Πέρα από τη σπανακόπιτα

Πέρα από τη σπανακόπιτα

Η σπανακόπιτα είναι εξαιρετική όταν γίνεται σωστά, με σπιτικό φύλλο και πολλά φρέσκα μυρωδικά. Εγώ σήμερα, πάντως, προτείνω άλλα φαγητά με σπανάκι -κλασικά και ασυνήθιστα- που ελπίζω να σας εμπνεύσουν για να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές, χρησιμοποιώντας αυτό το υπέροχο χόρτο που είναι και υγιεινό…



Λαζάνια ελαφρά με σπανάκι
Πέρα από τη σπανακόπιτα
ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΥΖΗΘΡΑ-ΣΠΑΝΑΚΙ: 
*1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο  
*300 γρ. σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και καλά στεγνωμένο 
*4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
*2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ:
*1 πακέτο λαζάνια (φύλλα πάστα) που δεν χρειάζονται βράσιμο 
*μείγμα μυζήθρα με σπανάκι (δείτε πιο πάνω) 
*1 1/4 φλιτζάνι γάλα 
*200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 
*1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
*1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η γέμιση σπανάκι-μυζήθρα: 
Σε τηγάνι και χαμηλή φωτιά βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας πότε πότε να μαλακώσουν. Προσθέστε το σπανάκι, ανακατέψτε καλά και σιγοβράστε το σκεπασμένο, ανακατεύοντας τα πάνω-κάτω μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και λιώστε το στο μπλέντερ. Προσθέστε τη μυζήθρα και δουλέψτε να πάρετε κρεμώδη πολτό.
Η μπεσαμέλ: 
Διαλύστε, ανακατεύοντας με σύρμα το αλεύρι στο κρύο γάλα, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και βράστε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δέσει. Βγάλτε από τη φωτιά αμέσως.
Τα λαζάνια: 
Απλώστε λεπτή στρώση μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού -κατά προτίμηση πυρίμαχο, πήλινο ή γυάλινο- και βάλτε πάνω μια στρώση λαζάνια. Απλώστε πάνω μια στρώση από τη γέμιση και λίγη ακόμη μπεσαμέλ. Επαναλάβατε 5-7 φορές, ανάλογα με το σκεύος που έχετε διαλέξει. Φροντίστε να τελειώσετε από πάνω με μια καλή στρώση μπεσαμέλ, για να σκεπαστεί καλά όλο το φαγητό. (Μέχρι αυτό το σημείο μπορείτε να έχετε έτοιμο το φαγητό 2-3 ώρες πριν, και να το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.) Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Πασπαλίστε με την παρμεζάνα και ψήστε 25-30 λεπτά, να τσιτσιρίζει και να ροδίσει από πάνω. Αφήστε 10-15 λεπτά και κατόπιν κόψτε για να σερβίρετε.

