το γάλα και όταν δέσει σε αραιή μπεσαμέλ προσθέτω πιπέρι,μοσχοκάρυδο και τα τυριά.
Ρίχνω και τις πέννες μέσα και ανακατεύω.Αδειάζω το μίγμα σε ένα μέτριο λαδωμένο πυρέξ,αν θέλω ρίχνω και από πάνω λίγα τυριά,πασπαλίζω με την πάπρικα και ψήνω στους 180 για 30 λεπτά να ροδοκοκκινήσει!
Τρίτη
Πολίτικοι λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά
Υλικά:
2 – 3 μεγάλα κρεμμύδια
300γρ. ρύζι αναποφλοίωτο (μουσκεμένο από το βράδυ σε νερό)
100γρ. μαύρες σταφίδες
70γρ. κουκουνάρι
1 – 2 κουταλιές γλυκού κανέλα
1 ποτηράκι κρασί
Χυμός από 2 λεμόνια
1 μάτσο άνηθος
1 μάτσο μαϊντανός
1 φλιτζάνι λάδι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τα (ψιλοκομμένα) καρότα και κρεμμύδια, το ρύζι, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το κρασί, την κανέλα, τον άνηθο, το μαϊντανό και το λάδι.
Τυλίγουμε με τη γέμιση φύλλα λάχανου ή μαρουλιού ή κληματόφυλλα ζεματισμένα. Τα βράζουμε με ζωμό λαχανικών, το χυμό των λεμονιών και ένα γυάλινο πιάτο από πάνω για να μην ξετυλιχθούν.
Πήζουμε το ζωμό με κορν – φλάουρ, προσθέτουμε (αν μας αρέσει) και λίγο γιαούρτι και τον ξαναρίχνουμε στο φαγητό.
Με την ίδια γέμιση μπορούμε να γεμίσουμε και κολοκυθοκορφάδες.
Τετάρτη
Ψάρι με σέλινο
Καθαρίζουμε το ψάρι, το κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σέλινο. Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια τη σελινόριζα
Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια της σελινόριζας και το σέλινο.
Από πάνω αραδιάζουμε τις φέτες του ψαριού τη μια δίπλα στην άλλη.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Αν χρειαστεί ρίχνουμε 1-2 κουταλιές νερό.
Τότε, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, για 5-6 λεπτά.
Σερβίρουμε το ψάρι με το σέλινο με το ζουμάκι του και καλή μας όρεξη! Αν θέλουμε συνοδεύουμε με κάποια σάλτσα βινεγκρετ.
Πέμπτη
Κανελόνια με κοτόπουλο
Υλικά
1 συσκευασία κανελόνια (από αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο)
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (από στήθος) ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά ελαιόλαδο
250 γρ. τυρί κρέμα
1 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
2 κουτιά κονκασέ
Αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
6 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι
2 φλ. τσαγιού γάλα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την σάλτσα ντομάτα, μαραίνοντας το κρεμμύδι και προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Την σιγοβράζετε μέχρι να πυκνώσει καλά.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και βράζετε να εξατμιστεί το κρασί.
Λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, μαγειρεύετε για λίγο και προσθέτετε το γάλα. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την μισή μπεσαμέλ στο κοτόπουλο. Προσθέτετε επίσης στο κοτόπουλο τη μισή σάλτσα ντομάτας και το τυρί κρέμα. Ανακατεύετε καλά. Απλώνετε την λίγη σάλτσα ντομάτα σε ένα ταψάκι. Γεμίζετε τα κανελόνια και τα βάζετε στο ταψάκι. Ρίχνετε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα και την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με την γραβιέρα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 3ο λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, αφήνετε άλλα 5 λεπτά και βγάζετε από το φούρνο. Σερβίρετε ζεστά.
