Από το Σάββατο σε ισχύ το lockdown : Τι θα γίνει με παιδικούς σταθμούς, σχολεία – Όλες οι αποφάσεις

Από το Σάββατο σε ισχύ το lockdown : Τι θα γίνει με παιδικούς σταθμούς, σχολεία, λογοθεραπείες , φροντιστήρια  – Όλες οι αποφάσεις

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Επέλεξα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, μαζί με τον κ. Τσιόδρα, για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα.

Υπάρχει στεναχώρια, ερωτήματα, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων, όμως θα προσπαθήσω να δώσω πειστικές απαντήσεις.

Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων μου.

Από το πρωί του Σαββάτου στις 6 π.μ μπαίνουμε ξανά σε αναστολή της χώρας για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ενεργοποιούνται τα 5ψηφια sms, σημαντική διαφορά είναι πως τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά.

Γιατί τώρα όμως;

Είδαμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε 5 μέρες.

Υπήρξε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, στις νοσηλείες, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Υπήρξε μια άσχημη σχέση εισαγωγών και εξαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι 50 ΜΕΘ που προστίθενται στο νοσοκομείο Σωτήρια, με τους ρυθμούς που έχουμε θα γεμίσουν σε 3-4 μέρες.

Για αυτό τον λόγο επιλέγω να πάρω μέτρα νωρίτερα πριν ξεφύγει.

Δεν μπορώ να αναλάβω να πάρω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων.

Κλειστά γυμνάσια και λύκεια που θα λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Η χρήση της μάσκας είναι καθολική και υποχρεωτική.

Σήμερα η χώρα έχει πάνω από 37 δις. διαθέσιμα και έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε τις συμπολίτες μας, αυτούς που είναι πιο αδύναμοι και θα χτυπηθούν περισσότερο από το κλείσιμο.

Τι θα γίνει με λογοθεραπείες

Οι λογοθεραπείες θα γίνονται με των κωδικό μετακίνησης για γιατρό

Θα σταθώ σε τρία οικονομικά πρόσθετα μέτρα.

Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, πέραν του Δώρου Χριστουγέννων.

Δεύτερον, επεκτείνονται κατά δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας.

Τρίτον, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, γύρω στους 130.000.

Κλειστό θα είναι το λιανεμπόριο, τα λύκεια και τα γυμνάσια, ενώ δημοτικά, νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά και τα φροντιστήρια

Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο:

Φαρμακεία
Σούπερ Μάρκετ
Βιομηχανίες
Βιοτεχνίες
Pet Shop
Πρατήρια βενζίνης
Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με sms στο 13033

Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει το λόγο της εξόδου (π.χ. Β1, Β2, Β3 κ.ο.κ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Β1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Β4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Β5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Β6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Μετακίνηση στο σχολείο

Από εκεί και πέρα σχετικά με τις μετακινήσεις στα σχολεία, αυτοί που θα συνοδεύουν τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική βεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης που θα κατεβάσουν από το forma.gov.gr και είτε να έχουν το χαρτί μαζί τους εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους, σε μορφή pdf.

Μετακίνηση από και προς την εργασία

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών(PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

Όσοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια γραπτή βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση Κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Ανακοινώσεις μέτρων από Σταϊκούρα, Χαρδαλιά, Κοντοζαμάνη, Σταμπουλίδη

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στις 15:00, ενώ στις 18:00 Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

πηγη: neoiorizontes.gr

Close