Σπανάκι με μπέικον και σκόρδο, σε σάντουιτς
Γίνεται και συνοδευτικό για ψητά κρέατα και πουλερικά, αλλά και βάση για να ψήσετε πάνω του αβγά μάτια.
Για 4 άτομα
Πέρα από τη σπανακόπιτα
ΥΛΙΚΑ
*1 1/2 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, με κομμένα τα χοντρά κοτσάνια 
*3 χοντρές φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λουρίδες 
*ελαιόλαδο 
*1 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
*3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
*1/2 -1 κουτ. γλυκού μπούκοβο ή ξερό κόκκινο πιπέρι (κατά βούληση) 
*1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί 
*1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή κότας 
*1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο *½ φλιτζάνι σταφίδες 
*1 φλιτζάνι κουκουνάρι, καβουρντισμένο 
*1 1/2 φλιτζάνι κατίκι ή στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά) 
*αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
*4 ατομικά ψωμάκια ολικής, τσιαμπάτα ή φέτες ολικής για σάντουιτς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε το σπανάκι και χωρίς να το πολυστραγγίσετε, κόψτε σε λουρίδες περίπου 2 εκ. Σε απλωτή μεγάλη κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι βάλτε το μπέικον, 2-3 κουταλιές λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρετε 4-5 λεπτά, να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μισό λεπτό. Προσθέστε τα φύλλα σπανάκι λίγα λίγα και ανακατέψτε να μαραθούν, προσθέτοντας κι άλλα καθώς μένει χώρος στην κατσαρόλα.
Οταν βάλετε όλα τα χόρτα και μαραθούν, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι, το κρασί και 1/2 φλιτζάνι ζωμό, χαμηλώνοντας τη φωτιά καθώς αρχίζει να βράζει. Σκεπάστε και σιγοβράστε 10 λεπτά, μόλις να μαλακώσουν τα χόρτα. Προσθέστε τις σταφίδες και βράστε 1-2 λεπτά. Στο τέλος, πρέπει να υπάρχει ελάχιστη σάλτσα με τα χόρτα. Αν έχει περισσότερη, ανεβάστε τη φωτιά, να εξατμιστεί. Βάλτε αλάτι, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, με επιπλέον πιπέρι, αν χρειάζεται. Αν θέλετε, απλώστε κατίκι ή στραγγιστό γιαούρτι στο ψωμί και μοιράστε το μίγμα σπανάκι, πασπαλίζοντας με το κουκουνάρι. Σερβίρετε τα σάντουιτς ζεστά.
Ρολά σπανάκι με καπνιστό τυρί σε κανταΐφι
Πέρα από τη σπανακόπιτα
*1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, με κομμένα τα χοντρά κοτσάνια 
*ελαιόλαδο 
*4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
*300 γρ. Μετσοβόνε ή καπνιστό Reggato, χοντροτριμμένο 
*1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι ξεπαγωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε το σπανάκι και, χωρίς να το πολυστραγγίσετε, κόψτε σε λουρίδες περίπου 2 εκ. Σε απλωτή μεγάλη κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά βάλτε το λάδι και το σκόρδο. Προσθέστε τα φύλλα σπανάκι λίγα λίγα και ανακατέψτε να μαραθούν, προσθέτοντας κι άλλα καθώς μένει χώρος στην κατσαρόλα. Οταν βάλετε όλα τα χόρτα και μαραθούν, προσθέστε το πιπέρι. Δυναμώστε τη φωτιά να στεγνώσουν τα χόρτα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC. Ανοίξτε το κανταΐφι και χωρίστε στα δύο. Βρέξτε με ελαιόλαδο και με τα δάχτυλα ανακατώστε να πάει παντού. Βάλτε το μισό σε επιφάνεια εργασίας να σχηματίσετε παραλληλόγραμμο. Βάλτε πάνω στο κανταΐφι το μισό σπανάκι και το μισό από το τυρί. Γυρίστε σε ρολό, πιέζοντας να κλείσετε μέσα στο κανταΐφι τη γέμιση. Τοποθετήστε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο, με την ένωση προς τα κάτω. Φτιάξτε ένα ακόμη ρολό με το υπόλοιπο κανταΐφι, σπανάκι και τυρί. Ψήστε 20′ ή περισσότερο, να ροδίσει το κανταΐφι. Αφήστε να κρυώσει λίγο, και κατόπιν κόψτε ροδέλες για να σερβίρετε.
Βιετναμέζικη κοτόσουπα με σπανάκι
Πέρα από τη σπανακόπιτα
*8 φλιτζάνια ζωμός κότας 
*2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ 
*3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
*2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, με το κόκαλο 
*1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου κόλιαντρου (ή μαϊντανός) 
*1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμος
*2-3 κινέζικα ξερά μανιτάρια, μουσκεμένα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά 
*1/2 κιλό φύλλα σπανάκι 
*2-3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα βάλτε το ζωμό να βράσει, μαζί με το τζίντζερ, το σκόρδο και το κοτόπουλο. Προσθέστε το κόλιαντρο και το δυόσμο, κρατώντας μερικά φύλλα και από τα δυο για στόλισμα. Οταν βράσει το κοτόπουλο, σε 30 λεπτά, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάλτε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και αφήστε το να κρυώσει. Ξεκοκαλίστε το και κόψτε το κρέας σε λουρίδες. Βάλτε στο ζωμό τα μανιτάρια, αφού τα στραγγίξετε, πετάξτε το κοτσάνι και κόψτε τα σε μικρές φέτες, καθώς και το σπανάκι. Σιγοβράστε για 1-2 λεπτά. Σερβίρετε σε μπολ το κοτόπουλο, βάλτε κρεμμυδάκι και αδειάστε από πάνω το ζωμό. Πασπαλίστε με τα αρωματικά χορταράκια που κρατήσατε και σερβίρετε τη σούπα.

www.enet.gr/

Close