Αναλήψεως: Πότε πέφτει της αναλήψεως για το 2023

Αναλήψεως: Πότε πέφτει της αναλήψεως για το 2023. Πότε είναι η γιορτή της αναλήψεως . Τι τρώμε, έθιμα και παραδόσεις

Η ανάληψη του Κυρίου είναι ένα πολύ σπουδαίο γεγονός στον Χριστιανισμό. Πρόκειται για μία κινητή γιορτή (δεν έχει σταθερή ημερομηνία εορτασμού). Η γιορτή είναι πολύ σημαντική λόγω του συμβολισμού της και για αυτό τιμάται από όλους τους Χριστιανούς. Δες πότε είναι της Αναλήψεως το 2023 καθώς και τι γιορτάζουμε.

Τι γιορτάζουμε την ημέρα της Αναλήψεως

Την ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζουμε την ανάληψη του Κυρίου στους “ουρανούς”. Δηλαδή την ολοκλήρωση της αποστολής και της διδασκαλίας του Χριστού στη γη και την ανάβασή του στο “βασίλειο των ουρανών” στη θέση εκ δεξιών του Πατρός.

Δείτε επίσης : Αργίες 2023: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Τσικνοπέμπτη , Αποκριές και Πάσχα

Αναλήψεως: Πότε πέφτει της αναλήψεως για το 2023

Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε. Ύστερα όμως από τρεις ημέρες αναστήθηκε εκ νεκρών. Μετά την ανάσταση του Χριστού, (που θεωρείται η μεγαλύτερη απόδειξη για την ορθότητα της πίστης της θρησκείας), ο Χριστός συνέχισε το έργο του επί της γης για άλλες 40 ημέρες.

Στις ημέρες αυτές δίδαξε την αγάπη και τις αρετές της ψυχής που πηγάζουν από τον Χριστιανικό τρόπο ζωής. Επίσης συγκέντρωσε τους μαθητές του και τους προετοίμασε για την μεγάλη αποστολή που είχε να τους αναθέσει. Δηλαδή τη διάδοση του Χριστιανισμού σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Εφόσον όλα είχαν τακτοποιηθεί, και το πολύ σπουδαίο έργο του Χριστού είχε ολοκληρωθεί επί της γης, ο Χριστός αναλήφθηκε εις τους ουρανούς. Όχι μόνο η ψυχή αλλά επίσης και το σώμα του. Για αυτό άλλωστε το σώμα του Χριστού δεν βρέθηκε ποτέ.

Δείτε επίσης : Η προσευχή της μεγάλης εβδομάδας

Αναλήψεως: Πότε πέφτει της αναλήψεως για το 2023

Η γιορτή της Αναλήψεως είναι κινητή και σχετίζεται με το πότε είναι το Πάσχα. Επειδή ο Χριστός μετά την Ανάστασή του παρέμεινε στη γη για άλλες 40 ημέρες, έτσι και η γιορτή της Αναλήψεως πέφτει πάντα 40 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα που είναι η μέρα της Ανάστασης.

Δηλαδή για το 2023 η ημέρα της Αναλήψεως πέφτει την Πέμπτη 25 Μάιου .
Στα επόμενα έτη η ημέρα της Αναλήψεως πέφτει:

● 2024: 13 Ιουνίου
● 2025: 29 Μαΐου

Άλλες ονομασίες της γιορτής αυτής

Αναλήψεως: Πότε πέφτει της αναλήψεως για το 2023

Δείτε επίσης : Άγιοι Απόστολοι: Η προσευχή

Η Ανάληψη του Κυρίου (Χριστού) στους ουρανούς έχει διάφορες ονομασίες και σχετίζεται με πολλά τοπικά έθιμα ανάλογα με την περιοχή. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει ορισμένες παραλλαγές καθώς και ονόματα της γιορτής που έχουν αποδοθεί τοπικά σε κάποιες περιοχές.

● Ανάληψη του Κυρίου: (επίσημη ονομασία της γιορτής)
● Σηναληψιού: (γιορτάζεται στην περιοχή της Ρόδου)
● Αναληψιός: (γιορτή στη Θράκη)
● Τ’ Αγίου Αναληψιού: (η γιορτή αυτή λέγεται έτσι από τους Χριστιανούς στην Ίμβρο)
● Αναληψού: (γιορτάζεται στο νησί της Σαντορίνης)
● Γαλατοπέφτη: (γιορτάζεται στα νησιά Μύκονος, Σκύρος, Σίφνος και πολλά ακόμα)
● Τα Σαράντα της Πασκαλιάς: (η γιορτή ονομάζεται έτσι στην πόλη της Κομοτηνής.)

Έθιμα στη γιορτή της Αναλήψεως

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την ημέρα αυτή κατ’ έθιμο πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν το πρώτο τους καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα. Μάλιστα βουτάνε σε 40 κύματα ο αριθμός των οποίων συμβολίζει τις ημέρες που ο Χριστός έμεινε στη γη από την Ανάστασή Του μέχρι την Ανάληψή Του.

Δείτε επίσης : Άγιος Παϊσίος: Η θαυματουργή προσευχή του

Αναλήψεως: Πότε πέφτει της αναλήψεως για το 2023

Σύμφωνα με το έθιμο, οι πιστοί συγκεντρώνουν θαλασσινό νερό από τα 40 κύματα και το διατηρούν σε ένα δοχείο. Το χρησιμοποιούν ως “φάρμακο” για επούλωση τραυμάτων, δαγκωματιών, τσιμπημάτων ή και μικρών εγκαυμάτων του δέρματος.

Τι τρώμε της Αναλήψεως

Η νηστεία της γιορτής της Αναλήψεως ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα όπου οι Χριστιανοί συνηθίζουν να τρώνε ψάρια ή θαλασσινά.

 

Close