Παρασκευή
Ρεβίθια στη γάστρα
Υλικά
250 γραμ. – 300 γραμ. ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε κομματάκια
Λίγη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
λάδι
Οδηγίες
Βάζουμε τα ρεβίθια, από το προηγούμενο βράδυ, στο νερό με σόδα να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα, τα βράζουμε στη χύτρα περίπου 40 λεπτά και τα σουρώνουμε. Αν έχουμε βάλει ρεβίθια με το φλοιό τους, τα τρίβουμε να φύγει όσο γίνεται.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, με την πιπεριά, να μαλακώσουν και προσθέτουμε το σκόρδο, λιωμένο, μαζί με το καρότο. Σβήνουμε με τη ντομάτα, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και τ’ αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Στο τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό.
Απλώνουμε τα ρεβίθια σε μια γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με σκέπασμα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα λαχανικών που ετοιμάσαμε. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170ο C για 2 ώρες περίπου.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος ψησίματος, ξεσκεπάζουμε να πάρει λίγο χρώμα.
Σάββατο
Καλαμαράκια με κρητική γραβιέρα
Υλικά
- 1 κιλό καλαμαράκια μικρά ή κομμένα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
- 1 ποτηράκι ούζο
- 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 300 γρ. κρητική γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Στραγγίζουμε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Σβήνουμε με το ούζο, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα καλαμαράκια να ψηθούν για 15 λεπτά. (προσοχή μην παραψηθούν και σκληρύνουν)
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το βασιλικό, πιπέρι και το τυρί και σκεπάζουμε για λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Συνοδέψτε με ρύζι ή πατατοσαλάτα
Κυριακή
Μπιφτέκια γεμιστά με φέτα,πιπεριά και ντομάτα
για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 μεγάλα τριμμένα κρεμμύδια
- 1 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά
- 2 αυγα
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1 1/2 κ.σ ρίγανη
- Αλάτι-πιπέρι
- 1 κουτάκι σόδα
- Ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
- 2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
- 250γρ φέτα τριμμένη
- πιπέρι
- ρίγανη
- Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 10-12 κομμάτια.Παίρνουμε ενα ενα το κάνουμε μπάλα,το βάζουμε πάνω σε ενα κομμάτι λαδόκολλα και με το χέρι μας το πατάμε μέχρι να λεπτύνει αρκετά(όσο ένα πιάτο πάστας)
- Στο κέντρο βάζουμε λίγο γέμιση και διπλώνουμε το χαρτί ώστε να ενωθούν οι δυο άκρες(σαν καλτσόνε)
- Αφαιρούμε το χαρτί, πατάμε τον κιμά γυρω γυρω να κλείσει καλά,του δίορθώνουμε λίγο το σχήμα και το τοποθετούμε το μπιφτέκι σε μια λαμαρίνα,αφού πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα
- Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα μπιφτέκια
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς,για 40 λεπτά περίπου
Συνοδέψτε με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές.
Οι πίτες της εβδομάδας
Γρήγορη ζυμαρόπιτα με γιαούρτι
Υλικά
- Γιαούρτι 1 κεσεδάκι μικρό
- Νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- Αυγά 3 τεμ
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 13-14 κουταλιές της σούπας
- Τυρί φέτα 100 γρ τριμμένη ( ή άλλο πικάντικο τυρί)
- Αλάτι – πιπέρι
- Μαργαρίνη 1 κουτάλι της σούπας σε μικρά κομμάτια
- Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
Οδηγίες
Βάζουμε το ελαιόλαδο στη λαμαρίνα του φούρνου και τη βάζουμε στο φούρνο να κάψει το λάδι στους 200 βαθμούς. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την φέτα και την μαργαρίνη, ενώ το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό (δεν θέλουμε να είναι σφικτός). Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο κι αδειάζουμε πάνω στο καυτό λάδι το χυλό μας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα κομματάκια μαργαρίνης σε διάσπαρτα σημεία. Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, την κόβουμε κι είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.
