Απόψε κοιτάμε ουρανό: Λυρίδες- Η πρώτη "βροχή" από πεφταστέρια της άνοιξης 2020

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα θα δούμε απόψε στον ουρανό!

Σήμερα το βράδυ βγαίνουμε σε ταράτσες και μπαλκόνια και κοιτάμε ουρανό! Οι Λυρίδες θα κάνουν απόψε την εμφάνισή τους για πρώτη φορά για το 2020.

Πρόκειται για μία βροχή από πεφταστέρια, η πρώτη μάλιστα για την άνοιξη του 2020, που θα είναι ορατά στη γη. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, γεγονός που θα διευκολύνει την εμφάνισή τους!

Βγείτε λοιπόν με την οικογένειά σας σήμερα το βράδυ στα μπαλκόνια σας και απολαύστε αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο…και μην ξεχάσετε να κάνετε ευχή!

Απόψε κοιτάμε ουρανό: Λυρίδες- Η πρώτη "βροχή" από πεφταστέρια της άνοιξης 2020

Τι είναι όμως οι Λυρίδες; 

Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές που παραμένουν ορατές οπουδήποτε στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα(Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Close