Δίκη Πάτρα: Οι αντιφάσεις της κατηγορούμενης μητέρας και η αγόρευση – Οι λέξεις-φωτιά που εξώθησαν την κατηγορουμένη στο να αποκαλύψει τον πραγματικό της εαυτό.
«Η μικρή Τζωρτζίνα μία ατυχία είχε στη μικρή ζωή της. Να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορουμένη». Με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, ολοκλήρωνε την αγόρευσή της, η οποία κατέληξε σε πρόταση καταδίκης για την απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά και τη δολοφονία του εννιάχρονου αγγέλου.
Της ίδιας της κόρης της! σύμφωνα με το ereportaz.gr,
Οι αγόρευση της κυρίας Σπυριδωνίδου, εξώθησαν στο να πεί. «Άντε γ@μήσου», της είπε (σ.σ. στην εισαγγελέα) ζητώντας να βγει από την αίθουσα. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τη σταματήσουν. Η πρόεδρος της έδρας επισήμανε ότι «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει το σύνολο του περιεχομένου της εισαγγελικής πρότασης-αγόρευσης, η οποία αποκατέστησε την αλήθεια, τους πάντες και τα πάντα
«Καραμανδάνειο»
Στην αρχή της αγόρευσής της η εισαγγελέας της έδρας απέρριψε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι η Τζωρτζίνα εισήχθη στο «Καραμανδάνειο», την 8η Απριλίου 2021, λόγω εμφάνισης σπασμών.«Η Τζωρτζίνα μέχρι αυτό το χρονικό σημείο δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα με την καρδιά της, όλες οι εξετάσεις της ήταν φυσιολογικές, δεν είχε κανένα πρόβλημα. Το πρωί της 9ης Απριλίου το παιδί ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο και ανακοινώνεται στην κατηγορουμένη.
Εκείνη ευθύς αμέσως ανακοινώνει ότι το παιδί έκανε εμετούς. Η ίδια μας είπε ότι έβγαλε σάλια. Μόλις ειδοποιήθηκαν οι γιατροί ακύρωσαν το εξιτήριο και κράτησαν την Τζωρτζίνα για περαιτέρω έλεγχο. Ακολούθησε δεύτερος εμετός την ίδια ημέρα», τόνισε η εισαγγελέας για να περιγράψει στη συνέχεια: «Στις 3 τη νύχτα το παιδί απασχόλησε ξανά τους γιατρούς, διότι η μητέρα ενημέρωσε για αυξημένους σφυγμούς και βήχα. Την επόμενη ημέρα το πρωί ήταν σε καλή κατάσταση».
«Λάσπη στον Χασαπόπουλο»
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην ανακοπή που υπέστη το κοριτσάκι την επόμενη ημέρα στο «Καραμανδάνειο» και έκανε λόγο για «λάσπη» προς τον γιατρό κ. Χασαπόπουλο, τον οποίον, όπως είπε, τον συγχαίρει.
«Ο κ. Χασαπόπουλος έκανε το καθήκον του ως γιατρός. Έγινε πολλή κουβέντα για τον αν καθυστέρησε ο κ. Χασαπόπουλος. Τι σημασία έχει; Σημασία έχει ότι το παιδί το επανέφερε. Και να πω και το άλλο; Γνωρίζουν τι ώρα ενημερώθηκε ο κ. Χασαπόπουλος;
Δεν το είπε κανείς. Η κυρία κατηγορουμένη δεν μας είπε όταν τη ρωτήσαμε. Η απάντησή της ήταν ότι δεν θυμάται και ότι δεν κρατούσε ρολόι. Μόλις ανέλαβε ο κ. Χασαπόπουλος προχώρησε άμεσα σε διασωλήνωση του παιδιού και αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν –όπως μας είπε– ότι το στόμα της Τζωρτζίνας ήταν γεμάτο με σάλια. Αυτό για τον ίδιο ήταν ανεξήγητο.
