Ποια γιορτή έχουμε Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 και ποιοι γιορτάζουν

Ο Άγιος Δωρόθεος ήταν παραδοσιακός ποιμένας που, σύμφωνα με την Προς Ρωμαίους Επιστολή του Απ. Παύλου (Προς Ρωμαίους, 2, 20), είχε «την ακριβή γνώση και αλήθεια, που βρίσκεται μέσα στο Νόμο, δηλ. στην Παλαιά, αλλά και στην Καινή Διαθήκη».

Όταν ξέσπασε ο φοβερός διωγμός κατά της Εκκλησίας, στα χρόνια του Διοκλητιανού, το ποίμνιό του, προκειμένου να μην χάσει τον πνευματικό πατέρα και πολύτιμο Ιεράρχη του, με θερμές παρακλήσεις κατάφερε και τον έπεισε να απομακρυνθεί από τον τόπο των διωγμών. Αποχώρησε στη Δυσσό, πόλη της Θράκης, και εκεί ασκήτευε μέχρι να περάσει κι αυτός ο διωγμός κατά των χριστιανών, προσευχόμενος με θέρμη για τους πιστούς.

Επανήλθε στο ποίμνιό του, το οποίο τον περίμενε με αγωνία και αγάπη. Με όλη την πατρική στοργή που τον διέκρινε, στήριζε ο Δωρόθεος στην πίστη τούς αδυνάτους, και πρωτοστατούσε στη βοήθεια των χηρών, ορφανών, ασθενών, και γενικά των θλιβομένων.

5 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ιερομάρτυρος Δωροθέου, επισκόπου Τύρου.

Δείτε επίσης : Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Η θαυματουργή ευχή για τους ασθενείς-Ας προσευχηθούμε για εκείνους που παλεύουν

Ο άγιος Δωρόθεος έζησε πολλά και παραγωγικά χρόνια. Πρόλαβε μέχρι και τη βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να επαναφέρει την πίστη στα είδωλα.

Οι ειδωλολάτρες, που ήταν προστατευόμενοι του αυτοκράτορα Ιουλιανού, συνέλαβαν το Δωρόθεο και αφού τον βασάνισαν ανελέητα, τον σκότωσαν το 362 μ.Χ., κερδίζοντας έτσι το στεφάνι του μαρτυρίου, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Δείτε επίσης : Γιατί οι Άγιοι Ανάργυροι θεωρούνται οι προστάτες των ασθενών; Η θαυματουργή προσευχή υπέρ υγείας

Σήμερα σώζεται εκκλησιαστικό σύγγραμμα του Αγίου Δωροθέου, που αφορά τον ευρύτερο κύκλο των 70 μαθητών του αναστημένου Ιησού Χριστού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πηγή : ekklisiaonline.gr

Close