Μουσακάς τούρτα για μπουφε!Συνταγή βήμα βήμα

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΤΟΥΡΤΑ ΓΙΑ ΜΠΟΥΦΕ

Μουσακάς …από τα δημοφιλέστερα πιάτα της Ελληνική κουζίνας. Πιάτο μοναδικό ,παραδοσιακό αλλά και διαχρονικό αγαπητό από όλους.
Ιδανικός και σαν τούρτα για να στολίσει έναν μπουφέ ή ένα γιορτινό τραπέζι.
Το σκεφτήκατε; Σκεφτήκατε μια τούρτα μουσακά για το μπουφέ σας ή το γιορτινό σας τραπέζι;
Σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε να στήσετε τον μουσακά σας σε μια φόρμα και να τον σερβίρετε σαν τούρτα στο τραπέζι σας
.
ΥΛΙΚΑ
Για τον μουσακά τούρτα πρέπει να προτιμήσουμε μελιτζάνες μακρόστενες χοντρές. Η ιδανική μελιτζάνα είναι η τσακώνικη…

10 μελιτζάνες μακρόστενες χοντρές , (φλάσκες ή τσακώνικες) κομμένες κατά μήκος σε φέτες,
3 πατάτες κομμένες σε φέτες,
800 γρ. κιμά αρνίσιο από μπούτι ή ανάμεικτο , 300 γρ, τριμμένο τυρί ( ανάμεικτο γραβιέρα και ρεγγάτο),
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο , 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , 1 κ. σ πελτέ ντομάτας , 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί , 2-3 ντομάτες φρέσκες πολτοποιημένες στο multi, αλάτι, πιπέρι, 3 κ. σ ελαιόλαδο , ένα ξυλάκι κανέλα, 2-3 κόκκους μπαχάρι, τζίντζερ τριμμένο , 3 -4 κ. σ , μαϊντανό, 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη ζουλιέν φρυγανιά για να πασπαλίσουμε τη φόρμα., 2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο φούρνο ή και να τις τηγανίσουμε. Εάν τις τηγανίσουμε θα τις αφήσουμε να στραγγίξουν από το πολύ λάδι σε σουρωτήρι και στη συνέχεια σε απορροφητικό χαρτί πριν τις στρώσουμε στη φόρμα.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε τον κιμά με τα ελαιόλαδο (3 κ. σ) και τον σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά απλώνοντάς τον με μια κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους. Αφήνουμε να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά. Αφού περάσουν 5-6 λεπτά και δεν έχει σβόλους προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 επιπλέον λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να αναμειχθεί με όλο τον κιμά. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, και τη δάφνη. Ρίχνουμε το τζίντζερ Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει τον κιμά μας για 5 λεπτά και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά για 25- 30 λεπτά μέχρι να πιει όλα του τα υγρά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό 3-4 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία και προσθέτω τα ασπράδια από τα δυο αυγά.
ΕΔΩ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ!!! Ο κιμάς πρέπει να μείνει μόνο με τα ελάχιστο λάδι του

Χρειαζόμαστε μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι διαμέτρου 28 εκ.
Αλείφουμε τη φόρμα μας με ελάχιστο βούτυρο και την πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Στη συνέχεια, ντύνουμε τα πλαϊνά της φόρμας με μελιτζάνες τοποθετώντας τη μια δίπλα στην άλλη. Πρέπει να προεξέχουν στο πάνω μέρος αλλά και να ακουμπούν πολύ καλά στον πάτο της φόρμας. ( Γι αυτό το λόγο θέλουμε μακρόστενες μελιτζάνες).
Τοποθετούμε και μια σειρά μελιτζάνες στον πάτο της φόρμας. Τις ραντίζουμε με τυρί και ρίχνουμε το ¼ του κιμά Από πάνω στρώνουμε μια στρώση πατάτες και τις πασπαλίζουμε με τυρί.
Στη συνέχεια άλλη μια στρώση μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με τυρί και απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά . Τον στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Πασπαλίζουμε με τυρί.
Στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες και γυρίζουμε προς τα μέσα και τις μελιτζάνες που στρώσαμε στα πλαϊνά και προεξέχουν. Πασπαλίζουμε με τυρί
Στη συνέχεια στρώνουμε την μπεσαμέλ μας …Πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° για 30-35’ λεπτά έως ότου πάρει χρώμα και σφίξει η μπεσαμέλ
Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει..Αφαιρούμε το την αποσπώμενη φόρμα και σερβίρουμε σε πιατέλα

ΣΗΜ….Τη μπεσαμέλ μπορείτε να την απλώσετε με κορνέ σε διαφορα σχέδια

-greek-moussaka recipe-daddy-cool.gr

 

Ευχαριστούμε πολύ τη Marianna Karas για τη συνταγή της. Θα τη βρείτε και στη σελίδα της στο facebook  Μαγειρευοντάς με τη marianna

Close