Ο γιατρός κατέθεσε ότι μόλις έμαθε ποιας οικογένειας ήταν το κορίτσι είπε ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Έκανε το καθήκον του. Χρέος του κατά τον όρκο του είναι να βοηθήσει τον ασθενή με όλες του τις δυνάμεις. Αλίμονο αν ζητάμε από τους γιατρούς να σταματούν όταν βλέπουν ότι ο ασθενής θα επιστρέψει με νευρολογικά προβλήματα. Ποιος θα το κρίνει αυτό;
Ο κ. Χασαπόπουλος έκανε το καθήκον του και καλά έκανε. Και η κυρία κατηγορουμένη είπε ότι ήθελε το παιδί της. Πώς λοιπόν πετάμε λάσπη σε αυτόν τον άνθρωπο και του λέμε κακώς συνέχισες την ΚΑΡΠΑ. Η Τζωρτζίνα ήταν ένα πολύ δυνατό παιδί.
Ήταν ηρωίδα. Εμείς που δεν είμαστε γιατροί, σε αυτή τη δίκη κατάλαβα πόσο δύσκολη είναι η ΚΑΡΠΑ. Όταν έχεις τον νεκρό μπροστά σου και βλέπεις ότι έχει γίνει μπλε και παγώνει, εκείνη τη στιγμή θα σκεφτείς ‘‘α, να σταματήσω γιατί μετά ο εγκέφαλος του δεν θα λειτουργεί’’; Τον συγχαίρω τον κ. Χασαπόπουλο, αν δεν ήταν εκείνος το παιδί θα είχε φύγει. Τον συγχαίρω, είναι άνθρωπος πάνω απ’ όλα με Α κεφαλαίο».
Μάνος Δασκαλάκης
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης αγόρευσής της η κυρία Σπυριδωνίδου αιτιολόγησε πλήρως το κίνητρο δολοφονίας της κόρης της κατηγορουμένης (όπως και της Μαλένας και της Ίριδας) που ακούει στο όνομα Μάνος Δασκαλάκης:
Την περίοδο που είχε χάσει δύο παιδιά, η ίδια κάθεται και ψάχνει στα social τι κάνει ο κ. Δασκαλάκης, αν δηλώνει διαζευγμένος ή χωρισμένος ή ελεύθερος και παρακολουθεί τις κινήσεις του. Η αγωνία της είναι τι κάνει ο Δασκαλάκης έξω. Και όλα αυτά ενώ το παιδί της νοσηλεύεται. Εκείνη έχει τον νου της στον κ. Δασκαλάκη και ρωτάει την αδελφή της συνεχώς γι’ αυτόν», σημείωσε η κ. Σπυριδωνίδου και συνέχισε:
«Είναι δυνατόν να μπαίνει το παιδί σου μέσα στο νοσοκομείο και αντί να παίρνεις τον πατέρα τηλέφωνο, να παίρνεις τον δικηγόρο; Ενώ το παιδί της είναι με σπασμούς; Εισάγεται η Τζωρτζίνα στην κλινική, μας είπε ότι είχε τρομάξει και αφήνει πίσω την αδελφή της. Δεν καλεί τον πατέρα του. Και τι σημαίνει; Όταν το παιδί νοσηλεύεται θα καθίσει η θεία και όχι ο πατέρας; Αν πάθαινε κάτι το παιδί ποιος θα ήταν εκεί; Η θεία;
Η ίδια δεν θέλει να μάθει τι θα πουν οι γιατροί στην κλινική; Τι θα κάνουν; Δεν καλεί τον πατέρα γιατί λέει η Τζωρτζίνα δεν τον ήθελε. Και τι σημαίνει αυτό; Όταν το παιδί νοσηλεύεται θα καθίσει η θεία και όχι ο πατέρας; Σε ποια ζυγαριά μπαίνουν ο πατέρας και η θεία;
Και θυμίζω ότι αυτό είναι λίγο μετά τον θάνατο της Ίριδας. Η Τζωρτζίνα είναι το μοναδικό που σου έχει μείνει στη ζωή και σηκώνεσαι να πάρεις πιτζάμες και παντόφλες, χωρίς να ξέρεις ακόμη πόσο το παιδί θα νοσηλευτεί. Δεν σε νοιάζει τι θα γίνει με το παιδί;».
«Υπάρχουν μηνύματα που λένε:
Ρούλα: Περίμενε να πάρω τον δικηγόρο μου και θα δεις αν θα ξαναμιλήσεις με το παιδί, αλήτη! Σχόλασες και δεν το έχεις καταλάβει, αγοράκι μου.
Δασκαλάκης: Ιώδιο στις πληγές θα σου πρότεινα για το τσούξιμο.