Ρολό με κιμά και φύλλο
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας
½ κιλό κιμάς
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μουστάρδα
150γρ σκληρό τυρί κιτρινο
4-5 καρότα βρασμένα
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες μαζί με λίγο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 αυγό
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
½ κουταλάκι δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάστε τον κιμά
Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το δυόσμο, τη ρίγανη, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το αυγό.
Προσθέστε τη φρυγανιά σιγά σιγά, ώστε να βάλετε όση χρειάζεται χωρίς να σφίξει πολύ το μίγμα.
Ζυμώστε καλά και για αρκετή ώρα ώστε να αφρατέψει το μίγμα.
Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε ώστε τα μυρωδικά να αρωματίσουν τον κιμά ,καλύτερα φτιάξτε τον κιμά από το προηγούμενο βράδυ.
Απλώστε το φύλλο σφολιάτας σε ένα πάγκο και αλείψτε το με τη μουστάρδα.
Απλώστε στο κέντρο του (αφήνοντας τις άκρες χωρίς κιμά) το μισό μίγμα κιμά.
Βάλτε πάνω από τον κιμά το σκληρό τυρί και τα καρότα που θα έχετε κόψει σε μπαστουνάκια, κι από πάνω τοποθετήστε τον άλλο μισό κιμά.
Προσπαθήστε να δώσετε με τα χέρια σας στον κιμά σχήμα από ρολό και στη συνέχεια τυλίξτε τον με τη σφολιάτα.
Αλείψτε τη σφολιάτα με 1 αυγό που θα έχετε χτυπήσει και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε την πίτα σας αρχικά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-40 λεπτά, και συνεχίστε για άλλα 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς, χωρίς το αλουμινόχαρτο, μέχρι να ροδίσει το φύλλο
Τα γλυκά της εβδομάδας
Ρολό μαρέγκας με κεράσια
Υλικά
Για τη γέμιση
- 4 κρόκους αυγών
- 4 κουτ. σουπ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ
- 1 1/4 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
- 3 φλιτζάνια κεράσια
Για τη μαρέγκα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 3 κουτ. σουπ. φιλέ αμυγδάλου
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 ασπράδια αυγών
Για το σερβίρισμα
- 3 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
- 2 κουτ.γλυκ. γλυκό του κουταλιού κεράσι
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την κρέμα. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη για λίγα λεπτά με τον αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αλεύρι και το κορνφλάουρ και ανακατεύετε καλά. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να βράσει αναφέρει. Ρίχνετε το γάλα στο μείγμα των αυγών και χτυπάτε καλά με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, και το βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρετε την κατσαρόλα σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην πιάσει κρούστα, και την αφήνετε να κρυώσει.
4. Χτυπάτε την κρέμα με ένα αυγοδάρτη να αφρατέψε. Στη συνέχεια με μια σπάτουλα σιλικόνης την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια της μαρέγκας. Πλένετε, καθαρίζετε, στραγγίζετε και κόβετε τα κεράσια στη μέση και τα αραδιάζετε σε όλη την επιφάνεια της μαρέγκας.
5. Πιάνετε με τα χέρια τη μια άκρη από το αντικολλητικό χαρτί με τη μαρέγκα και ρολάρετε απαλά. Τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και βάζετε το ρολό στην κατάψυξη για 1 ώρα να παγώσει. Βγάζετε το ρολό από το ψυγείο. Το αφήνετε το για 15 λεπτά να ξεπαγώσει, ξετυλίγετε το αλουμινόχαρτο και μεταφέρετε το ρολό σε μια πιατέλα. Πασπαλίζετε στο τέλος με ζάχαρη άχνη, στολίζετε με το γλυκό κουταλιού και σερβίρετε.mirsini
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό
Ένα φλιτζάνι ηλιέλαιο
4 φλιτζάνια ζάχαρη
Μια κουταλιά της σούπας κουκουνάρια
750 γραμμάρια γάλα
2 κουταλιές βούτυρο
Παγωτό της αρεσκείας σας αλλά κατά προτίμηση καϊμάκι
Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες!
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις