Δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς .

Με καθυστέρηση λίγων ημερών, όπως διευκρινίζουν στελέχη της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης), θα εκδοθεί η πρόσκληση προς τους γονείς που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αιτήσεις για την δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μέσω ΕΣΠΑ.

Η πρόσκληση, η οποία θα ανοίξει τη διαδικασία των αιτήσεων για τους γονείς που θέλουν να λάβουν την επιδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών ήταν να εκδοθεί σήμερα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θόδωρος Γκοτσόπουλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, έχουν καθυστερήσει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς Περιφερειών, με αποτέλεσμα η έκδοση της πρόσκλησης να μετατεθεί για τις επόμενες ημέρες. «Στην ΕΕΤΑΑ είμαστε έτοιμοι», συμπλήρωσε.

Τι έγινε σήμερα γνωστό για το πρόγραμμα Διαβεβαίωση πως «Καμία οικογένεια που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν θα μείνει φέτος χωρίς voucher, χάρη στα οποία θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), χωρίς να πληρώνουν τροφεία» έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» θα είναι και φέτος 81.000 και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθούν πρόσθετοι εθνικοί πόροι, ώστε να αυξηθούν οι παρεχόμενες θέσεις, υποσχέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης.

Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, υπολογίζεται ότι voucher θα λάβει περίπου το 80% όσων υποβάλλουν σχετική αίτηση. Πέρυσι υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις, πληρούσαν τις προϋποθέσεις οι 107.000 και έλαβαν το κουπόνι οι 81.000. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό τω παιδιών, καθώς και οι γονείς παιδιών με αναπηρία και άνεργοι. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κατά μέσο όρο ικανοποιούνται οι αιτήσεις με μέσο ετήσιο εισόδημα περί τις 12.000 – 13.000 ευρώ. Από τα 175 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος (από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους), τα 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (το οποίο καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ) ενώ τα υπόλοιπα απευθύνονται σε όσες το υπερβαίνουν.

Η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), που υλοποιεί το πρόγραμμα, προς τους ενδιαφερόμενους γονείς για να υποβάλλουν αιτήσεις επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί σήμερα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών στις Περιφέρειες.

Την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν ποιοι θα λάβουν voucher, το οποίο θα «εξαργυρώσουν» σε ένα από τους περίπου 2.000 δημοτικούς ή 900 ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία. Για πρώτη φορά φέτος οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, το οποίο μπορεί να απασχολείται όχι μόνο σε μία βάρδια (π.χ. πρωινή) αλλά εναλλάξ και στις δύο (π.χ. μία εβδομάδα στην πρωινή, την άλλη στην απογευματινή κ.ο.κ.), εάν ανάλογη είναι η επαγγελματική υποχρέωση του γονιού (λ.χ. ταμίας σε σούπερ μάρκετ). Επιπλέον, το voucher θα «ακολουθεί» τον δικαιούχο, γεγονός που σημαίνει ότι ο τελευταίος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε άλλη δομή σε περίπτωση που μετακομίσει σε άλλη περιοχή.

Όσοι τελικά δεν μπορέσουν να βρουν δομή για το παιδί τους δεν χάνουν την κυριότητα των κουπονιών, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να το λάβουν οι επόμενοι σε μοριοδότηση. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι δομές είναι λίγες και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Ενστάσεις ως προς το νέο σύστημα εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, ο οποίος σημειώνει ότι επειδή σε κάθε δομή οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις, κάποιοι δεν θα γίνουν δεκτοί και θα αναζητήσουν θέση σε άλλη δομή, η οποία όμως θα έχει καλυφθεί από άλλους δικαιούχους νωρίτερα.

Όπως σημείωσαν εκπρόσωποί της που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ουσιαστικά όσοι γονείς δεν καταφέρουν να βρουν δομή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και να κάνουν χρήση του voucher, θα το χάνουν. Έτσι, εκτιμούν ότι τελικά από τους συνολικά 81.000 δικαιούχους, στην πράξη οι ωφελούμενοι δεν θα υπερβαίνουν τις 60.000. Αυτό προκαλεί στους ίδιους ανασφάλεια, καθώς ως εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκφράζουν φόβους ότι σε πολλούς από αυτούς δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση, ωστόσο καθησυχαστική σε αυτό το ζήτημα εμφανίστηκε η κ. Φωτίου.

Τέλος να θυμίσουμε πως από σήμερα ανοίγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ 2016 – 2017 «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» απο την ΕΕΤΑΑ όπου θα δώσει κουπόνι φιλοξενίας σε περίπου 81.000 παιδιά σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Close