Ρούλα: Της τα έχω πει όλα και θα μάθει ότι με έχεις κάνει τάρανδο.
Είναι δυνατόν να αναρωτιόμαστε γιατί η Τζωρτζίνα εκείνη την ημέρα δεν ήθελε τον πατέρα της; Είναι ένα παιδί που έχει χάσει δύο αδέλφια, έχει δει τους γονείς του να μαλώνουν, έχει να δει τη μάνα της 24 ώρες και ρωτάμε γιατί είναι σε αυτή την κατάσταση;».
Τα μηνύματα που αποκάλυψε η «ΜΠΑΜ»
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα μηνύματα που υπάρχουν στη δικογραφία και αποκάλυψε η «ΜΠΑΜ»:
«Δασκαλάκης: Πάω να πάρω το παιδί από το χωριό και μη μας ξαναενοχλήσεις. Σε παρακαλώ δεν θα σε ξαναενοχλήσω, πάρε ό,τι θες, αλλά γύρνα στο παιδί.
Ρούλα: Ποτέ δεν με πίστεψες, το παιδί και τα μάτια σου.
Δασκαλάκης: Γύρνα στο παιδί, έχει ανάγκη τη μάνα του. Κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε και μια απώλεια δηλαδή; Σύνελθε».
«Η επιστροφή του Μάνου μετά την ανακοπή»
«Τι ήθελε να πει δηλαδή με αυτό το μήνυμα; Γιατί δεν αντέδρασε η κ. κατηγορουμένη; Εγώ όταν το διάβασα ανατρίχιασα! Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται η ανακοπή της Τζωρτζίνας και ως διά μαγείας ο κ. Δασκαλάκης επιστρέφει στην κ. κατηγορουμένη για να το αντιμετωπίσουν μαζί, και το ζευγάρι είναι ξανά μαζί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση».
«Η νοσηλεία στο ‘‘Καραμανδάνειο’’»
«Σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της στο νοσοκομείο η Τζωρτζίνα είχε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό. Το πρωί της 11ης Απριλίου το παιδί δεν είχε τίποτα. Είτε η μητέρα δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης, είτε την έχει καταλάβει, αλλά δεν τη νοιάζει.
Η κ. κατηγορουμένη ενώ έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης (είχε δει, μας είπε αυτό, το τίναγμα και στη Μαλένα) δεν βγαίνει στον διάδρομο να φωνάξει έγκαιρα. Βλέπει την κυρία Πετσάβα και της κάνει νεύμα να πάει στο δωμάτιο του παιδιού. Μετά, αργά και σταθερά, πάει στους γιατρούς και τους λέει για το οξύμετρο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή την κ. κατηγορουμένη δεν αντιλαμβάνεται κανείς στον χώρο.
Εάν η μητέρα ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο σε αυτό το συμβάν, δηλαδή είχε αντιδράσει έντονα, ήταν σε πανικό και είχε φωνάξει, είμαι σίγουρη ότι όλοι θα τη θυμούνταν. Εκείνη δεν ακούστηκε. Καθόλου. Δεν την άκουσε κανείς. Μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο οι γιατροί και βλέπουν ότι έλειπε το ρινικό οξυγόνο. Η δικαιολογία που έδωσε η κ. κατηγορουμένη: Ότι κατά το τράνταγμα μπορεί να μετακινήθηκε.
Δεν μπορεί να μετακινήθηκε. Είχε βγει. Κι αφού βλέπει η κ. κατηγορουμένη γιατί δεν έλεγξε να δει αν ήταν το οξυγόνο στη μύτη. Είμαι σίγουρη πως υπάρχει κάποιος χρόνος που η Τζωρτζίνα ήταν μόνη της στο δωμάτιο. Είπε όμως η κ. κατηγορουμένη ότι εγώ ιατρικές πράξεις μέσα στο νοσοκομείο δεν έκανα. Αλλά ούτε ούρλιαξε, ούτε φώναξε, ούτε ταράχτηκε στις 11/4 μέσα στο νοσοκομείο. Αντιδρά με ψυχραιμία».
