Αγωνία για Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία: 2 Τάξεις ενδεχομένως να ανοίξουν- Τι γίνεται με παιδικούς σταθμούς

Στις 20 του μήνα προβλέπεται να ανακοινωθεί όλο το σχέδιο για τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, έπειτα από την συγκέντρωση που θα έχει η επιτροπή λοιμοξιολόγων.

Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία

Μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σχέδιο είναι να ανοίξουν μόνο δύο τμήματα του Δημοτικού σχολείου, και συγκεκριμένα η Πέμπτη και η Έκτη Δημοτικού, καθότι τα παιδιά είναι μεγαλύτερης ηλικίας, και είναι σε θέση να τηρήσουν τους απαραίτητους κανόνες προστασίας και υγιεινής.

Αυτό βέβαια θα συμβεί αφού εξετασθεί η κατάσταση των κρουσμάτων με την άρση των μέτρων, και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, με πιθανή ημερομηνία την 1 Ιουνίου. Οι υπόλοιπες τάξεις δημοτικού καθώς και τα νηπιαγωγεία κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσουν ξανά από τη νέα σχολική χρονιά.

Παιδικοί σταθμοί

Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς που παραμένουν κλειστοί από το Μάρτιο, δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν τον Σεπτέμβρη. Ο τομέας των παιδικών σταθμών βρίσκεται σε αρκετά δυσχερή κατάσταση, καθότι τα μικρά παιδιά είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν κανόνες και μέτρα προστασίας.

Βλέποντας τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να απουσιάζουν από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ιδιοκτήτες και γονείς είναι ανάστατοι.

«Απομείναμε μέχρι σήμερα, χωρίς καταβολή διδάκτρων, χωρίς κάποια οικονομική στήριξη, καθώς δεν έχουμε λάβει ούτε τα 600€, ούτε τα 800€, εφόσον ο ΚΑΔ που μας περιλαμβάνει δεν είχε ενταχθεί στους προβλεπόμενους ΚΑΔ των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Ελάχιστοι συνάδελφοι έλαβαν το voucher τηλεκατάρτισης των 600€, ήτοι 200€ επί τρεις μήνες, για να στηρίξουν επιχείρηση-σπίτι-οικογένεια και μάλιστα μόνο όσοι είχαν ατομική επιχείρηση, διότι οι εταιρείες-επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από όλα τα μέτρα στήριξης» ανέφερε ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η επιδότηση του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», θεωρήθηκε ως διπλή χρηματοδότηση για τον κλάδο μας, επειδή οι εργαζόμενοί μας δηλώθηκαν στο ΠΣ Εργάνη (κατ’ εντολή του κράτους και του υπουργείου εργασίας) και εφόσον οι επιχειρήσεις μας έκλεισαν κατόπιν κρατικής εντολής. Μέχρι σήμερα πέτυχαν να μας στερήσουν και αυτά τα χρήματα του Προγράμματος «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ενώ αντίθετα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα πληρώνονται κανονικά.

Στα πλαίσια της ισονομίας-ισοπολιτείας υπάρχει μεγάλη ανισότητα. Είναι τρεις μήνες, που οι επιχειρήσεις των παιδικών σταθμών έχουν εισπράξει ουδέν και επιπρόσθετα, το υπουργείο παιδείας, στις 13 Μαΐου 2020, εξήγγειλε τη δίχρονη υποχρεωτικότητα σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, χωρίς να υπάρχουν υποδομές και προτρέποντας την φοίτηση των προνηπίων σε κοντέινερ.

Αυτό συνεπάγεται την στέρηση του voucher του ΕΣΠΑ – δωρεάν φοίτηση των προνηπίων ηλικίας τεσσάρων – πέντε ετών – και την αδιαφορία του κράτους για τις κτιριολογικές υποδομές στα δημόσια σχολεία και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και όρων ενόψει COVID-19 . Όλα αυτά παραδόξως συμβαίνουν ενόψει της νέας προσκλήσεως του ΕΣΠΑ 2020 – 2021, γεγονός που θα στερήσει στα παιδιά την δυνατότητα φοίτησης στο γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον που μεγάλωσαν, δηλαδή των παιδικών σταθμών, απομακρύνοντάς τα από τις οικείες συναναστροφές που τα συντροφεύουν στα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Η δίχρονη υποχρεωτικότητα θα επηρεάσει την ζωή χιλιάδων παιδιών-Προνηπίων, τα οποία στην ευαίσθητη αυτή ηλικία των τεσσάρων ετών, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς όμως, να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαζί με την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Είναι γνωστόν, ότι τα νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τους τρεις από τους δώδεκα μήνες του χρόνου, ενώ η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς, αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο ωράριο των παιδικών σταθμών.

Επιπροσθέτως, δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού). Ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ είναι αποφασισμένος να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου, των παιδιών, των γονέων, τον κοινωνικό χαρακτήρα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών κόντρα στα συμφέροντα που θέλουν την διάλυση τους και να διαφυλάξει το δικαίωμα του παιδαγωγικού και λοιπού προσωπικού στην εργασία, όπως και των γονέων να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε έναν θεσμό που λειτουργεί με επιτυχία και μόνο θετικά σχόλια έχει αποσπάσει όλα αυτά τα χρόνια!».

«Για τον λόγο αυτό, με τα σχολικά λεωφορεία στις 20 Μαΐου 2020 και ώρα 10π.μ. θα βρεθούμε έξω από το υπουργείο Εργασίας με αξιοπρεπή πορεία προς την Βουλή, για να αφουγκραστούν τα δίκαια αιτήματά μας» καταλήγει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας και καταγγέλλοντας την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου.

Close