Δεν χορήγησαν την κεταμίνη οι γιατροί
Η εισαγγελέας έκανε λόγο για ασφαλή συμπεράσματα από το μεταθανάτιο αίμα που ελήφθη από την Τζωρτζίνα, εκφράζοντας τη θέση ότι «η ποσότητα της κεταμίνης σύμφωνα με την τοξικολογική και τους επιβαρυντικούς παράγοντες συνετέλεσε στην αιφνίδια ανακοπή» του παιδιού. «Δεν είχαν κανένα λόγο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να πουν ψέματα», είπε, αντικρούοντας τους σχετικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Η εξοικείωση της κατηγορουμένης με τα ιατρικά»
«Η κατηγορουμένη μιλάει με τον Ηλιάδη και του λέει ότι θα αυξήσει μια δόση φαρμάκου στο παιδί για να κοιμηθεί. Διαπιστώνει ότι αυτό που έχει κάνει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη ευκολία με τα φάρμακα της μικρής. Στις 17/1 πηγαίνει το παιδί για μαγνητική στο προκαθορισμένο ραντεβού και ενώ γνωρίζει ότι το παιδί είναι κουρασμένο, το στέλνει κατευθείαν στο ΚΔΑΠ. Γενικότερα η κ. κατηγορουμένη δείχνει να έχει εξοικείωση με τα ιατρικά.
Υπάρχουν μηνύματα που το αποδεικνύουν, αναζητά συνέχεια ιατρικούς όρους. Άλλα φάρμακα που έχουν δοθεί στο παιδί της δεν τα έχει ψάξει. Έχει ψάξει συγκεκριμένα πράγματα. Η αδελφή της μας είπε ότι η κατηγορουμένη έχει τελειώσει ΤΕΕ Νοσηλευτικής και έχει κάνει σεμινάρια στον Ερυθρό Σταύρο κ.λπ. Υπήρχε επίσης και μαρτυρική κατάθεση νοσηλεύτριας στην οποία είχε πει ‘‘νοσηλεύτρια είμαι κι εγώ ξέρω’’.
Στον περίγυρό της υπήρχε η ατμόσφαιρα ότι καταλαβαίνει από ιατρικά. Τον Ιανουάριο του 2022 το παιδί επανήλθε στο Ρίο για εξέταση και από την αναισθησία το παιδί άργησε να ξυπνήσει. Υπάρχουν μηνύματα σχετικά με τη σκέψη της κατηγορουμένης:
Δασκαλάκης: Μπορεί να πάει στο ΚΔΑΠ;
Ρούλα: Ναι, κανονικά μου είπαν.
Αυτό του το λέει χωρίς καν να έχει βγει από τη μαγνητική», τονίζει η εισαγγελέας.
«Η κατηγορουμένη έστειλε το παιδί στο ΚΔΑΠ και μάλιστα δεν επικοινώνησε για την κατάσταση της μικρής όσο ήταν στο ΚΔΑΠ. Το παιδί από 5 παρά είναι στο ΚΔΑΠ, η κατηγορουμένη δεν έχει ασχοληθεί με το παιδί παρά μόνο όταν της στέλνει μήνυμα ο κ. Δασκαλάκης και τη ρωτάει: ‘‘Πήρες το ΚΔΑΠ;’’. Και του λέει ‘‘πάρε εσύ, κάνε ό,τι θες’’. Και αυτό το λέει για το ίδιο της το παιδί».
Η επιστροφή της Τζωρτζίνας στο σπίτι
Συνεχίζοντας, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην επιστροφή του κοριτσιού στο σπίτι του και στη συμπεριφορά της μητέρας του: «Στο σπίτι το παιδί μας είπε η κατηγορουμένη πως είχε αντίληψη, καταλάβαινε τους γονείς της, αναγνωρίζει αριθμούς και χρώματα.
Στον ύπνο της έλεγε ‘‘ξέρω’’, μας είπε. Κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την εξέλιξή της. Οι γιατροί μας είπαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν προοπτικές εξέλιξης, αλλά θέλουν υποστήριξη και κανείς δεν μπορεί να τα καταδικάζει.
Από μηνύματα της κατηγορουμένης με τον κ. Ηλιάδη, του ανακοινώνει ότι αύξησε τη δόση φαρμάκου, ότι θα του δώσει μελατονίνη, γιατί ενοχλούσε τους γείτονες. Ο κ. Ηλιάδης της λέει ότι ‘‘δεν παίζουμε με τα φάρμακα’’. Εκείνη ενεργεί αυτοβούλως και αυξάνει τη δόση του frisium. Μετά τη μαγνητική έστειλε το παιδί στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, χωρίς αυτό να έχει φάει και να έχει πάρει τα φάρμακά του. Το παιδί έκανε ώρες να ξυπνήσει μετά την εξέταση στον μαγνήτη.
Δεν έπρεπε να μείνει σπίτι του να ηρεμήσει; Έχει λάβει αναισθησία, δεν έχει φάει, δεν έχει λάβει τα φάρμακά της. Και με τι ασχολείται η κ. κατηγορουμένη όσο το παιδί της κοιμάται μετά τη μαγνητική; Στέλνει μηνύματα στον Δασκαλάκη να πάρει τα ρούχα του από το σπίτι. Ενώ είναι στο νοσοκομείο, του γράφει ‘‘δεν περίμενα να μας παρατήσεις πάλι’’.
Στις 10.24 π.μ. το παιδί είναι στη μαγνητική και αυτή συζητάει για το Facebook και τις αναρτήσεις. Ώρα 10.47 γράφει στον Δασκαλάκη ότι θα βλέπει το παιδί τρεις φορές την εβδομάδα. ‘‘Άμα ήθελες να τη βλέπεις, να καθόσουν σπίτι μαζί της κάθε μέρα’’, του γράφει. Ενώ λοιπόν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα της μαγνητικής, τα ενδιαφέροντά της είναι αυτά. Δεν είπε στον Δασκαλάκη ότι ο κ. Ηλιάδης της είπε ότι το παιδί έχει μικρό προσδόκιμο ζωής.
Του λέει μόνο για τα ρούχα και τα κλειδιά. Μας είπε εδώ ότι όταν κάνεις παιδιά μπαίνεις σε δεύτερη μοίρα. Μάλλον τότε το είχε ξεχάσει, γιατί προτεραιότητα τότε ήταν ο εαυτός της. Γυρνώντας στο σπίτι το παιδί έχει κάνει επεισόδιο με εμετό και αφρούς και η κ. κατηγορουμένη συνεχίζει να ασχολείται με τα ρούχα του κ. Δασκαλάκη. Για ποιο λόγο η κ. κατηγορουμένη στις 18/1 απειλεί τον κ. Δασκαλάκη ότι δεν θα βλέπει την κόρη του; Τι σχέση έχει η κατάσταση υγείας του παιδιού με τη μεταξύ τους σχέση;».
Η επιμονή να βάλει το παιδί της στη ΜΕΘ και τα επεισόδια
«Η κ. κατηγορουμένη ήθελε να βάλει το παιδί στη ΜΕΘ. Το γιατί ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Όταν της λένε να μπει στην παιδιατρική, δεν θέλει και προτιμά να το κρατήσει σπίτι. Απορώ γιατί δεν ήθελε να πάει στην παιδιατρική και ήθελε στη ΜΕΘ; Μήπως ήθελε να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης;
Και σε ποιον; Εντέλει το παιδί εισάγεται πάρα το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιο επεισόδιο. Εισάγεται στις 19/1 το παιδί στο Ρίο. Ο οργανισμός της μικρής ανταποκρινόταν άμεσα στα όσα έκαναν οι γιατροί», επισήμανε η εισαγγελέας και συνέχισε:
«Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τα επεισόδια που εμφάνιζε το παιδί. Τα εμφάνιζε όταν το παιδί κατέβαινε από τη ΜΕΘ στην παιδιατρική κλινική. Όταν πήγαινε στη ΜΕΘ, το μόνο που άλλαζε ήταν ο χώρος και η μη παρουσία της μητέρας του», είπε η εισαγγελέας αναφερόμενη στη νέα εισαγωγή του κοριτσιού στο Ρίο, σημειώνοντας μάλιστα πως κανείς από το ιατρικό προσωπικό δεν είχε δει την έναρξη των επεισοδίων, μόνο πώς αυτά κατέληγαν.
«Σε βίντεο της κ. κατηγορουμένης με το παιδί σε επεισόδιο είδαμε πως μισή ώρα πριν αυτό ξεκινήσει, το παιδί κάνει βραδυκαρδία και η κ. κατηγορουμένη δεν έχει ενημερώσει κανέναν. Κάτι έχει συμβεί εκείνη τη στιγμή στο παιδί και η κ. κατηγορουμένη δεν αναφέρει τίποτα.
Μήπως η κ. κατηγορουμένη επέλεγε ποιες βραδυκαρδίες θα αναδείξει;», τόνισε η κυρία Σπυριδωνίδου, σημειώνοντας πως «η κ. κατηγορουμένη φαίνεται να έχει μια εξοικείωση με τα φάρμακα και αναζητά στο Διαδίκτυο συγκεκριμένα φάρμακα και ορολογίες, όχι όμως το πρωτόκολλο της θεραπευτικής υποθερμίας. Είχε εξοικείωση με τα ιατρικά και αυτή η εντύπωση υπήρχε και στο περιβάλλον της».
Συνεχίζοντας η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε καταθέσεις γιατρών στο ακροατήριο, ανάμεσά τους και σε αυτήν του κ. Ηλιάδη, και είπε: «Αυτή η εμφάνιση των επεισοδίων του παιδιού στην κλινική και όχι στη ΜΕΘ προβλημάτισε τους γιατρούς. Υποψιάζονταν ότι τα επεισόδια ήταν προκλητά από τη μητέρα του. Όταν εκείνη ήταν παρούσα, ήταν συχνή η εμφάνισή τους και αναίτια».
Το βαλιτσάκι της ΜΕΘ και η κεταμίνη
«Το βαλιτσάκι αναζωογόνησης δεν φέρει πάνω το όνομα του ασθενούς. Η κεταμίνη που βρίσκεται μέσα είναι 2ml, ενώ η αδρεναλίνη 1ml. Επίσης, η κεταμίνη έχει το διακριτικό της κόκκινης γραμμής που την ξεχωρίζει. Οπότε δεν θα μπορούσε να γίνει λάθος, γιατί θα το είχε δει η νοσηλεύτρια», είπε η εισαγγελέας.
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι γιατροί εκείνη την ημέρα έδωσαν κεταμίνη στο παιδί», είπε η εισαγγελέας και ζήτησε την απόρριψη αιτημάτων της Ρούλας Πισπιρίγκου για περαιτέρω γονιδιακό έλεγχο για επιληψία στο παιδί.
«Οι επιληπτικές κρίσεις ήταν δευτεροπαθείς λόγω της εγκεφαλοπάθειας, ποτέ δεν διαγνώστηκε η Τζωρτζίνα με επιληψία», τόνισε. «Η κ. κατηγορουμένη δεν ήθελε να γίνει η νεκροψία του παιδιού της στην Αθήνα, γιατί είχαν κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο της Μαλένας. Όμως, η μήνυση κατά παντός υπευθύνου στρεφόταν κατά των γιατρών της Μαλένας και όχι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.
Ζητούσε να μεταφερθεί η σορός στην Πάτρα. Μου κάνει τόσο εντύπωση όλο αυτό, να σκέφτεται εκείνες τις ώρες ένα τόσο τεχνικό θέμα», συνέχισε η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι ήταν επιβεβλημένη η τοξικολογική εξέταση στο αίμα του παιδιού, κατά την οποία βρέθηκε και η συγκέντρωση μεγάλης δόσης κεταμίνης. «Πώς υπήρξε μομφή στον κ. Ράικο ότι έπαιρνε τηλέφωνα τους γιατρούς και έλεγε ότι βρήκε κεταμίνη; Έπρεπε να του δώσουν το φύλλο νοσηλείας, στο οποίο δεν υπάρχει η κεταμίνη. Και δεν υπάρχει, γιατί δεν του είχε δοθεί».
Κραββαρίτης – Δημακοπούλου
Η εισαγγελέας αμφισβήτησε όμως και την κατάθεση της μάρτυρος ειδικών γνώσεων της κατηγορουμένης, της ιατροδικαστού Ουρανίας Δημακοπούλου, όπως και την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Κραββαρίτη, ο οποίος ανέφερε πως η αιτία θανάτου του παιδιού δεν ήταν η κεταμίνη. «Ανέπτυξε η κυρία Δημακοπούλου τόσες αιτίες θανάτου για το παιδί; Τι να πω; Δεν ξέρω. Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις της, αλλά δεν μπορεί να έρχεσαι σε ένα τέτοιο δικαστήριο και να βρίσκεις τόσες αιτίες θανάτου και να μην τεκμηριώνεις καμία.
Όταν τη ρωτούσαμε, έλεγε μετά άλλη αιτία θανάτου. Από τη μια αιτία θανάτου πήγε στην άλλη αιτία θανάτου. Όλα τα είχε αυτό το παιδί; Δεν υπήρχε κανένας επιστημονικός ειρμός, δεν μπορεί να μας λέει ότι το παιδί πέθανε από τέσσερις με πέντε αιτίες», είπε η εισαγγελέας για την κατάθεση της κυρίας Δημακοπούλου.
«Έλυσε τις διαφορές με Δασκαλάκη»
«Επιστημονικά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι η κεταμίνη δίνεται σε αναζωογόνηση παιδιού. Μέσα στο δωμάτιο από τις 14.00 έως τις 14.28 δεν ήταν κανείς άλλος. Μας είπε ότι δεν γνώριζε την κεταμίνη. Όμως η τεχνολογία τη διαψεύδει. Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα δεν είναι άλλο από αυτό της κ. κατηγορουμένης», είπε η εισαγγελέας και σε άλλο σημείο της πρότασής της σημείωσε:
«Δεν την ενδιέφερε ποτέ το παιδί να δει τον πατέρα του και να εισπράξει λίγη αγαλλίαση. Έβαλε το παιδί της στη μέση για να λύσει τις διαφορές της με τον κ. Δασκαλάκη. Το παιδί έγινε εργαλείο στα χέρια της για να χειριστεί τον κ. Δασκαλάκη κάθε φορά που την εγκατέλειπε. Κάθε φορά που ο Δασκαλάκης την εγκατέλειπε, προσπαθούσε να του δημιουργήσει ενοχές χρησιμοποιώντας το παιδί.
Είναι δυνατόν να έχεις τόσο πολύ θυμώσει και να μη φεύγει ο θυμός ενώ το παιδί σου είναι στο νοσοκομείο; Την ψυχή αυτού του παιδιού τη φρόντισε ποτέ; Η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε και τις δύο φορές που ο κ. Δασκαλάκης φεύγει. Της το λέει και εκείνος σε μήνυμα: ‘‘Κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε και μια απώλεια;’’. Ακόμη και στην απολογία της δεν ήταν σε θέση να πει ότι ήταν χωρισμένη με τον κ. Δασκαλάκη.
Πουθενά δεν ενδιαφέρεται για το παιδί της. Και κάτι που εντυπωσιάζει είναι η απάθειά της απέναντι στο δράμα των παιδιών της. Μας είπε ότι ήταν ψύχραιμη στην Τζωρτζίνα γιατί είχε χάσει τα άλλα δύο παιδιά. Και εδώ γιατί άρχισε να κλαίει όταν απολογείται. Και συμπληρώνω και λέω ότι δεν κλαίνε μόνον οι Ρομά, δεν υπάρχει μάνα που να βλέπει το παιδί της να ψυχορραγεί και να μην κλάψει. Γιατί δεν έκλαιγε στα νοσοκομεία και έκλαψε εδώ;
Για να τη λυπηθούμε; Έτσι μας έχει σφυγμομετρήσει; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια από αυτήν του παιδιού σου. Εδώ δεν υπάρχει και είναι σχεδόν απόκοσμο. Αλλά πώς να πονέσει όταν εκείνη οδήγησε το παιδί της στον θάνατο; Το δύσκολο και το σκληρό είναι ποια είναι η αιτία. Εάν αναλογιστεί κανείς την αιτία είναι να τρελαθεί. Η μικρή Τζωρτζίνα μία ατυχία είχε στη μικρή ζωή της. Να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορουμένη», είπε η εισαγγελέας και στο σημείο αυτό η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε να βγει από την αίθουσα, βρίζοντάς την! «Δυστυχώς η πραγματικότητα ξεπερνά και το πιο ευφάνταστο σενάριο», είπε η εισαγγελέας ολοκληρώνοντας.
Οι αντιφάσεις
«Μας είπε εδώ ότι δεν είχε αφήσει ποτέ την Τζωρτζίνα μόνη της, μόνο που ξεχνά ότι είχε κρυφτεί στο ξενοδοχείο και οι συγγενείς της της έστελναν μηνύματα να γυρίσει στο παιδί της», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Μας είπε η κ. κατηγορουμένη ότι εκείνο το διάστημα είχε μια προστριβή με τον σύζυγό της όταν πήγε η Τζωρτζίνα στο ‘‘Καραμανδάνειο’’. Για ποια προστριβή μιλάει; Από μηνύματα φαίνεται ότι χώριζε. Ρωτούσε πριν κατηγορηθεί με ποιους τα είχε βάλει. Έδινε συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους.
Υπάρχουν ηχητικά που η κ. κατηγορουμένη μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας μιλάει για το τι παίζουν τα κανάλια. Εδώ έλεγε ότι τους μισούσε. Ενώ το παιδί της είναι στην εντατική συνεχίζει να ασχολείται με το Facebook. Ακόμη και όταν πέθανε το παιδί, το μυαλό της ήταν τι θα ‘‘ανέβει’’ στα social media. Έχει το κουράγιο να ασχολείται με αυτά τα πράγματα εκείνες τις ώρες;».
Η εισαγγελέας πρόσθεσε: «Ξεσήκωσε τους πάντες να πάνε το παιδί στο ‘‘Καραμανδάνειο’’ για ένα τρέμουλο από έναν εφιάλτη; Δυστυχώς ο εφιάλτης της Τζωρτζίνας δεν είχε ξεκινήσει ακόμη. Μας είπε για ηθικές αξίες που έδινε στα παιδιά της και μας είπε εδώ ότι έκανε ένα άλλο παιδί μόλις έχασε το δεύτερο.
Αυτές είναι οι ηθικές αξίες;», τόνισε και συνέχισε: «Η κατηγορουμένη είπε για τον πατέρα του παιδιού της ότι ήταν στο τρίτο υπόγειο, μόνο που με αυτόν ήθελε να συνεχίσει τη ζωή της ακόμη και όταν την απάτησε. Τον συγχώρησε. Έδωσε στο δικαστήριο λεπτομέρειες για τη ζωή του που δεν μας αφορούσαν. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Γιατί μας είπε λεπτομέρειες για το πότε έμεινε έγκυος στην Ίριδα;
Μας είπε ότι έκανε την Ίριδα γιατί της το ζήταγε η Τζωρτζίνα. Γι’ αυτό κάνουμε παιδιά; Την οποία Ίριδα στην απολογία της την έλεγε δεύτερη. Δεν μας έδωσε ποτέ μια λογική εξήγηση γιατί όλοι στράφηκαν εναντίον της, όπως λέει. Έχει το θράσος και έρχεται να μας λέει ότι δεν πρόλαβε να ψάξει για το παιδί. Πότε περίμενε να ψάξει; Μας είπε ότι κάποια στιγμή συμφώνησε και έδωσε μια συνέντευξη και μέσα από τη φυλακή. Ποιος την ώθησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους;
Κανείς. Μόνη της. Μας είπε για την αντίληψη του κόσμου στην Πάτρα για τον κ. Δασκαλάκη. Δεν τη ρώτησε κανείς. Μας είπε ότι ασχολούμενη με τους δημοσιογράφους διαχειρίστηκε την απώλεια της Τζωρτζίνας. Τους δημοσιογράφους τους οποίους έβριζε. Είναι δυνατόν; Και αγανακτεί με τις νοσοκόμες που αναφέρθηκαν στη στάση της στα νοσοκομεία; Μας μίλησε για τη σεξουαλική της ζωή. Για ποιο λόγο τα ανέφερε όλα αυτά τόσο άνετα και τόσο δημόσια; Μήπως τελικά δεν την πείραζε η δημοσιότητα;
Αφού όλα ήταν τόσο ανάποδα στη ζωή της, γιατί έμεινε έγκυος για τέταρτη φορά; Δεν έχουν τέλος τα όσα είπε, ναι είναι σεβαστό το δικαίωμά της να λέει ό,τι θέλει, αλλά η λογική δεν ακολουθεί τις αντιφάσεις της. Είναι δυνατόν να μη θυμάσαι αυτά που ο ίδιος έχεις αναφέρεις για το παιδί σου στους γιατρούς και να θυμάσαι αν μέσα στη ΓΑΔΑ έφαγαν και ήπιαν; Γιατί επαναστατεί για το κίνητρο του βουλεύματος; Μας είπε στην απολογία της η ίδια ότι δεν έδινε προτεραιότητα στο παιδί της, αλλά έδινε αλλού».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy – Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος